Brak obrazu po wyłączeniu prądu

Co do innego monitora - nie mam, chyba że możemy zaliczyć do tego telewizor CRT na przejściówce z Hdmi do Scart :smiley: Grałem tak na poprzednim komputerze w stare gry. A kartę mogę jutro sprawdzić.

„Więc zostaw takie podłączenie, kiedy nie występuje problem i gitara.”
No chyba to najprostsze wyjście. Jedyne minusy takiego rozwiązania są takie, że nie widzę procesu uruchamiania komputera na monitorze plus Bios odpala się na telewizorze zamiast na monitorze. Ale da się z tym żyć. Choć człowiek będzie musiał żyć z poczuciem porażki :smiley:

No weś… Łopata trzeba napisać ?

Jasno napisałem, że chodzi o tryb uruchamiani karty graficznej UEFI VGA a nie UEFI Bios.

UEFI VGA - karta graficzna po POST jest uruchamiana z uniwersalnego sterownika zawartego w UEFI.

UEFI VGA Legacy - karta startuje w trybie kompatybilnym i czeka za załadowanie sterownika z systemu operacyjnego.

No spoko, tylko nadal nie wiem gdzie to sprawdzić. W ustawieniach Biosu nie widziałem takiej informacji.

Przecież tym nie da się w żaden sposób sterować. Wszystkie karty NVIDII od czasów serii 600 bodajże, mają wbudowany układ/moduł UEFI. Jeśli system jest zainstalowany w trybie UEFI to karta również startuje w tym trybie.

Tak więc nie sądzę by to miało jakiekolwiek znaczenie. Ale jeśli się mylę to wyjaśnij.

W tym miejscu jest to podane.

Zgadza się, to właśnie wcześniej powiedziałem. Dodatkowo w programie GPU-Z można sprawdzić czy karta posiada moduł UEFI (pod logo Nvidii)

No to już podałem przecież screen z msinfo, też mam UEFI.

Faktycznie:)
E nie ma co rozkminiać problemu.
Wychodzi na to, że to nie jest prosty myk, zostaw sobie tę konfigurację jak ruszają dwa ekrany a to, że nie widzisz POST i UEFI masz na TV to chyba nie jest duży problem.
Widocznie coś się w tej drugiej kombinacji nie spina, może coś z HDCP i wiele innych rzeczy może wpływać.

Może po prostu ta karta graficzna nie dogaduje się z tym typem monitora :slight_smile: Zapewne kupno UPSa by pomogło, ale to dość duży grat i dodatkowo by mi zagracił tą przestrzeń, więc raczej jest to przerost formy nad treścią. No trudno, w każdym razie to i tak sukces, że odkryłem, że w tej drugiej konfiguracji problem nie występuje, bo na początku o tym nie wiedziałem. Dzięki wszystkim za dobre chęci.

Nie będę się sprzeczał.
Są biosy co mają taką opcję ‘‘UEFI Driver First’’ vs ‘‘Legacy Driver First’’. A co ciekawe to w starszych wersjach było a po wydaniu nowego bios producent usuwa albo ukrywa.

Ale skoro On nie widzi to może nie mieć.

Zgadza się, moja płyta ma coś podobnie brzmiącego. Większość płyt to ma. Tylko, że to nie dotyczy w żaden sposób karty graficznej i tego w jakim trybie ona działa, bo jego po prostu nie da się zmienić.

Jeśli mielibyśmy jakąś bardzo starą kartę graficzną bez modułu UEFI (np. GeForce sprzed 15-20 lat) na nowoczesnej płycie głównej to wtedy nie moglibyśmy zainstalować systemu w trybie UEFI tylko w trybie Legacy/CSM (chociaż nie wiem czy nawet dałoby się uruchomić komputer z taką kartą)

Jeśli w BIOS/UEFI jest ustawiony tryb UEFI, to zazwyczaj wszystkie urządzenia korzystają z tego trybu. OFC

Jednak niektóre BIOS-y umożliwiają ustawienie oddzielnych preferencji trybu pracy (UEFI lub Legacy) dla poszczególnych urządzeń, np. dla karty graficznej lub kontrolera sieciowego.
Często jest to „Advanced” lub „PCIe Configuration”.

Co do tego kiedy wprowadzono UEFI VGA to Nvidia kłamie i mota jak może.
Nawet w serii 700 (gdzie podają, że cała seria) nie wszystkie miały.
Miałem w domu dwie takie same gtx 760ti od Asusa i jedna miała obsługę a druga nie. Klonowałem ich bios aby ta druga miała.