Szkoda, że zmiana biosu i kabla nie pomogły i że ciągle coś jest niedorobione nawet w tych nietanich sprzętach z takimi prostymi rzeczami jak podłączenie TV do komputera.
Prawdopodobnie problem leży po stronie wymysłu Samsunga i module zewnętrznego koncentratora HDMI. Zwykle takie pomysły firm, które odstają od normy są przyczyną problemów.
Sprawdziłem z wyłączonymi opcjami Quick start i Auto source - nie ma żadnej różnicy. W dodatku gdy oba ekrany są podłączone przez Displayport, to zamiana kabli nie naprawia monitora - naprawia się tylko, gdy jeden z ekranów jest podpięty przez hdmi. Chyba się poddaję…
Zrób jeszcze to:
Napisz dokładne nazwy modeli obydwu kart.
Stara ma nazwę na obudowie: gv-n960wf20c4gd. Po wpisaniu tej nazwy w Google wyskakuje Geforce Gtx 960 Windforce. Nowa to Rtx 4070 Super.
Znalazłem jakieś sterowniki do mojego monitora, może jeszcze to zainstalować? https://www.acer.com/ae-en/support/product-support/EK220Q
Jaki producent? Też od Gigabyte’a?
Sterownik od monitora zawsze warto mieć zainstalowany, ale przy twoim problemie nie sądzę by on tu pomógł. To raczej problem sprzętowy, nie programowy.
Wgrałem sterownik monitora - różnica jest taka, że w menedżerze urządzeń już nie nazywa się „podstawowy monitor PnP”, tylko ma poprawną nazwę. Ale w kwestii awarii nie pomogło.
Ciekawe jest to, że gdy wyłączam korki i włączam je z powrotem, na monitorze świeci się „Nie podłączono kabla”, przy wyłączonym komputerze. Gdy przepnę kable, napis zmienia się na „Brak sygnału”, nadal przy wyłączonym komputerze, no i potem po włączeniu zaczyna działać. Czyli nawet gdy komputer jest wyłączony, już wtedy widać różnicę. Z jakiegoś powodu po wyłączeniu korków monitor przestaje widzieć komputer, choć komputer nadal widzi monitor (w systemie widać poprawnie dwa ekrany). Tak jakby problem był jednak ze strony monitora, a nie komputera?
Odnośnie producenta karty:
To proste tanie przejściówki czy prawdziwe konwertery z displayport do hdmi ?
Przejściówki z DisplayPort na HDMI mogą wprowadzać pewne komplikacje w identyfikacji sprzętu, szczególnie po zaniku zasilania. Niektóre przejściówki mogą mieć problemy z komunikacją dwukierunkową, co może skutkować nieprawidłowym rozpoznaniem wyświetlacza.
Bo przeczytałem wszystkie wypowiedzi tu od nowa ale chyba to umknęło.
To najtańszy kabel za 20 zł, ale ten sam kabel na starym komputerze działał dobrze.
Karta graficzna startuje z Bios w trybie UEFI VGA czy Legacy ? (nie mylić z UEFI BIOS).
W którym miejscu to sprawdzić? Nie widzę tego w Biosie. Z tym że tak jak napisałem wyżej, różnica jest nawet przy wyłączonym komputerze - zmienia się komunikat na monitorze.
Włącz Informacje o systemie (Uruchom>msinfo32) i odczytaj pozycję Tryb systemu BIOS. Chociaż nie sądzę by to, w jakim trybie jest zainstalowany system miało znaczenie w tym przypadku. Problem jest sprzętowy (użyte kable/przejściówki lub sam monitor/karta graficzna).
Próbowałeś podłączyć starą kartę graficzną?
Czy to kabel tego typu?
https://www.x-kom.pl/p/180869-kabel-displayport-gembird-kabel-displayport-hdmi-3m.html
Tak, tylko mój ma niecałe 2 metry.
Po co w ogóle wyłączasz korki?
Przecież wyjęcie wtyczki z gniazda da ten sam efekt.
Oczywiście wyjęcie wtyczek, czyli zasilania wszystkich urządzeń TV, kompa i monitora.
Niepotrzebnie męczysz pozostałe urządzenia w domu.
No nie wiem, czy da ten sam efekt. Samo odłączenie wtyczki komputera od prądu nie powoduje awarii, sprawdzałem to kilka razy. Być może musiałbym rzeczywiście odłączyć wszystkie urządzenia naraz, ale dostęp do telewizora jest mocno niewygodny, odsuwanie ciężkiej szafki od ściany i wpychanie się tam żeby dostać się do wtyczki byłoby dość problematyczne.
Moim zdaniem nie pozostaje nic innego jak sprawdzenie starej karty graficznej i dodatkowo podłączenie innego monitora, jeśli masz dostęp do takowego.
Więc to ma związek nie tylko z samym zasilaniem kompa jak widać, tylko monitora i TV.
Tak w ogóle to po co wałkujesz problem, kiedy w ustawieniu takim jak piszesz nie ma problemu…
" Wygląda to tak, jakby komputer przestał widzieć sygnał z wyjścia hdmi, a widział tylko z Displayport, do którego podłączony był telewizor. W dalszej części filmu przepinam kable, czyli nadaję priorytet telewizorowi (bo po tej zamianie to on jest teraz podłączony kablem hdmi-hdmi, a monitor displayport-hdmi). No i wtedy problem zniknął, a w dodatku po kolejnym wyłączeniu korków już się nie powtórzył".
Więc zostaw takie podłączenie, kiedy nie występuje problem i gitara.