morze pomogę, zrozumiałem to że chcesz się dowiedzieć jaką liczbę mają znaki i strzałki np:
enter - 13
Lewo - 75
Prawo - 77
Góra - 72
dół - 80
a do przechwycenia to napisałem taki kod :
#include
#include // konieczne jest mieć bibliotekę conio (link na dole)
using namespace std ;
int main()
{
while(true)
cout << getch() << endl;
return EXIT_SUCCESS ;
} [/code]
może się przydałem
wytłumaczę się jeszcze do tamtego posta i do tego w przedostatniej linijce użyłem EXIT_SUCCESS , bo nie wiem jakiego kompilatora używasz bo jak używasz np: dev c++ to nie kombinujmy i wystarczy return 0 ;
to link do biblioteki conio2 myślałem że tą bibliotekę pobrałeś i z linkowałeś do swojego kompilatora
wcześniej z funkcją getch() działało ci bo za includowałeś bibliotekę conio.h i teraz użyłeś gotoxy() i tej funkcji nie było w bibliotece conio.h i dlatego wywala błąd, na tej stronie jest podane jak z linkować tą bibliotekę do kompilatora.
Sorry,że się czepiam,ale w tamtym programie macie za dużo if-ów obok siebie.
Od tego jest funkcja switch…case;
#include
#include
int main()
{
int liczba = 0;
using namespace std ;
for( ; ; )
{
liczba = _getch() ;
switch(liczba)
{
case 72:cout << "gora\n";break;
case 75:cout << "lewo\n" ;break;
case 77:cout << "prawo\n";break;
case 80:cout << "dol\n" ;break;
case 27:exit(1);//wyjscie z petli i programu
}
}
return 0 ;
}
mnie jak uczy kolega po studiach jak by napisał na kartkówce słowo break od razu by dostał banie.
bo słowo break to ułatwienie do przerzucenia się na (c++ z starszych języków takich jak c itp:) dla starszych osób czyli żeby im było łatwiej zrozumieć c++, automatycznie jak ja jestem młody to muszę kombinować kod tak aby nie można użyć break , goto , continue itp: dla tego też wolę konstrukcje if .