Brak sterownika do wykrycia dysku

Coś takiego tam jest

Jest możliwość przestawienia trybu AHCI na coś innego?

Nie ma możliwości zmiany, tylko AHCI.

Czyli ten sterownik Intel RST w ogóle nie powinien być potrzebny - instalator Windows powinien „od strzała” wykryć dyski i partycje. Czemu tego nie robi, nie wiem. Nic mi teraz nie przychodzi do głowy.

Zajrzy jeszcze do USB Configuration. Raczej nic tam nie będzie przydatnego, ale dla świętego spokoju…

To wiadomo dlaczego ta instalacja nic nie zmieniała.

Tak jak myślałem, nie ma nic co by dotyczyło problemu.

Ostatnia rzecz która mi przychodzi do głowy to włączenie trybu CSM (Launch CSM) i ponowne włączenie instalatora Windows.

Nie mam takiej możliwości.
Świeci mi się na szaro i podczas próby wyboru omija te miejsce.

Nie bardzo rozumiem. Co świeci się na szaro?

Wydaje mi się, że jednak sterowniki z Twojego linku są OK, czyli:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/nb/DriversForWin10/IRST/IRST_Intel_Skylake_Win10_64_VER14601029.zip?model=r556lj
Tyle, że pobrane sterowniki jako archiwum ZIP powinny być rozpakowane do folderu bezpośrednio wewnątrz (obok) plików instalacyjnych na pendrajwie.
Sposób „ręcznego” zainstalowania sterowników IRST podano w pierwszej części opisu na stronie:
[Notebook] Rozwiązywanie problemów z procesorami Intel (Intel Tiger Lake) 11. generacji — w czasie instalacji systemu Windows 10 nie można odnaleźć sterowników | Oficjalne Wsparcie | ASUS Polska

O to mi chodzi, szarych (a raczej czarnych*) opcji nie mogę wybrać.

Próbowałem obu sposób i nie działa.

Czy jeśli wyłączysz Fast Boot to opcja CSM staje się dostępna?

Nie, nadal jest nie dostępna.

Można tak zrobić, ale jeśli dobrze się orientuje to instalator nie powinien mieć problemu z załadowaniem sterownika z innego pena. Nawet można podmienić pena z Windowsem i włożyć na moment pena ze sterownikiem, potem włożyć pen instalacyjny (jeśli przykładowo mamy tylko jeden port dostępny). Tak zresztą nawet sugeruje komunikat instalatora.

Rozumiem. W takim razie skończyły mi się pomysły. Dziwne, że opcja CSM jest niedostępna, pierwszy raz coś takiego widzę.

Może ktoś ma większe doświadczenie z laptopami i będzie w stanie coś innego poradzić.

Spróbuj jeszcze tej wersji sterownika RST https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/GamingNB/FX507ZE/RST_V19.1.0.1001_PV.zip.

Rozpakuj na pendrive z Windowsem (nie na oddzielny) i wskaż mu podczas instalacji.

Jeżeli masz Intel 11 generacji to musisz użyć Intel RST VMD Controller
Tu masz jak to zrobić
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1044458/
Tylko skopiuj go na pendrive i z niego odpal
albo wyłącz to w BIOS

Jeżeli użyjesz RST nie będziesz mógł zrobić kopi systemy programem mp AOMEI czy Macrium
Nie wiem czy o to ci chodziło

Jak mnie pamięc nie myli to w nim jest procesor 5 generacji, i75500U

Przełącz po prostu dysk na SATA w BIOSE i zobaczysz co się będzie działo

@Misiolek

Nie ma takiej opcji w tym BIOSie

Autor wyraźnie stwierdził:

AHCI czyli „tryb SATA”.

Za dokładna odpowiedź to nie jest.