Witam, przymierzam się do zakupu laptopa. Będzie to mój pierwszy laptop. Cena max. 1300 zł. Przeznaczenie do przeglądania internetu, oglądania filmów i sporadycznego grania w nie za wymagające tytuły. Koniecznie musi mieć kartę wi-fi, gdyż w domu mam sieć i chciałbym się podłączyć. Mile widziana spora matryca. Czy może ktoś mi coś doradzić? Z góry dziękuje.
P.S. Było by mi na rękę kupić go w Euro RTV AGD (raty), bądź w sklepie światlaptopów.pl lub proline (mam je “na miejscu”).
Rozglądam się powoli za jakimś lapkiem, z tym że nie bardzo się znam którzy producenci są najlepsi pod względem jakości i bezawaryjności. Potrzebuje go do internetu, filmów (również w HD) oraz grania w różne popularne sieciówki typu WoW oraz nowsze, ale nie zbyt wymagające tytuły. Myślę że byłbym skłonny wydać do 1500-1700 zł. Prosiłbym o jakieś propozycje, pozdrawiam.
Witaj, z tych dwóch co wymienił Jaro070 poleciłbym Ci Fujitsu ze względu na lepszą kartę graficzną. Osiąga ona około 7500pkt w 3dm06 więc pograsz w coś więcej niż tylko sieciówki.
Asusa tylko wtedy gdy szukasz lapka z systemem. Ma on procka i3 więc już jakaś wydajność jest, po za tym to szału nie ma. Tylko 2 usb, grafika zintegrowana (wcale nie najgorsza) 4G RAM i 500GB dysk to już standard. No i Windows 8 co nie każdego zadowoli.
Lenovo G580. Solidna obudowa wykonana z aluminium, ładny design (kwestia gustu) w dodatku 8GB ram i 1000GB dysk, procesor taki sam jak w Fujitsu + karta graficzna NVIDIA GeForce 610M z 1GB, co prawda troszkę słabsza niż w fujitsu bo osiąga ona 5500-6000 pkt w 3dm06 ale jak piszesz że nie będziesz grałw wymagające tytuły toz pewościa wystarczy. Do tego 3 USB w tym 2x3.0 i Bluetooth na pokładzie.
Jedynie co do zastrzeżeń to nie kwestia samego laptopa a serwisu Lenovo bo słyszałem że średi jest.
Dziękuję Wam bardzo. Chciałem zapytać czy opłaca się brać lapka z takimi procesorami typi i3 drugiej generacji lub ów pentium dual core? Duża różnica w porównaniu do i3 trzeciej generacji? Ja ogólnie szukam lapka bez systemu, zależy mi by kupić tanio z początku. Myślę też że 4GB ram byłoby wystarczające, tak jak 500GB pojemności dysku.
Pentium to i3 2-giej generacji bez rdzeni logicznych (system widzi 2 rdzenie w przypadku Pentium oraz 4 w i3) oraz z gorszym zintegrowanym układem graficznym. i3-3G pobiera nieco mniej prądu niż i3-2G oraz ma wydajniejszą zintegrowaną kartę graficzną (w i3-3G jest HD4000 porównywalna do GF610M).
Układy graficzne w tych laptopach są porównywalnie słabe: GT525M -> GF610M -> HD3000
G580AH raczej nie jest warty dopłaty 130 zł - jest mniej wydajny od Fujitsu.
Ok, dla Ciebie może i nie jest, dla mnie akurat jest ze względu na lepsze wykonanie i materiały + trwałość z jakiej słynie Lenovo, poza tym do tego co potrzebuje Osimaru to ten i ten się spisze.
Osimaru sam musi zdecydować, my możemy tylko nakierować co i jak
Nie zapominaj, że G580 to seria IdeaPad, czyli masówka. Wykonanie jest bardzo dobre jak na tę półkę (zwłaszcza w porównaniu do niektórych Acerów), ale i tak średnie. W Fujitsu wykonanie także jest nie najgorsze, a w dodatku został wyprodukowany w Europie. Jeżeli już brać Lenovo to w tej wersji za 1549 zł - 4 GB wystarczy.
Na pierwszym miejscu daje Asusa z racji na fajną grafikę , procka Intel 3-ciej generacji, dość dobre wykonanie i w miare ludzki serwis, co do awaryjności to zależy od modelu.
Drugie miejsce Lenovo bo ma troszkę słabszą grafikę ale za to większy dysk, procesk taki sam jak Asus, niestety tu z serwisem bywa różnie.
Później Sony. Tu znacznie płacisz za markę, bo cena podobna do konkurentów a na pokładzie Intel nie 3-ciej a 2-giej generacji w dodatku mały dysk i grafika z deka słabsza.
Na szarym końcu HP bo to on ma właśnie największą awaryjność w dodatku to ultrabook z energooszczędnym prockiem i bez napędy optycznego co może być problemem jeśli komputer ma służyć w domu.
Takie moje odczucia,ktoś ma inne, proszę się tu podzielić.
Witam. Przymierzam się do wymiany swojego zasłużonego Lenovo T60 14".
Zastanawiam się nad Lenovo T400 lub T410. Komputer służy mi do standardowych rzeczy typu muzyka, film, internet, bez żadnych gier. Często podłączę go do tv 32 cale o rozdziałce 1366x768, także port HDMI by się przydał w lapku.
Który model z poniższych jest najbardziej atrakcyjny jakość/cena ?
Może jeszcze macie inne propozycje co do modeli? Budżet max1500zł.
co do Asusa miałem trochę do czynienia z tymi laptopami i trafiały mi się np. z piszczącymi kondensatorami, nie wiem jak teraz to wygląda. Z toshibą nie miałem takich problemów aczkolwiek, dawno nie miałem “nowego” w ręku także zdaję się na wasze opinie.
Poszukuję laptopa dla koleżanki. Niestety nie siedzę w sprzęcie także nie mogę nic doradzić, więc prosiłbym Was o pomoc. Specyfikacje:
do 1400zł
Do czego?
Do oglądania filmów w necie,
Do oglądania filmów z płytki.
Wymagania nie są kosmiczne, więc nie jest źle, ale dobrze by było gdyby nie miał zintegrowanej karty graficznej, bo jak zechcą w coś zagrać to będzie na mnie, że złe:P
od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem laptopa tylko nie za bardzo znam się na sprzęcie. Na laptopa chce przeznaczyć 3500 zł. Ma służyć do oglądania filmów i grania, dlatego interesuje mnie największa matryca. Prosiłabym o jakieś ciekawe propozycje.