BSOD i przygotowanie do instalacji systemu

Witam, dzisiaj rano na moim laptopie Lenovo nie wiem z jakiego powodu wyskoczył blue screen. Laptop był kilka dni temu formatowany i wszystko chodziło bardzo dobrze. Po blue screen-e komputer uruchomił się ponownie i pisało “Naprawianie systemu Windows” i było widać jakieś pliki i % ukończenia. Po ukończeniu system jeszcze raz się uruchomił ponownie i teraz wyświetla się “Przygotowywanie automatycznej naprawy” i trwa w nieskończoność… (czekałem 3-4h) Gdy spróbuję przywrócić komputer do stanu początkowego (zostawiając moje pliki lub kasować wszystkie), lub przywracanie do punktu systemu Windows to wyskakuje komunikat “Podczas resetowania ustawień do stanu początkowego wystąpił problem. Nie wprowadzono żadnych zmian” . Nie posiadam nośnika z systemem Windows. W czym leży problem? Czy dysk mi padł? Trochę dziwne bo komputer bardzo dobrze działał.

Z góry dziękuje za pomoc!

Edit. Wyłączyłem komputer bo nie ma sensu czekać dłużej i włączyłem ponownie. Teraz włącza się “Przygotowywanie automatycznej naprawy” i po chwili komunikat “Diagnozowanie komputera” ale też trwa dość długo i nic się nie dzieje…

Edit2. Znalazłem temat gdzie ktoś miał ten sam problem. A to rozwiązanie:
***Trzeba wejść w tryb recovery, a tam w tryb awaryjny systemu windows. ***
***Następnie Odinstalować ostatnie aktualizacje. ***
***W cdm wpisać chkdsk /f /r ***
***następnie shutdown -r ***
Rozpocznie się skanowanie i naprawa systemu.

Jednak u mnie przy próbie odinstalowania ostatniej aktualizacji po dłuższym oczekiwaniu przy niebieskim ekranie wyskakuje komunikat “Napotkaliśmy problem i nie możemy odinstalować najnowszej aktualizacji dotyczącej jakości systemu Windows”

Przy wpisaniu komendy chkdsk /f /r w konsoli wyskakuje komunikat
“The type of the file system in NTFS.
Cannot lock current drive.
Windows cannot run disc checking on this volume because it is write protected”

Przy wpisaniu komendy shutdown -r wyskakuje komunikat
" ‘shutdown’ is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file."

I tyle…

Ile sprzęt ma lat? Możesz podać dokładny model komputera? Jeśli sprzęt jest po gwarancji to masz możliwość sprawdzić kondycję dysku w innym komputerze (programy Crystal Disk Info, HD Tune)?

Nośnik możesz pobrać stąd:
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO .

Możliwe że dysk…
Spróbuj przywracania systemu, jak nie wstanie to jak kolega wyżej napisał sprawdź dysk.

1 polubienie

Nie, spoko to jedna z ostatnich aktualizacji Windowsa. Pomaga zrobienie livecd linux na odzyskanie danych i nowa instalacja Windy. Przerabiałem temat.

Komputer ma z 3-4 lata pewnie jest już po gwarancji, kupiłem go kiedyś w Czechach jak pracowałem. Nie wiem jaki to dokładnie model ponieważ odkleiłem kiedyś naklejkę ale wiem że to jakiś Lenovo ideapad :smiley:

Teraz próbuje pobrać nośnik Win10 na pendrive może uda się sformatować. A co do “sprawdzenia kondycji dysku” nie wiem o co chodzi? Mam na innym kompie zainstalować te programy?

Podczas instalacji Windows 10 wyskakuje błąd "Wystąpił problem podczas uruchamiania tego narzędzie. Kod błędu 0x800704556 - 0xA001B

A co to takiego? Danych z kompa nawet nie potrzebuje mogę sformatować cały, laptop był czyszczony kilka dni temu więc nie mam na nim nic czego szybko nie pobiorę od nowa. Do tego problem z formatem gdyż występuje błąd z “Resetowaniem do stanu początkowego” oraz kolejny z Instalacją Win10 na pendrive.

No to jak nie masz niezbędnych danych to pobierz na innym kompie Media Creation Tool for windows 10 i utwórz nowy nośnik instalacyjny.

Podłączyć dysk z Levono do innego komputera, zainstalować programy i sprawdzić co pokażą - wstawić na forum. Do czego służą? Do oceny parametrów tzw. S.M.A.R.T:
https://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._(informatyka) .
http://www.korepetycjenowysacz.edu.pl/parametry-smart-dysku-twardego-odczyt-i-opis/ .

