Brak możliwości podłączenia wentylatora do karty graficznej nvidia 1050 Ti

Fabryczny wentylator mojej karty graficznej w komputerze msi drga i wydje czasem uciążliwe dźwięki, postanowiłem go wymienić.
Kupiłem wentylator do karty graficznej NVIDIA Geforce 1050Ti
https://proline.pl/arctic-accelero-l2-plus-chlodzenie-karty-graficznej-p918881
Tylko, że w mojej karcie jest tylko wejście 2-pin :neutral_face:

Wiatrak wygląda jak na zdjęciu niżej - 4 pin i potem z tego samego kabelka 3 pin + jeszcze jakieś osobne kable (na boku zdjęcia dodałem)

Jak ten wiatrak podłączyć? Jakieś przejściówki może istnieją? Czy calkiem inny wiatrak musiałbym kupić?

Płyta główna: https://www.msi.com/Motherboard/H310M-PRO-M2-PLUS/Specification

Jaka to konkretnie karta graficzna?

Prawdopodobnie musisz zainwestować w adapter 3/4 pin do 2 pin w guście tego:

O ile chcesz to podłączyć bezpośrednio do GPU. 2 pin na GPU sugerują, że wentylator kręci się ze stałą prędkością. Te osobne kable to adapter na Molex. Możesz wentylator podłączyć bezpośrednio do zasilacza i w tedy będzie się kręcił bez zmiany obrotów - prawdopodobnie zawsze 100%.

Płyta główna karty może spokojnie sterować obrotami wentylatora na dwóch przewodach podając albo napięcie obniżone, albo modulując prostokątnym.
W teorii wystarczy, że podłączy odpowiednio zasilanie i masę i powinno działać.

Zależy co to dokładnie za GPU. Już miałem do czynienia z takim, gdzie wentylator non-stop kręcił się na max obrotach.

Wtyczkę, którą zaznaczyłeś na czerwono (4-pinową) podłączasz do jednego z wejść połączonych z moleksem - pod 7V lub 12V (wg uznania). Molex łączysz z moleksem z zasilacza i gra gitara. Wentyl będzie się kręcić na pół gwizdka (7V) lub na full (12V).

GPU to zegar układu graficznego? Widzę, że 1341 MHz
ID urządzenia: 10DE 1C82 8C961462

Czyli poszukam tej przejściówki i do karty mogę podłączyć. Do zasilacza jest trochę daleko, ale jeśli potrzeba to kupię jakiś dłuższy kabel i jakoś połączę jeśli tak byłoby lepiej zamiast podłączać do karty graficznej.

Biała przejściówka na zdjęciu po prawej sugeruje, że producent tego chłodzenia przewiduje podłączenie go bezpośrednio do zasilacza PC.

Ok. Czyli Tam ta przejściówka gdzie jest 12V z w dwoma szpikulcami wkładam do czarnej końcówki przy wiatraku z 4 dziurami. I tą duża białą końcówkę z 3 dużymi szpikulcami podłączam do jakiegoś kabla który ciągnę do zasilacza?
Ale ta końcówka powinna wejść do zasilacza? Bo czy szukać kabla z taką końcówką czy innego? Czy bez rozbierania nie obejdzie się żeby sprawdzić?

Tak, w końcu to zwykły MOLEX.

Wejście na płytce grafiki jest na dwa piny bo pewnie obroty są sterowane prądowo przez kartę. Dla przypomnienia niektórym co piszą bzdety, w skrócie. Złącze na 3 piny prąd, masa i odczyt obrotów, złącze na 4 piny to samo plus kontrola obrotów (opcja w BIOS PWM). Pod te piny wystarczy podłączyć dwa piny z wentyla (ten na zasilanie i ten od masy).

@anon67650823 kolejny raz piszesz bzdety, w złączu molex nie masz napięcia 7V.

Założysz się o stówkę?

Moim zdaniem kupiłeś złe wentylatory .

Znalazłem takie wentylatory są na 2 piny ( sprawdź czy te są ok ) :

Szczerze znalazłem w 1 min :sweat_smile: .

Wygląda mi na GPU od MSI .

Do przejściówki podłączasz jedną czteropinową wtyczkę od chłodzenia, w duże białe gniazdo typu molex podłączasz przewód z zasilacza.

instrukcja: https://support.arctic.ac/index.php?p=l2plus&lang=en

Ty kupiłeś wentylator do karty 1050Ti w wersji z zasilaniem zewnętrznym a z tego co ja widzę ty masz kartę bez zasilania zewnętrznego (są 2 wersje tych kart)
TY powinneś mieć taki jak podał maxiixi

No, źle kupiłem.
Szukałem w polskich sklepach i tutaj już nie jest to takie łatwe. Póki co napisałem do kilku sklepów.
Z Aliexpress długo będzie mi szło (i tak juz długo czekam :wink: bo troche temat musiałem na bok odłożyć).
Coś w polskich sklepach udałoby się znaleźć? To jest karta msi (komputer z msi i utrudnili życie).

Tak ciężko było podłączyć pod MOLEX?

Nie, nie wziąłem tego pod uwagę jak niżej ktoś napisał, że niewłaściwy wentylator kupiłem.
Czyli mogę podłączyć go do zasilacza i nic nie będzie mi piszczeć, że wentylatora nie ma jakby wykryło że do 2pin w karcie nie ma nic wpięte?

Piszczeć nie będzie, bios komputera nie raportuje błędu zatrzymania wentylatora gpu.