Buduję nowy komputer do gier i nie tylko

https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-prime-platinum-1300w-ssr-1300pd-1808714/?gclid=Cj0KCQjw5eX7BRDQARIsAMhYLP8La6S2XDLTXkEgKzmH-W90MAmDxYzgTp_Bmu6OrT3DiM3d52ZZuJUaAjjREALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Myślałem nad radeonem jakimś ale z tego co widzę to nvidia ma wydajniejsze teraz karty. …a może się mylę…?

W końcu padło na ten zasilacz.

Potrzebuję jakichś opinii na temat rtx 2080 czy warto? Zastanawiam się nad taką kartą z MSI. Czy warto dołożyć do wersji TI?

kup 2070 super zamiast zwykłej 2080 ja osobiście poczekałbym na nowszą generacje…

Podejrzewam że będzie mocno poza moim zasięgiem.

W testach zwykła 2080 jest o jakieś 10% wydajniejsza od 2070 super. Mimo że jest rok starsza i cena jest podobna

Cena była niższa za 2070 super niż za rt 2080 ale w sumie teraz 2080 jest jeszcze starszą generacją i fakt wydajniejsza o te parę procent jak masz możliwość zakupu w takiej cenie to lepszym wyborem będzie wtedy ta 2080

Możliwe jest że rtx 3080 jest tańszy od 2080? Przecież ta karta jest sporo lepsza. :flushed:

Bazowo to nvidia ma wypóścić w tej samej cenie modele lub bardzo zbliżonej tak to robi od seri RTX ale względem starej technologi GTX cena sie podniosła…

Nvidia RTX 3090 $1,499 RTX Super 2080TI $999 RTX 2080TI $999
Nvidia RTX 3080 $699 RTX Super 3080 $799 RTX 2080 $799
Nvidia RTX 3070 $499 RTX Super 2070 $559 RTX 2070 $599

Oczywiście ceny mogą sie różnić z racji na przewalutowanie na polskie złotówki które trochę traciły nie wiele ale przy większych kwotach to idzie odczuć oraz poje*** marże jakie dodatkowo sklepy lubią nakładać już na obecną cene zawyżając jej wartość bo i tak znajdą sie jelenie co lubią przepłacać,

mam wrażenie że nvidia podnosi i rozciąga wachlarz kart graficznym oby to nie było celowy zawyżanei ceny że niby dodaje coraz mocniejsze karty do asortymentu a potem nagle obetnie lub nie wypóści tych z najniższego szczebla w ten sposób po 2-3 latach czyli 2-3 serie Grafiki z niskiego szczebla będzie kosztować jak byś kiedyś miał w tej cenie kupić grafike z wysokiego szczebla a już tak nvidia z 2x cene podniosła.

No i teraz się zastanawiam czy nie lepiej iść w 3080 bo 3090 to już na :100: poza moim zasięgiem finansowym. A jeśli w cenie niższej od RTXa 2080 mogę mieć kartę świeższą i wydajniejszą od 2080 TI…

Ok dla recapu bo jak wchodzę w ten wątek to nie wiem w którym punkcie składania jesteś
Twoje aktualne części to:

CPU: <> :o:
MOBO: <> :o:
GPU: <rtx 3080 ?> :o:
PSU: <Zasilacz SeaSonic Prime Platinum 1300W> :white_check_mark:
SSD: <> :o:
RAM: <? GB> :o:
Chłodzenie: <jakieś wodne> :o:
Obudowa: <Obudowa BE QUIET! model ?> :white_check_mark:
Dodatkowe wentylatory: <> :o:
Napęd DVD/ Blu Ray: <?> :o:

Masz w zamyśle konfiguracje na 2 karty graficzne? bo 1300w na zasilacz to całkiem sporo.
Wszystko to idzie na razie w stronę jakiejś maszyny do obliczeń czy renderingu nie wiem czy to jest tożsame z komputerem na 15 lat :thinking:

Z tym zasilaczem to tylko 3090, bo 3080 nie ma złącza SLI. Chyba, że autor szykuje się na premierę nowych Radeonów.

