Co jeszcze polecacie gdyby w Avansie do którego się wybieram nie było tego modelu? W grę wchodzą też inne sklepy. [Akurat na stronach innych sklepów nie ma tego modelu].
W sumie dopiero teraz zauważyłem, że laptop przeze mnie zaproponowany to 15’’. Generalnie przymierzałem się własnie do 17 cali. Matowa matryca nie jest dla mnie najważniejsza - ale miło jeśli się pojawi. Tak przyszło mi jeszcze na myśl, że nie pogniewałbym się jakby był w sprzęcie dysk SSD.
Różnica 100 zł pomiędzy a) i b) na korzyść 4GB pamięci dla b). Pytanie - jeśli zdecyduję się na a) z pamięcią 4GB to w razie w. za 100 zł dokupię kość 4GB? Czy lepiej od razu iść w kierunku 8GB?
b) vs c) różnica 50 zł na korzyść dysku SSD i matowej matrycy oraz 0.15kg lżejszy od pozostałych :)(dodatkowo WIN 8 ale to akurat żadna dla mnie pociecha. Może jedynie taka, że znalazłbym być może ten sam sprzęt tańszy bez systemu ) jednak procek i5. Waszym zdaniem lepiej iść w stronę mocniejszego procka (i7 zamiast i5) czy pozostać przy i5 kosztem SSD.
ewentualnie jest także opcja d) - 70 zł droższy od c) lecz minimalnie lepszy procesor. Niestety matryca nie jest matowa.
Opcja d) jest moim maksimum cenowym i zdecydowanie więcej niż 2819 nie chcę wydać. Co Waszym zdaniem będzie najlepsze dla mojego zastosowania. Jeśli macie jakieś jeszcze inne sugestie warte rozważenia chętnie się z nimi zapoznam.
kultura pracy na wysokim poziomie ,posiada kamerke 1.3Mp tu matryca błyszcząca jedni wolą błyszczącą inni matową najlepiej samemu porównać dobrze na duży plus solidna aluminiowa obudowa
w euro można sobie zamówić przez stronę z dostawą do domu lub wybranego sklepu euro w twojej okolicy i odebrać potem
ja jednego dnia zarezerwowałem drugiego już laptop czekał w sklepie
Jak zwykle w okolicznych sklepach nie było nic co polecacie to wziąłem taki “Asus R500VD-SX649H” karta graficzna mnie nie interesuje więc się nie czepiajcie. Tylko miła pani okłamała mnie mówiąc, że kamerka jest 1,3mpx a jest 0,3mpx. :c
Niskie temperatury procesora, karty graficznej, dysku
Łatwy dostęp do wnętrza umożliwiający wymianę dysku na SSD, czyszczenie układu chłodzenia
Preferowany procesor: i5 3generacji
Preferowana ilość pamięci: 8GB
Przeznaczenie:
Korzystanie z internetu tj. przeglądanie stron www, fora internetowe, komunikacja ze znajomymi za pośrednictwem komunikatorów (np. Skype) oraz platform (np. Steam - grać raczej nie będę, potraktuje Steam’a jako komunikator przynajmniej do czasu zakupu stacjonarki (ze względu na warunki lokalowe - nie mogę w tej chwili sobie na to pozwolić).
Multimedia tj. oglądanie filmów, słuchanie muzyki, nauka języków.
Myślałam o G780 lub G580 - jak wygląda tam kwestia temperatur? Czy zablokowana funkcja Turbo Boost wpłynie jakoś negatywnie na komfort pracy? Warto zainteresować się czymś innym?
Wiem, że w Y580 występują duże problemy z temperaturami dysków - czy to ta sama problematyczna konstrukcja?
Chętnie zapoznam się z innymi propozycjam.
Jeśli to ważne - wyjeżdżam do Wielkiej Brytanii, więc wykupienie np. w przypadku Asus’a gwarancji Onsite nie wchodzi w grę, gdyż jest to serwis realizowany tylko w kraju zakupu.
Przeznaczenie - do pracy na uczelni, kierunek techniczny - ale mniej wymagające zadania (notatki, programowanie średnio-zaawansowanych aplikacji C, C#, Java). Bardziej laptop ma służyć do prezentacji projektów wykonanych na bardziej wygodnym i wydajnym sprzęcie, którego z racji gabarytów nie mogę przenieść… No i oczywiście zawsze lepiej jest mieć własny sprzęt, przygotowany i dostosowany do zadań - z komputerami na zajęciach bywa różnie, o czym się ostatnio boleśnie przekonałem…
Budżet - do 2000zł (im mniej tym lepiej, ale bez przesady);
Przeglądałem już dużo modeli, wybrałem kilka (np. Thinkpad Edge czy Samsung z serii 3), ale wybrałem dwa wymienione na początku. Który z nich byłby lepszym wyborem ? Jeśli nie te, to jaki model ? Nie ma znaczenia system (z racji DreamSpark), karta graficzna etc. Liczy się solidność obudowy, matowa matryca i wykończenie, a także procesor na poziomie i3 (Celeron/Pentium mogą nie wystarczyć…).
