Napisałem aplikację w C# (praktycznie pełen interfejs) - ok
Napisałem kod bazy danych w SQL (Microsoft SQL Server) - ok
Teraz chciałbym połączyć C# z SQL by powstała aplikacja bazodanowa Lecz nie mam (niemalże) zupełnie pojęcia jak się do tego zabrać.
Czego najlepiej użyć w tym przypadku? ADO.NET [Eng]? Słyszałem też o LINQ [PL] [Eng], choć w przypadku tego drugiego nie wgłębiałem się zbytnio.
Jeśli więc ADO.NET to czy znacie (i np. polecacie) jakiś dobry kurs/tutorial w języku polskim? (j. polski jest dla mnie bardziej przyswajalny, szczególnie przy “raczkowaniu” w danej dziedzinie informatyki). Chodzi mi głównie o poznanie tego od strony praktycznej, czyli co i jak zrobić by móc umieścić swoją bazę i odwoływać się do niej przy konkretnych komponentach w C#?
PS. Angielskich tutoriali widziałem, że jest kilka, jak chociażby ten:
The C# Station ADO.NET Tutorial
http://www.csharp-station.com/Tutorials … son01.aspx
Jeśli ktoś z was siedzi w tej tematyce, czyli przy aplikacjach bazodanowych to prosiłbym o pomoc w tej właśnie dziedzinie
Wielkie dzięki za każdą odpowiedź pod moim tematem.
– Dodane 31.05.2010 (Pon) 11:53 –
Z powodu, że dostaję co pewien czas informacje o odkopaniu mojego tematu przez osoby z podobnym problemem, chciałbym poinformować, że jeszcze w 2009 roku projekt jaki wówczas realizowałem został ukończony, a rozwiązanie jakie wybrałem to: aplikacja okienkowa (napisana z pomocą C#), baza danych lokalna (MS SQL), a komunikacja między aplikacją, a bazą odbywa się dzięki ADO.NET, czyli tak jak początkowo planowałem. Póki co nie realizowałem jeszcze rozwiązań z LINQ, czy też ze zdalną bazą + WinForm’s. Obecnie realizuję aplikacje internetowe z użyciem ASP.NET + C# i oczywiście z bazą na serwerze
Pozdrawiam.