W tym konkretnym przypadku rozpatrujemy konfiguracje sprzętowe B960 + 710M oraz i3-3gen z HD4000. Generalnie Cory i3 III generacji są mocniejsze niż Pentium B960, ale tutaj kruczkiem jest grafika. Jeśli do gier, to bierzesz zestaw Pentium B960 + 710M, jeśli bardziej multimedialnie - Core i3 ze zintegrowaną grafiką HD4000.
Tak, ale właśnie po to powstała technologia nVidia Optimus - zarządza ona kartami graficznymi automatycznie. Jeśli nie jest potrzebna szczególna moc, system korzysta z karty zintegrowanej; gdy uruchamiana jest aplikacja wymagająca większej mocy karty graficznej, uaktywniana jest karta dedykowana, której pobór mocy jest oczywiście większy, co przekłada się na czas pracy na zasilaniu bateryjnym. Aczkolwiek chyba normalne, że na laptopie nie gra się, gdy nie jest do niego podłączone zasilanie sieciowe.
G580 i3-2348M/4GB/1000/DVD-RW GF710M - 1599zł Rozumiem że ta konfiguracja będzie o wiele lepsza niż B960 i GF710M ? Tylko teraz pytanie lepsze 8GB ramu czy GF710M ?
Reansumując: duża będzie różnica w tych grach pomiędzy HD3000 i GF710M ? WARTO? Na przykładzie (może jednak czasem jakąś gierke bym odpalił)
Czy GTA IV pójdzie mi i na jednej i na drugiej czy tylko na GF710M? Czy na żadnej ?
Poza tym ważn, by był już system, bo i tak trzeba kupić. Lapek używany głównie do office, multimediów, neta, rozmów przez skypea, nie można zapomnieć o tym, że dziecko prędzej czy później zacznie w coś grać, bo tego się nie uniknie. Jakie gry? tego sam nie wiem, bo to nie moje dziecko
Do podstawowych zadań i gier wystarczy 4GB, do specjalistycznych aplikacji typu AutoCAD przyda się 6 GB, a 8 GB to już “wypas”, którego raczej nie wykorzystasz - ja mam 4 GB i zdarza się mi odpalić maszynę wirtualną, kilka kart w przeglądarce, odtwarzacz, a RAMu jest jeszcze wolne około 1 GB.
HD3000 jest wolniejsza od HD4000 (z Core i3-3gen) o 80%, a 710M to jeszcze ze 30% - dużo zależy od gry. Jak już dopłacać to do lepszej grafiki - RAM zawsze można dołożyć, a grafiki już nie zmienisz. Następny przeskok wydajności zaczyna się od 1699 zł - jest to około 20-30% więcej, ale jeżeli nie grasz w wymagające gry to i3 + 710M wystarczy (powinien uciągnąć Far Cry 3 na low)
W B590 jest matowa matryca i czytnik linii papilarnych, a za takie luksusy niestety się dużo dopłaca.
Office to możesz skorzystać z np. darmowego http://pl.libreoffice.org/ a jeżeli laptop ma być na dłuższy czas to zdecydowanie lepszą opcją jest Core i3, ale wydajniejsza i tylko 20 zł droższa opcja to ASUS R500VJ-SX121H i3-3110M/4GB/500/DVD-RW/Win8 w X-KOM za 1999 zł - do gier trochę lepsza, a wykonanie i kultura pracy jest równie dobra, co w G580.
Witam. Właśnie kończę gimnazjum i pojawił się dylemat. Mogę kupić kartę graficzną do stacjonarki, albo słabego laptoka. Tutaj moje pytanie: Jak uważacie, czy laptop przyda mi się w liceum? Jest sens go kupować?