http://allegro.pl/asus-k52jt-k52-i3-350 … 49501.html tego bym brał, cena niższa, karty porównywalne osiągami, procesory identyczne, a RAM-u więcej.
Tylko nie bardzo wiem jak się “je” preinstalowany system. Jak robić formata, bez płyty
Nie robisz klasycznego formatowania w takich systemach.
Tutaj tą funkcję pełni tzw. Recovery, które jest zgrywane przy pierwszym odpaleniu komputera na płyty (Asus ma swoje oprogramowanie - AI Recovery Suite - mi zajęło 4 czy 5 płyt DVD). Kiedyś Asus dawał recovery na swojej płycie + ukryta partycja na dysku, teraz tej partycji nie ma (albo ja do niej jeszcze nie dotarłem, zresztą - jaki byłby wtedy sens robienia płyt recovery - dla mnie żaden) i robi się płyty, które w razie awarii systemu służą do przywrócenia go do stanu fabrycznego.
Rzecz jasna, możesz też zrobić klasyczny format, ale musisz skądś wytrzasnąć płytę, wtedy możesz zrobić formatowanie takie, jak normalnie, z własnym doborem rozmiarów partycji, ich ilością itd. (muszę przyznać, że ci, którzy robią te systemy, chyba nie myślą przy ich instalacji, na co komu ponad 200 GB na systemową partycję…).
Ale rozumiem, że można sobie podzielić samemu np. na dwie partycje? Np. GParted. Nie traci się wtedy gwarancji?
Lepiej kupic osobno windowsa 7? Jaka wersje polecasz, 32 czy 64? Ta 2 jest bardziej wymagajaca, lecz obsluguje wiecej pamieci.
@Eject - A po co kupować, skoro masz licencję już? Niepotrzebny wydatek rzędu 300 zł i zupełnie bezsensowny. Lepiej od kogoś nawet taką płytę pożyczyć i na swoim kluczu zrobić formatowanie, a sterowniki są na dysku, na partycji C firmowo (folder eSupport).
@cambel - W zasadzie możesz to zrobić i z poziomu systemu (jest takie narzędzie w Narzędziach systemowych), gwarancji przez to nie tracisz. Tylko problem może być później z recovery. Może nie odczytać prawidłowo partycji i danych (AI Recovery Suite robi obraz obu partycji).
Spoko dzięki za info. Wniosek z tego taki, że najlepiej kupić gołego lapka i osobno system, pełna kotrola
Też tak uważam, a co myślicie o kupieniu Windowsa XP? Jest sens? Z tego co czytam, 7 ma wiele zbędnych programów, które zamulają kompa. Ja nie po to kupuję laptopa, by mi się mulił.
Preinstalowane 7 mają tony zbędnych aplikacji, ale jak kupisz osobno system, to zupełnie co innego. 7 na nowych lapkach działa płynnie i szybko
No wlasnie, wiec osobno 7 kupic… ale to wydatek 300-400 zl, zastanawiam sie teraz czy nie kupic xp zwlaszcza gdy mozna oryginalne dostac juz od 50 zl
Ale jak kupisz lapka gołego + 7, to i tak wyjdzie taka sama kwota jakbyś brał z preinstalowanym systemem.
7 na płycie to będę miał możliwość instalowania wszystkiego i formatowania jak w XP?
Nie wiem, nie znam 7
Widzę stek bzdur tutaj.
-
Nie wyjdzie na to samo. Jeśli by tak było, laptopy powinny być o 300-400 zł tańsze / droższe, a są o 70-80 zł z takimi samymi parametrami często, jeśli się poszuka (mówię o różnych markach, niekoniecznie identyczny model u tego samego producenta).
-
Aplikacje, które są obecnie wrzucane przez producentów (mówię akurat konkretnie o Asusie, bo tylko z nim mam do czynienia) to nie to samo, co było kiedyś, kiedy tzw. crapware była tona, teraz w 90% są to przydatne aplikacje, które nie zaśmiecają autostartu, jak to bywało w starszych laptopach, poza tym dowolność w ich odinstalowania przed zrobieniem recovery jeszcze bardziej plusuje w tym momencie. I to nie system zawiera zbędne aplikacje, tylko producenci je instalują, taka zasadnicza różnica.
-
Nie wiem, Eject, czy widziałeś instalator nowszych systemów Microsoftu (Vista i Seven), wygląda sporo inaczej, niż te znane z chociażby XP, są dużo prostsze i bardziej intuicyjne.
-
Na obecne komputery instalacja XP nie ma najmniejszego sensu - raz, że nie obsłuży wielordzeniowych procesorów, dwa, RAM do 3,25 GB maksymalnie - wersja polska systemu XP x64 nie została nigdy wydana, a i z dostępnością na kanałach sprzedaży jest kiepsko obecnie.
Studenci dostają windowsy, mój kolega rok temu dostał 7 za darmo, na każdych studiach dają? Bo ja teraz idę na studia i nie wiem czy dadzą system 7
To zależy od uczelni - uczelnia musi brać udział w programie MSDNAA. Na jaką uczelnię idziesz? Wiem, że na Uniwerku Gdańskim wszystkie wydziały to mają, trzeba się tylko zgłosić do koordynatora.
I działa to na trochę innej zasadzie, ale to już inny temat.
Czyli smialo moge kupic ten zestaw co dales link z 7 i bedzie hulal?
Tzn. który konkretnie?
Jak dla mnie, jeśli nie ma się na teraz systemu, to nie ma sensu kupować laptopa bez systemu, a czekanie na MSDNAA to trochę też niefajne, bo tak do października?
http://allegro.pl/asus-k52jt-k52-i3-350 … 49501.html
Ten
Też tak myślę, chociaż XP są tanie i wiesz. Poza tym na prawdę 2 rdzeniowych XP nie …?
Znalazłem laptopa ten sam co wyżej, droższego o 50 zł, ale z 2 gb ram wiecej.
http://allegro.pl/asus-k52jt-k52-i3-350 … 49571.html
Oplaca sie dolozyc 50 zl i miec 6 gb ram?
Co powiesz jeszcze o
O tych lapkach MSI czytalem i mają dobre opinie, ale to nigdy nie wiadomo. Chcę coś możiwie pewnego i konkretnego do tych 2500, nawet wiecej moge dać. Te MSI mają fajną konfiguracje ale nie chce tak w ciemno brać. Chyba lepiej jakiegoś ASUSA