BSOD z nv4_disp.dll

Witam, w ostatnich 4 dniach miałem 2 BSOD’y oba to przyczyna pliku nv4_disp.dll (sterownik Nvidii), czytałem, że trzeba coś przeinstalować itd., ale wolę się tutaj spytać. Pierwszy BSOD wyskoczył podczas włączonego YT i gry, drugi przy samej grze - dodam, że komputer ma 8 lat, więc… Ludziom podobno pomaga przeinstalowanie sterów itd., ale wolę abyście mi sami powiedzieli co mam dokładnie zrobić.

Pozdrawiam.

aktualizuj sterowniki do karty graficznej http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Mógłbyś mi napisać jak dokładnie usunąć stare stery Driver Sweeper’em, a następnie zainstalować nowe poprawnie? :smiley:

Dla driver sweeper musisz uruchomić system w trybie awaryjnym (F8) zaraz po ekranie BIOS, wchodzisz w awaryjny, uruchamiasz program (teraz nie pamiętam dokładnie) albo wy listuje Ci od razu wszystkie sterowniki albo musisz użyć opcji Search/Scan, zaznacz driver nVidia-> remove (lub podobnie), uruchamiasz system normalnie i instalujesz nowy sterownik.

BTW> Sprawdź dwa razy czy zaznaczyłeś właściwy sterownik :lol:

Dokładniej to podobno nVidia Display, tak?

Zrób zrzut ze skanu, możliwe że będzie więcej tego, wskażemy właściwe :wink:

Screen ze skanu mam zrobić też w awaryjnym, czy w normalnym działaniu systemu?

Obojętne, nie pamiętam czy zadziała w awaryjnym :wink:

Chwilka… Przed chwilą mówiłeś, że odinstalować mam w awaryjnym, a teraz, że nie wiesz czy zadziała w awaryjnym? :wink:

Programu używa się w awaryjnym, nie pamiętam czy paint zadziała w awaryjnym lol

Hahaha, więc dobrze, zrobię skrina w normalnym.

Zaznacz tylko Display, chipset zostaw w spokoju, physX też, przynajmniej na razie :wink:

I mam kliknac clean tylko, tak?

Tylko mam nadzieję że odinstalowałeś najpierw w trybie normalnym wbudowanym dezinstalatorem? Bo program ma usunąć tylko pozostałości, jeżeli jesteś z tym gotowy to użyj “Clean” :wink:

Nie zrobilem tego… Co teraz?

Nic, lecisz dalej, zobaczymy co wyjdzie i będziemy improwizować, w awaryjnym system wstanie tak czy inaczej to będzie podstawa do działania w razie ewentualnych problemów.

Trochę w tym mojej winy bo z góry założyłem że wykonałeś odinstalowanie, damy radę tak czy inaczej :wink:

Co jesli te odinstalowywanie tym programem sie dzis nie skonczy? Mam zamiar isc spac dzis i to z wylaczonym komputerem… A potem chce go moc znow wlaczyc :C Pisze bez polskich znakow, bo z telefonu.

Skończy się tak czy inaczej, poczekaj trochę…

Ciekawe co znaczy te troche… Cala noc? Wiecej?..

Wyluzuj, pewnie teraz szuka jakiegoś nie istniejącego klucza w rejestrze, dlatego mieli, zaraz sypnie błędem i pójdzie dalej.

Jeżeli jesteś bardzo zdesperowany i masz włączone przywracanie systemu to możesz przerwać proces usuwania. Jeżeli pojawią się błędy to przywrócisz system i zrobi się to tak jak powinno.