Brak Direct3d na 9600 Pro


(Magural) #1

Witam.

Mam ostry problem i zaczynam dawać za wygraną. Kupiłem dziś nowego Radeona 9600 Pro i wreszcie z ulgą wyrzuciłem starego GF2. Problem jest taki, że nie działa u mnie direct3d. Komunikat z dxdiag : Funkcje modułu Direct3D są nieodstępne. Należy sprawdzić, czy jest to najnowsza wersji sterownika od producenta sprzętu. Ponadto wykorzystałem wszystkie rady z http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=31482 i nic nie pomogło. Pierwszy raz mi się to zdarzyło i nie mam już zielonego pojęcia co z tym dalej zrobic.

mój sprzęt:

Athlon 1.4 Mhz

Abit KT7A

640 SDRAM

Sapphire Radeon 9600 Pro Advantage

Jeśli ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać, to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam


(Stefe) #2

instalowales w ogole sterownik catalyst do karty?

http://www2.ati.com/drivers/5-8_xp-2k_d ... _25203.exe

bezposredni link do sterownika wraz z panelem kontrolnym

czy usunales dokladnie poprzenie sterowniki od GF?

jak nie to zrob to teraz, jezeli cos tam instalowales do radeona to tez jeszcze raz usun dokladnie sterownik... i dopiero zainstaluj na nowo to co podalem (zakladam, ze uzywasz windows NT5.x).

do dokladnego odinstalowania sterownika przyda ci sie program DriveCleaner http://www.drivercleaner.net/

do odinstalowania sterownika ati mozesz tez uzyc programu z oficjalnej strony Catalyst uninstaller http://www2.ati.com/drivers/cat-uninstaller.exe


(Johny) #3

Problem driverów,ja raz trafiłem na takie pod które OpenGL nie działało,sprawdż DirectX programem dxdiag czy nie brakuje mu plików, niektóre programy instalacyjne lubią podmieniać te pliki,więc DirectX też bym przeinstalował,Szukaj DirectX Uninstaller,może być nawet inna wersja językowa DirectX i się gryzą


(JNJN) #4

Wgraj stery do płyty głównej pakiet VIA 4.49.

Może też być że trzeba postawić świeży system na nowej karcie.

A jak tam zasilacz.


(Magural) #5

Witam.

Sytuacja jest taka - instalowałem trzy wersje catalystów : dołączone do płyty, która przyszła z kartą, najnowsze ze stronki ATI i najświeższe Omegi. Oczywiście po każdej instalacji jak nie grało, to usuwałem Driver Cleanerem Pro. Ale Stefe możesz mieć rację, bo nie wywalałem sterów od GF. Co do directa to wylatywał uninstallerem i instalowałem 9.0c, a dxdiag nie wykazywał błędów. Co do sterów, to Hyperion 4.56 - 4.49 są lepsze?

Mówiąc szczerze zawaliłem wczoraj sporo czasu z tą kartą i cholera już mnie bierze, więc pewnie zaraz postawię system od nowa i zobaczę, co z tego wyjdzie. Nawet nie chcę mysleć, że wszystko przez syf pozostawiony po GF...

Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi. Jak tylko wrócę online, to napiszę co i jak.

Pozdro