C-Media CMI8768 - bluescreen podczas instalacji sterownika


(se3a) #1

Witam. Mam problem z kartą dźwiękową C-Media CMI8768, zamontowałem ją na płycie głównej

i pobrałem sterowniki pod Windows 7 (C-Media CMI8768 Windows 7 Driver v.8.17.37), ponieważ

sterowniki z płyty dołączonej do karty były stare. Gdy próbuję zainstalować wcześniej pobrane

z Internetu sterowniki to po jakimś czasie wyskakuje mi bluescreen i komputer się restartuje.

Moja płyta główna to ASUS P5Q Pro. Być może muszę zaktualizować sterowniki do płyty, aby

te z karty dźwiękowej mogły się zainstalować?


(JNJN) #2

Pobierz inne lub z innego źródła sterowniki i instaluj.

Jak płyta ma zintegrowaną kartę dźwiękową, wyłącz ją w biosie.


(Reinsx) #3

Stare ale działały czy stare i nie działały.

Wiem że nie powinno się odwracać kota ogonem ale na płycie masz zintegrowaną kartę Realtek ALC1200 wg mnie C-Media nie jest to karta lepsza od owej zintegrowanej i aby zabiera jeden port PCI i zawsze trochę prądu.


(se3a) #4

Tak, tylko, że już zakładałem jeden temat odnośnie mojej zintegrowanej karty: :wink:

http://forum.dobreprogramy.pl/realtek-high-definition-audio-prawa-strona-nie-dziala-t433255.html

Problem rozwiązany: podłączałem jacka do zielonego wejścia, (tak jak w zintegrowanym Realteku)

przełączenie jacka do pomarańczowego kanału (cyfrowego wyjścia dźwięku) zadziałało i dźwięk

działa jak najbardziej pozytywnie.


(Reinsx) #5

sorka za takie podejście ale nie wiedziałem o poprzednim temacie.

Co do tego realteka to mam taką samą płytę w pracy i nie wiem jak to jest w windows 7 ale w XP ma ona coś takiego jak HotPlug i nie ważne do którego gniazda wepniesz głośniki pojawia ci się wybór co podpoiłeś , wiec jeśli masz jedno gniazdo uszkodzone (domyślnie wyjście podstawowych głośników to za wyjście daje się ustawić inne gniazdo)