Brak możliwości sterowania wentylatorem

Witam. Moje wentylatory chodzą od jakiegoś czasu prawdopodobnie na maksymalnych obrotach. Dam screena z speedfan, a i jeśli jest ta wiedza potrzebna to wentylatory które chodzą na max to w obudowie i na zasilaczu, nwm czy to wentylator na zasilaczu jest oznaczony jako PSU ale w speedfan są pokazane 2 wentylatory fan1 i PSU i chodzi na zasilaczu i w obudowie. Nie mogę regulować obrotów jak to robiłem zawsze, zawsze no i teraz też w biosie ustawione jest na obroty auto “Optimize cpu performance and optimize air flow czy coś takiego” i powinny wentylatory chodzić na małych obrotach, mam słaby komputer więc się mało grzeje i zawsze wentylator na CPU załączał się na jakąś minutę podczas gry, a gdy było gorąco w obudowie wentylator z obudowy również załączał się na minutę ale teraz nie mam możliwości kontrolowania, nie ważne czy ustawie na auto tak jak było ustawione zawsze, enhanced czyli maksymalna wydajność procesora i większy przepływ powietrza i wrócę do auto, czy też wszystkie na max i wrócę do auto. Pomocy :confused:

CPU: Pentium G620 (2x2.6GHz)

RAM: 4x2 gb DDR3 1333mhz

GPU: Nvidia GeForce GT 710

Zasilacz: 280W

Płyta główa: D3062-A13

Przy odpalaniu kompa wyskakuje informacja “Sensor 1 alert!” ale komputer się uruchamia. sf

5 posts were merged into an existing topic: Błąd Sensora “Sensor 1 alert!”