Mam do was prośbę. Proszę o doradzenie mi w wyborze laptopa. Chciałbym używać go do przeglądania internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki, użytkownia programów typu: Photoshop, Sony Vegas i grania w gry tj. Euro Truck Simulator 2 lub Battlefield 3. Mogę wybierać tylko laptopy do $400 tylko w serwisie BestBuy, dlatego nie wiem czy takie gry na nich pójdą. Jeżeli nie to proszę o doradzenie pod innymi względami. Bardziej przekonuje mnie ten Dell jednak, poczekam na wasze propozycje.
W Dell’u widzę procesor Intel Pentium 1.8 GHz a w Toshibie “2.7GHz (with Turbo CORE up to 3.2GHz)”. Czy oznacza to że Dell jest słabszy, czy jakoś się to wyrównuje między nimi np. RAMem czy kartą graficzną?
Zdaję sobie sprawę iż istnieją już takie tematy i co niektórzy mogliby mnie brzydko mówiąc opieprzyć za zakładanie takiego tematu, jednak zważywszy na ciągłą zmianę cen chciałbym prosić o poradę przy kupnie nowego sprzętu .
Już wyjaśniam do czego owy sprzęt i w jakiej cenie . Otóż jestem studentem, moje zainteresowania tymi tematami skończyły się na serii Q, którą posiadam do teraz w swoim komputerze stacjonarnym i śmiga do dziś .
Notebook tudzież ultrabook byłby potrzebny do celów zupełnie naziemnych, jak przeglądanie internetu, oglądanie filmów i podstawowe prace w pakiecie MS Office. Warto wspomnieć że na stacjonarnym bardzo rzadko ale od czasu do czasu lubię pograć natomiast zatrzymałem się na etapie Call of duty 4, natomiast byłoby miło gdyby nowy sprzęt był zdolny do pogrania chociażby w tą grę lub gry niewymagające super sprzętu jak PES czy jakaś typowa gra samochodowa na ewentualnie niskich detalach.
Mówiąc wprost wymagań nie mam zbyt wielkich z tą jedną uwagą że nie zniosę zamulania, musi być szybki bo do tego przyzwyczaiła mnie praca na stacjonarnym z parametrami: Core2Quad 2.4~3.4, GeForce 9800Gt, 4gb ram DDR2 czyli możnaby powiedzieć że na dzień dzisiejszy dinozaur, a jednak co chwycę laptopa znajomych do ręki to bardzo często zamulają.
Co do ultrabooka/notebooka moje jedyne wymagania to żeby był od 13 cali wzwyż i zmieścił się w przedziale cenowym do 3000 zł, mile widziany windows 7. Wspomnę również iż jestem ograniczony do dużych sieciówek, ponieważ będzie brany na raty. Jako iż rozwijam swój własny biznes jeżdżąc coraz częściej po Polsce, dobrze by było aby nie był potworem w przewożeniu !
P.S. Jestem gadżeciarzem, więc wszelkie fajne dodatki tylko idą na plus. Z góry wielkie dziękuje za pomoc!
Potrzebuję porady w sprawie zakupu netbooka dobrej marki przeznaczonego oczywiście do pracy. Co do ceny… właściwie to obojętna. W granicach rozsądku Natomiast mam wymogi co do samego sprzętu:
Priorytet to możliwość używania WINDOWSA XP. Więc sprzęt najlepiej bez windowsa, ostatecznie windows 7, chyba, że ktoś na 100% zagwarantuje mi bezproblemową instalację win XP na danym sprzęcie bez ingerencji w zmianę biosa itp (gwarancja)to może być ten windows 8. (( Może ktoś sam taki zabieg wykonywał na konkretnym modelu)). Na lapku HP spotkałem się z częstym problemem jak się okazało… nie mogłem tam zainstalować win xp i jest to dla mnie duży problem.
Poza tym poterzbuję portu rs232 ale to jest z tego co wiem niemożliwe więc będę kombinował z przejściówką i tutaj kolejne pytanie, czy ktoś jakąś konkretną może polecić? bo dużo naczytałem się o problemach z tym.
Właśnie chodzi o to, że dużo się przemieszczam - podróżuje. Właśnie przydałby się trochę mniejszy niż 15’
Na temat Asusa jest niewiele recenzji w sieci, a jeśli są, to takie bardzo pobieżne. Też przeszkadza to, że są tylko 2 porty USB i to blisko siebie i dvd, z którego kompletnie nie korzystam i zwiększa wagę urządzenia ; )
Czy może poczekać jeszcze chwilę na nowego Intela (Haswell)? Może coś fajnego wyjdzie.
3 laptop ma zintegrowaną kartę graficzną, natomiast 2 nie. 1 Ma lepszą rozdzielczość od pozostałych. Wiem że laptopy Lenovo łatwo się grzeją. 4 za to ma dysk SSD.
■■■■■■■ nic mi jakoś nie wpadło w oko wydajniejszego od tego Asusa
A z tym czekaniem to wiesz- no można czekać (ale to tak będziesz czekał i czekał)
Nowa generacja przykładnie zadebiutuje to wiesz że za nowości “się płaci” a obniżek bym się raczej nie spodziewał - starsza generacja jest raczej błyskawicznie wycofywana i zastępowana nowszą, choć oczywiście czasem można upolować okazję,
Tu wiesz wróżbita Maciej by się przydał jak rynek zaraguje lub kurs $$ zielonego .