Tak to prawda że w seri 30x tylko 3090 ma nvlink

Teraz od seri 20 mówi sie na to NVLink

Różnica między SLI i NVLINK m.in:
1)W sli jak miałeś dwie grafiki z po 8GB vram to miałeś tylko 8, W NvLink sumuje sie i masz 16

2)W Sli miałeś grafike matke i pracownika w NvLink obie grafiki pracują Równolegle, a nie że podlega pod wcześniejszą grafikę przez to nie ma problemów z timingiem jak to było w SLI

1. Kolejny ważny fakt ale nie napisze bo przed chwilą zapomniałem - sosi xD

To w takim razie będzie jednak 2080.

Tak jak zaznaczyłeś +
Dysk SSD PNY SC900 960GB +
HDD SAMSUNG HD502HJ 500GB jako magazyn
Nagrywarka BLU-RAY LG. MODISC
Dodatkowe wentylatory na razie dodane z obudową
I to tyle z tego co już mam.

Teraz przyszedł czas na grafikę i znowu cała masa nieaktualnych informacji z dawnych lat + śmieci informacyjne znalezione w necie powodują że mam mocną turbo dziurę w głowie

W bliżej nie określonej przyszłości, ale już chcę przygotować platformę pod taki układ.

Co oznacza na forum error 500?
Bo przez niego musiałem dwa posty zrobić.

Lubię czuć moc :muscle: :stuck_out_tongue_winking_eye: auto też do miasta mam 300tu konne :crazy_face:

A tak na serio dużo pracuję z grafiką i wydajność się przyda.

Celuję w platformę tr40 i jakiegoś 16to rdzeniowca + na początek około 80giga ram.

Więcej niż grasz?

Porównywalnie
Wiem w jaką stronę idziecie😉 że niby po co mi taki kombajn. W sumie to może i nie potrzebny. Ale dlaczego nie?

Bo mierzysz ponad swoje możliwości finansowe. Gdyby to miał być komputer do pracy to już podałbyś budżet, przeznaczenie, chłopaki by złożyli i zarabiałbyś dalej, a ty chcesz sobie po prostu pomarzyć.

Nie do końca. Od początku tematu zaznaczyłem że nie jest to projekt na jeden dzień. Mam zamiar złożyć ten komputer w ciągu kilku miesięcy.

Jak bym miał to skonfigurować i sfinansować od razu, to masz rację nie było by mnie na to stać.

Dlatego działam systematycznie. Trochę zakupy wymusza sytuacja bo w domu mam 3 komputery i zawsze coś się zepsuje, ale kto powiedział że muszę od razu wiedzieć czego chcę i mieć na to kasę? Przecież to nie jest monoblok.

Ja to ci już wcześniej pisałem, że twoje podejście do budowy zestawu jest od dupy strony.
Zbierasz części jak klocki lego i zbierasz je na zapas nie mając nawet pewności, że po złożeniu będą do siebie idealnie pasowały.
Na moje to powinno być tak:

• ustalasz sobie maksymalny budżet
  • zbierasz pieniądze
  • kiedy masz już budżet rozglądasz się za częściami i je kupujesz
  • budujesz platformę w ten sposób by dała się w przyszłości rozbudować. To nie musi być komputer od razu przecież za 10k. Można kupić taki za 5k i go rozbudować z czasem do wartości 10k. To się nazywa “platforma przejściowa” która z czasem przybywania środków zostanie rozbudowana.
1 polubienie

Dzięki takiemu podejściu kupi nawet mocniejszy sprzęt, bo zbierając kasę na całość, rzeczy które kupuje teraz mają szansę potanieć, a tak leżą u niego na półce zamiast na magazynie sklepowym i tyle z nich pożytku.

Tak, ale na przykład kupił już zasilacz za 1k. Co potem? Grafika 3080 za 3k i schowa je do szafy na nieokreślony czas zanim dokupi kolejne części za rok, dwa? Czas leci a wraz z nią gwarancja na części które leżą głęboko nieużywane w szufladzie. To bez sensu.
Wziąć pożyczkę, kredyt, raty i kupić zestaw jak się nie ma od razu maksymalnego budżetu. A nie bawić się w chomikowanie części w po szufladach i szafach. Bo tutaj tylko tracą na wartości i gwarancji.

Masz rację. Chciałem ci ją przyznać, tylko jestem przed kawą i nieskładnie się wyrażam :joy: