Cena była niższa za 2070 super niż za rt 2080 ale w sumie teraz 2080 jest jeszcze starszą generacją i fakt wydajniejsza o te parę procent jak masz możliwość zakupu w takiej cenie to lepszym wyborem będzie wtedy ta 2080
Bazowo to nvidia ma wypóścić w tej samej cenie modele lub bardzo zbliżonej tak to robi od seri RTX ale względem starej technologi GTX cena sie podniosła…
Oczywiście ceny mogą sie różnić z racji na przewalutowanie na polskie złotówki które trochę traciły nie wiele ale przy większych kwotach to idzie odczuć oraz poje*** marże jakie dodatkowo sklepy lubią nakładać już na obecną cene zawyżając jej wartość bo i tak znajdą sie jelenie co lubią przepłacać,
mam wrażenie że nvidia podnosi i rozciąga wachlarz kart graficznym oby to nie było celowy zawyżanei ceny że niby dodaje coraz mocniejsze karty do asortymentu a potem nagle obetnie lub nie wypóści tych z najniższego szczebla w ten sposób po 2-3 latach czyli 2-3 serie Grafiki z niskiego szczebla będzie kosztować jak byś kiedyś miał w tej cenie kupić grafike z wysokiego szczebla a już tak nvidia z 2x cene podniosła.
No i teraz się zastanawiam czy nie lepiej iść w 3080 bo 3090 to już na poza moim zasięgiem finansowym. A jeśli w cenie niższej od RTXa 2080 mogę mieć kartę świeższą i wydajniejszą od 2080 TI…
Ok dla recapu bo jak wchodzę w ten wątek to nie wiem w którym punkcie składania jesteś Twoje aktualne części to:
CPU: <>
MOBO: <>
GPU: <rtx 3080 ?>
PSU: <Zasilacz SeaSonic Prime Platinum 1300W>
SSD: <>
RAM: <? GB>
Chłodzenie: <jakieś wodne>
Obudowa: <Obudowa BE QUIET! model ?>
Dodatkowe wentylatory: <>
Napęd DVD/ Blu Ray: <?>
Masz w zamyśle konfiguracje na 2 karty graficzne? bo 1300w na zasilacz to całkiem sporo.
Wszystko to idzie na razie w stronę jakiejś maszyny do obliczeń czy renderingu nie wiem czy to jest tożsame z komputerem na 15 lat
Różnica między SLI i NVLINK m.in:
1)W sli jak miałeś dwie grafiki z po 8GB vram to miałeś tylko 8, W NvLink sumuje sie i masz 16
2)W Sli miałeś grafike matke i pracownika w NvLink obie grafiki pracują Równolegle, a nie że podlega pod wcześniejszą grafikę przez to nie ma problemów z timingiem jak to było w SLI
Kolejny ważny fakt ale nie napisze bo przed chwilą zapomniałem - sosi xD
Tak jak zaznaczyłeś +
Dysk SSD PNY SC900 960GB +
HDD SAMSUNG HD502HJ 500GB jako magazyn
Nagrywarka BLU-RAY LG. MODISC
Dodatkowe wentylatory na razie dodane z obudową
I to tyle z tego co już mam.
Teraz przyszedł czas na grafikę i znowu cała masa nieaktualnych informacji z dawnych lat + śmieci informacyjne znalezione w necie powodują że mam mocną turbo dziurę w głowie
W bliżej nie określonej przyszłości, ale już chcę przygotować platformę pod taki układ.
Bo mierzysz ponad swoje możliwości finansowe. Gdyby to miał być komputer do pracy to już podałbyś budżet, przeznaczenie, chłopaki by złożyli i zarabiałbyś dalej, a ty chcesz sobie po prostu pomarzyć.
Nie do końca. Od początku tematu zaznaczyłem że nie jest to projekt na jeden dzień. Mam zamiar złożyć ten komputer w ciągu kilku miesięcy.
Jak bym miał to skonfigurować i sfinansować od razu, to masz rację nie było by mnie na to stać.
Dlatego działam systematycznie. Trochę zakupy wymusza sytuacja bo w domu mam 3 komputery i zawsze coś się zepsuje, ale kto powiedział że muszę od razu wiedzieć czego chcę i mieć na to kasę? Przecież to nie jest monoblok.
Ja to ci już wcześniej pisałem, że twoje podejście do budowy zestawu jest od dupy strony.
Zbierasz części jak klocki lego i zbierasz je na zapas nie mając nawet pewności, że po złożeniu będą do siebie idealnie pasowały.
Na moje to powinno być tak:
ustalasz sobie maksymalny budżet
zbierasz pieniądze
kiedy masz już budżet rozglądasz się za częściami i je kupujesz
budujesz platformę w ten sposób by dała się w przyszłości rozbudować. To nie musi być komputer od razu przecież za 10k. Można kupić taki za 5k i go rozbudować z czasem do wartości 10k. To się nazywa “platforma przejściowa” która z czasem przybywania środków zostanie rozbudowana.
Dzięki takiemu podejściu kupi nawet mocniejszy sprzęt, bo zbierając kasę na całość, rzeczy które kupuje teraz mają szansę potanieć, a tak leżą u niego na półce zamiast na magazynie sklepowym i tyle z nich pożytku.
Tak, ale na przykład kupił już zasilacz za 1k. Co potem? Grafika 3080 za 3k i schowa je do szafy na nieokreślony czas zanim dokupi kolejne części za rok, dwa? Czas leci a wraz z nią gwarancja na części które leżą głęboko nieużywane w szufladzie. To bez sensu.
Wziąć pożyczkę, kredyt, raty i kupić zestaw jak się nie ma od razu maksymalnego budżetu. A nie bawić się w chomikowanie części w po szufladach i szafach. Bo tutaj tylko tracą na wartości i gwarancji.