Brak pełnej predkości internetu światłowodowego przy pobieraniu przez przeglądarkę

Odpowiedź jest prosta!
Ograniczenie prędkości pobierania pliku przez jednego usera z X serwera.

Ja też pobierając przez przeglądarki mam wolny transfer, ale jest na to sposób.
Zainstaluj np: Free Download Manager i na 100% wyciągniesz maks z łącza :wink:

100 MB/s czy 100Mb/s bo to róznica i to spora.
Pojęcia poza nim nikt nie ma ile “wycisnął”.

Bzdura. Da się wyciągnąć z tych serwerów znacznie więcej niż 4 MB/s jednym połączeniem.
Przykład:

Serwerów DP / Chińskich nie sądzę.

Jak jest ok to powinno mniej więcej tyle ile operator gwarantuje.Ja w umowie mam min. 120 mbps i na Atmanie pobór jest w granicach 15MB/s. No ale to speed test tyle że trochę inny a nie zwykły serwer jakiejs strony.
Poza tym Orange daje taka dziwną gwarancje pobierania. Okresla minimum i maksimum.
Mimimum to 200 Mb/s a maksimum to 1Gb/s. Określa też coś co nazywa Prędkość zwykle dostępną i szacuje ją na poziomie 90% maksymalnej.
Może problem z routerem. Kiedyś miałem linksysa i kiedy podwyższałem sieć do 60 Mb/s musiałem zmienic bo jego zdolności na Wan-ie kończyły się w okolicach 30 MB/s.
Wiadomo co ma ?. Wiadomo kto mu router konfigurował? Nie. Czy dobrze? Tez nie.
Może by najpierw od tego zacząć. Od dostawcy, od routera, od speed testu a nie wyciagać po kawałku bo w tym natłoku postów człowiek zaczyna sie gubić.

Każdy operator ustawowo ma obowiązek podawać takie informacje.

Dla ścisłości i niedomówień, to jest aktualny test:

Przez kabel. Przez wifi jest to dość dziwne, bo mam ping 50, pobieranie down 2Mb/s Up 70Mb/s…Przez kabel zazwyczaj jest powyżej 800 i dochodzi do tego 1000, nie dyskutujmy na temat ile/czy on tyle wyciąga na serio, bo skoro bym tyle nie wyciągał to po co ten temat by powstał?
Rozmawiałem z infolinia, ale oni nie widzą, żadnego problemu z moim internetem, fakt miałem podać CIR, zapomniałem, jutro wstawię jeśli znajdę na umowie.
Mam Funboxa’a 3.0, no a kto mi to miał konfigurować, janusz z monopolowego? technik powiedział, że pierwsze korzystanie z internetu ogranicza się do samego włączenia routera.

@edit z idm ściąga mi z prędkością 37MB/s, więc o co chodzi …

Mój daje minimum. Ja w umowie nie mam do lecz od a to olbrzymia różnica

I tak trzeba było od poczatku.

Wiemy jaki masz modem-router (ustawiony przez dostawcę).

To czego te małe pobierania o których piszesz dotyczą. Kabla czy wifi?

Hej,

A jeśli WiFi, to jaką kartę posiadasz w komputerze?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Nie WiFi… Nie posiadam żadnych kart wspierających 5ghz, dlatego leci przez rj’tke. Jestem zasady że komputer zawsze powinien iść na kablu. Nie wiem czy to cir ale w umowie mam napisane że min down wynosi 200000kbp/s a UP 20000 kbp/s czyli 200/20 to minimum, z uploadem nie ma problemów bo jest koło 20 MB/s, ale z downloadem to jak widzicie sami.