BSOD i przygotowanie do instalacji systemu

A no fakt bo przepisałem to przy włożonym tym dysku z innego kompa. Ten co miałem w tym moim laptopie Lenovo Ideapad jest podpięty do stacjonarnego i sprawdza go za pomocą programu HD Tune :wink:

Tylko nagrywałem już 4x Windowsa przez Media Creation Tool i ciągle to samo

Spróbuj zatem na tej Toshibie postawić system jak masz taką możliwość.

Na niej wyskakuje ten sam błąd podczas instalacji systemu “Załaduj Sterownik. Nie znaleziono żadnych podpisanych sterowników urządzeń. Upewnij się, że nośnik instalacyjny zawiera prawidłowe sterowniki” . Nawet jak zaznaczę opcje (Pokaż również sterowniki niezgodne z systemem) to nie pokazuje żadnych tak jakby nie było Windowsa na Pendrive. Instalacja Win na pendrive wydaje się bardzo prosta bo jest to kilka kliknięć a na końcu jest spr. plików i komunikat że przebiegło pomyślnie a i tak nie działa.

Czyli to niekoniecznie wina dysku.
Skąd jesteś, może ktoś z forum by ci osobiście zerknął co tam się dzieje, zdalny troubleshooting bywa mozolny a czasami wystarczy tylko spojrzeć i wiadomo o co chodzi.

Nie podaje nikomu danych ani adresu. Chce spróbować naprawić problem samodzielnie. A gdy nic się nie uda to to dam go do serwisu.

Co do naprawy. Po zeskanowaniu tego dysku programem HD Tune wstawię co wyszło żeby wiedzieć czy to na pewno wina dysku. Dodam również że dysk Toshiba wziąłem ze starego laptopa który nie działa :smiley: więc jest możliwość że jego dysk również jest popsuty. Teraz siedzę na laptopie asus który działa ale boje się że jak wyjmę dysk to stracę z niego jakieś dane czy w ogóle przestanie działać. A potrzebuje go.

Edit. O i czy w kompie stacjonarnym na którym teraz jest podpięty mój dysk z Lenovo w :Mój komputer" nie powinno się coś wyświetlić? Pokazuje się jedynie Dysk (partycja) C ze starego dysku z Win xp .

Nikt nie chce adresu, wystarczy miasto.
Obstawiam że coś robisz źle.
Możesz spróbować włożyć dysk z asusa do lenovo i ruszyć na systemie który tam jest zainstalowany.

Podkarpacie-Okolice Rymanowa :wink:

Spróbuję jutro z rana przełożyć, zobaczymy co będzie.

A to nie będzie przeszkadzało skoro na Asusie mam WIndows 8.1 a na Lenovo miałem Windows 10 ?

To do Krosna nie masz daleko :joy:

Nom

Nie będzie przeszkadzała różnica systemów. A próbowałeś może różne wersje portów USB używać do instalacji w sensie 2.0 i 3.0?

A jak sprawdzić jakie mam porty USB?

https://support.magicard.com/solution/how-do-i-know-if-my-computer-has-usb-3-0-ports/ .

Check the physical ports on your computer. If you see a blue USB port, it’s USB 3.0. It may also be marked on the outside of the port with either “SS” or “3.0.”

https://www.thewindowsclub.com/identify-usb-3-0-port-on-laptop .

Najlepiej by było dowiedzieć się co to za model laptopa. W tym celu można skorzystać z dystrybucji SystemRescueCD:
http://www.system-rescue-cd.org/Download/ .
Tutaj o tym jak przygotować “bootowalny” USB:
http://www.system-rescue-cd.org/Installing-SystemRescueCd-on-a-USB-stick/ .

Domyślnie uruchamia się i tak w trybie tekstowym, ale to wystarczy. Klepiesz dwie komendy i powinno dać się rozszyfrować model laptopa:

dmidecode -t baseboard
dmidecode -t system

Mam 2x porty ale nie niebieskie z logo
com

I jeden port z logo
3
Co chyba wskazuje że to port 3.0 tylko ten port jest cienki i pendrive do niego nie podłączę.

Co do modelu laptopa to jest to : Lenovo ideapad 320- 15 ISK

Z tym bootowalnym USB pokombinuje jutro bo dzisiaj już nie mam czasu.
A tak przy okazji to co mi to da? To jest jakiś inny sposób na zainstalowanie Windowsa na Pendrive? Dysk w Lenovo jest wyczyszczony i nie ma na nim Windowsa jak coś.

Przy pomocy tego chciałem wyciągnąć model laptopa, bo pisałeś że naklejkę wciągło, ale skoro przypomniałeś sobie model to nie trzeba linuksa uruchamiać.

Aa ok., model w BIOSIE znalazłem. Tylko co teraz? Próbować coś z tymi portami? Bo przełożenie Dysku z Asus-a do Lenovo nie wchodzi w grę ponieważ mało się na tym znam a nie chce nic popsuć. Jakby nie patrzeć to nie wykrywa mi nagranego Windows 10 na pendrive więc nawet jak bym kupił nowy dysk to dalej lipa z zainstalowaniem Windowsa bo nie wykryje go. W Asusie gdzie instalowałem Win na pendrive mam porty 3.0 (są niebieskie i logo się zgadza SS–) a w Lenovo tak jak napisałem wyżej.

Najprościej będzie sprawdzić czy pendrive z Windows 10 startuje prawidłowo na innym komputerze, żeby potwierdzić, że on jest sprawny.

Oczywiście nic nie kupuj na pałę, bo wpędzisz się w niepotrzebne koszty. Co jeszcze można sprawdzić? Może kolega ma SPRAWNY WOLNY DYSK, który mógłbyś wsadzić do Lenovo i sprawdzić czy nie ma kłopotów z samym komputerem / kontrolerem SATA, instalator, instalacja W10.

W instrukcji Lenovo o opcjach BIOS/UEFI jest niewiele, a tricki ze zmianą trybu SATA z AHCI na IDE kojarzą mi się z Vistą/ Windows 7. W instrukcji piszą, że domyślnie w BIOS ustawiony jest tryb UEFI, z czym dobrze przygotowany pendrive z W10 nie powinien mieć problemów.

Przyczyn może być wiele, jak wspomniał kolega @daras28-82, a takie wróżbiarstwo możemy uprawiać w nieskończoność :smiley:

No i wszystko jasne :wink: Pendrive nie startuje na innych komputerach, wyskakuje ten sam błąd:
“Załaduj Sterownik. Nie znaleziono żadnych podpisanych sterowników urządzeń. Upewnij się, że nośnik instalacyjny zawiera prawidłowe sterowniki”

Więc problem leży po stronie pendrive, złej instalacji systemu lub złych portów USB.

Windows 10 instaluje z tej strony https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 instalacja to kilka kliknięć i brak jakichkolwiek opcji do zmiany (no chyba że system 64 czy 32 ale mam na wszystkich 64 więc taki wybieram). Pobieranie i instalacja przebiega pomyślnie, weryfikacja również. Na końcu automatycznie włącza się folder pendrive i pliki jakie się nagrały. Wygląda to tak:

Pendrive to PD32GH3GRMM PPM > Właściwości
Win10%20pendrive

Za chwilkę wstawię jak wyglądają porty USB w obu laptopach Lenovo (Win10 w tym w którym chcę zainstalować system od nowa) oraz w Asus (Win 8.1 w tym w którym pobieram i instaluje system na pendrive) . Nie mogę wstawić więcej zdjęć w tym poście więc za chwilkę napisze nowy.

Porty w laptopie Asus.

Porty w laptopie Lenovo.

I co teraz :slight_smile:

Edit. Dodam że nie posiadam nagrywarki CD/DVD w laptopie Lenovo więc instalacja Win10 z płyty odpada.