Zainstalowałem Windows 10 na pendrive, wyczyściłem partycje i chciałem zainstalować Windows na nowo lecz wyskakuje błąd “Załaduj Sterownik. Nie znaleziono żadnych podpisanych sterowników urządzeń. Upewnij się, że nośnik instalacyjny zawiera prawidłowe sterowniki” . Instalacja Windows na pendrive przebiegła pomyślnie więc nwm o co chodzi…

marcin82 a jak podłączyć te dyski? Jakiś specjalny kabel muszę mieć? I nie będę musiał rozkręcać laptopa żeby to zrobić? ;/

Wyjąć dysk z laptopa - ostrożnie. Potem podłączyć do innego komputera stacjonarnego - musisz mieć wolny kabel SATA i kabel od zasilania:
https://www.youtube.com/watch?v=8oidSfR1_C4 .
https://www.youtube.com/watch?v=W-DIZR_0vqc .

A czy możliwe że po naprawie problemu “Załaduj Sterownik. Nie znaleziono żadnych podpisanych sterowników urządzeń. Upewnij się, że nośnik instalacyjny zawiera prawidłowe sterowniki” i formacie komputera normalnie się zainstaluje i będzie działało? Tylko teraz problem dlaczego mi tego Windowsa z Pendrive nie odczytuje…

Dlatego trzeba sprawdzić w innym komputerze czy dysk jest wykrywany i czy jest sprawny/niesprawny. Na podstawie “nie wykryto…” w zasadzie nic więcej nie można powiedzieć.

Druga opcja bez przekładania dysku to przygotowanie pendrive usb z linuksem i uruchomienie go na tym laptopie. Może być Ubuntu albo SystemRescueCD.

Dobra jutro z rana się za to zabiorę. Spróbuje sprawdzić czy dysk jest sprawny. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Kabel widzę SATA mam wolny w stacjonarce więc myślę że nie będzie problemu.

Cześć, przełożyłem dysk do komputera stacjonarnego i przeskanowałem tymi dwoma programami. Oto ss-y z wynikami .

HDTune_Benchmark_ST1000LM035-1RK172 HDTune_Health_ST1000LM035-1RK172%20%232 HDTune_Health_ST1000LM035-1RK172

W programie HD Tune w zakładce Error Scan wybrałem Quick Scan i dałem Start.
Oto wyniki: (wszystko było na zielono)

Damage Blocks : 0, 0%
Scanning Speed n/a
Position
953488
Elapsed Time
0:49

(Mogłem wstawić max 4 zdj. więc ostatni skan napisałem ręcznie)

W HDTune quick skan prawie nigdy nic nie znajduje… raz quick mi pokazał 0, a pełny 20%… ogólnie to dysk w kiepskim stanie przy tylu relokowanych sektorach i kolejnych oczekujących. Wg mnie SSD w jego miejsce, a to złom bo nawet jako magazyn bym nie trzymał żeby błędów nie powodował.

Czyli mam zakupić nowy dysk bo to jego wina? A czy mógłby ktoś dokładnie jaki to ma być dysk? Nie znam się a nie chce kupić złego .

Edit. Pełny skan już leci, niedługo napisze co wyszło.

Napisz jaki masz sprzęt to coś dopasujemy.

Product Name: Lenovo ideapad 320- 15 ISK
BIOS Version: 4WCN45WW
CPU: Intel ® Core ™ i3-6006U CPU @ 2. 00GHz
System Memory: 6144 MB
Hard Disc: TOSHIBA MK2555GSX

Te dane wystarczą? Z BIOS-u je przepisałem.

ps. Czy to na pewno wina dysku? Przełożyłem dysk z innego laptopa i przy próbie sformatowania go przy pomocy USB z Win10 również występuje błąd :
“Załaduj Sterownik. Nie znaleziono żadnych podpisanych sterowników urządzeń. Upewnij się, że nośnik instalacyjny zawiera prawidłowe sterowniki”

Może to coś innego lub problem z nagranym na pendrive Windowsem 10?

Piszesz że dysk Toshiba a na screenach Seagate?

Tak to problem ze źle zgranym Windowsem z Media Creation Tool (czasem tak robi i za drugim razem zrobi poprawnie…) oraz problem z dyskiem, który jest w słabej kondycji.