Witam,
Szukałam już swojego problemu w internecie, ale nie mogłam natrafić na taką przypadłość - odwrotne i owszem, ale takiej nigdzie nie zauważyłam.
Na początku zaznaczę, że mam Windowsa 7 Professional SP 1.
Mam problem z internetem, gdyż komputer nie wychwytuje mi w ogóle tego, że jestem połączona z routerem (za pomocą „kabelka”), a jednak mogę sobie działać w internecie i to na przeróżnych stronach (załączę zdjęcia co by pokazać o co dokładnie mi chodzi). (Tu już tak napiszę dodatkowo, bo na to powinnam raczej otworzyć inny wątek , ale może to ma coś wspólnego…). Jedyną stroną jaka mi nie działa jest strona discorda (niby połączenie nie jest prywatne i po tym całym komunikacie jest jeszcze zapisane (NET::ERR_CERT_DATE_INVALID), ale to jedynie na Chrome, bo na Mozilli już działa.
Działają mi również na komputerze takie aplikacje jak Origin (i nie wyskakuje mi żadne powiadomienie, że jestem offline) i znowuż - jedyną aplikacją, która nie chce mi się włączyć jest ta od discorda.
Próbowałam już odłączyć kabel od komputera oraz restartu routera, ale nic nie pomogło i dalej mi pokazuje brak połączenia z siecią. Sprawdziłam sobie także kartę internetową (nie wiem, czy ważne ale mam Realtek PCIe GBE Family Controller) i pokazuje mi:
Połączenia IPv4 : Internet
Połączenia IPv6: Brak dostępu do internetu (tego też zdjęcie jest poniżej)
Nie wiem, kiedy ten błąd z połączeniem do sieci powstał, ale dzisiaj też na chwilkę wyłączyłam zaporę sieciową windows, co by sprawdzić czy w ten sposób zadziała discord, co jednak nie podziałało i od razu włączyłam zaporę z powrotem.
Jak już się mogliście domyśleć, nie znam się za bardzo na tym wszystkim, ale jestem chętna do współpracy, tylko bardzo bym prosiła o jak najbardziej łopatologiczny sposób wytłumaczenia, jak to mogę naprawić (oraz, w razie konieczności, gdzie znajdę potrzebne jeszcze dane).
Na zakończenie dodam, że dwa dni temu energetyka zabrała na chwilę prąd i akurat w tym momencie korzystałam z komputera, choć mam nadzieję, że to jednak nie jest wina tego.
Proszę o pomoc!