Chcesz kupić laptopa? Koniecznie zajrzyj tutaj

Chciałbym kupić netbooka i proszę o radę jakiego :wink:

Kryteria:

1. 10-12,1 cala

2. cena max 1750 zł z systemem operacyjnym (tzn. może być komputer bez

systemu ale - 350 zł na system)

1. musi być Bluetooth

2. ważne żeby długo chodził na baterii - powiedzmy co najmniej 5-6h

3. żeby nie ważył za dużo (max 1,6 kg)

4. rozdzielczość większa niż 1024 x 600

5. miło by było gdyby był modem 3G (ale tu chyba będzie trudno)

6. żeby się dało w nim zagrać w Civ IV od czasu do czasu :wink: poza tym bedzie używany do programów biurowych i przeglądania internetu.

@Eject - tak, naprawdę. W prawdzie menedżer zadań wykrywa je i pokazuje, jako dwa, ale kiepsko z ich obsługą. No i RAM-u max 3 GB. Tak, opłaca się :wink:

A ten, o którym mam coś powiedzieć - to mówię - szajs, wieli szajs - kiepski procesor, do tego bardzo low-end grafika.

@XXX21 - poleciłbym w takim razie dwa laptopy, które podał Rosveen, czyli np. ten Asus, albo ten Samsung. W prawdzie nieco droższe, bo 2599 zł, ale dobre. Podobny do tego Twojego, tzn. wybranego przez Ciebie Asusa jest ten Asus, ale ma 8GB RAM.

@Judykator - Ten Asus jest całkiem niezły, jak na netbooka, albo ten. Wśród innych marek szczerze mówiąc nie znalazłem nic specjalnego.

W tym Asusie K53SV-SX045V przy karcie graficznej jest: nVidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000

o co biega tak w skrócie?

nie lepsza jest GT 520?

Gdybym dołożył powiedzmy ze 3 stówy (do 2800) to znalazłbym coś na tyle lepszego że faktycznie zrobiłoby mi to różnice? jeśłi chodzi o gry to tak jak mówiłem gta 4 i mafia 2 bo z tych nowszych to sie nawet nie orientuje i nie mam zajawki na to, żadnych programów graficznych nie będe używał itp.

albo coś z matrycą 17 cali? szukac coś z większą czy jest to zbędne? większe matryce nie sa bardziej wadliwe czy coś robią jakąś różnice? (pomijając wielkość lapka :wink: )

Dodane 31.07.2011 (N) 21:01

ew. matowa matryca

Nie jest lepsza. A tak w skrócie - w systemie używana jest zintegrowana karta, żeby grafika dedykowana miała jak najwięcej pamięci do obsługi np. właśnie gier.

Matowa - raczej trudno będzie coś znaleźć, to naprawdę są wyjątki. Zaraz poszukamy coś.

Asus K53SV

Asus N53SV

Asus K73SV

Asus K52JT

Samsung RF511

Packard Bell TSX

Packard Bell EasyNote LX86

to nie musi być matowa, ale te 17 cali w sumie by sie przydało. i najlepiej coś co można dostać w mediamarkcie/komputroniku.

bo jak wezme cos z lepsza konfiguracja niz ten asus to w sumie i tak pewnie nie zrobi mi to roznicy bo tego nie wykorzystam, przynajmniej narazie. mam racje?

Asus K53SV

Asus N53SV

Asus K73SV

Asus K52JT

Samsung RF511

Packard Bell TSX

Packard Bell EasyNote LX86

A mówisz komputronik, tak? Zaraz zobaczę, co mają.

Asus K53SV SX121V

Dell Inspiron N5110 Q15R

Asus K53SV-SX187V

Asus K52JT-SX067V

Wykorzystać wykorzystasz, np. w GTA IV :stuck_out_tongue: jakby nie patrzeć, gra jednak swoje wymaga. I jeśli chcesz grać w natywnej rozdzielczości, musisz jednak co nieco pod klawiaturą mieć :-). Poza tym - nie wiesz, co w przyszłości będzie :stuck_out_tongue:

Siemka !

Moglibyście mi doradzić jakiegoś w miarę dobrego laptopa do gier w cenie do 2 tysięcy ?

Przeglądałem trochę tego ,ale jednak wole żeby doradził mi ktoś kto się na tym zna :wink:

Pozdrawiam i z góry dziękuje :wink:

Devolation - nie załamuj ludzi, czytaj wcześniejsze posty też. Jest już z 10 różnych modeli podanych na 2 poprzednich stronach.

Również szukam takiego netbooka i zastanawiam się nad tym:

http://www.komputronik.pl/product/12002 … _4_GB.html

Recenzja tutaj:

http://www.dobreprogramy.pl/Test-netboo … 22226.html

Lub może poleci ktoś coś lepszego do właśnie kwoty 1800 zł?

Nic lepszego nie znajdziesz.

Chcialem kupic tego laptopa, lecz jest pewna okazja na allegro

http://allegro.pl/show_item.php?item=17 … er_id=3056

Mocny proc i karta graficzna, sporo ramu, przystepna cena. Jak ocenisz tego laptopa?

Ani karta mocna, ani procesor dobry, RAM jest jakąś tam okazją.

Procesor starej generacji, biorąc pod uwagę nawet starszą generację i3 czy i5, to bardzo stary. Najsłabszy model i3-330M jest sporo wyżej, niż ten procesor.

Grafika - klasa niżej, niż 6370 chociażby.

Popatrz, jak znajdziesz jakąś “okazję”, na procesory i karty graficzne, zobaczysz, czemu tak oceniam :slight_smile:

Co myślicie o tym laptopie: Asus X53SV K53SV? A może zaproponujecie coś lepszego w takiej cenie?

Nie znajdziesz nic lepszego w tej cenie, wszystko będzie miało podobne parametry.

Dzięki za pomoc :slight_smile: Jak będę kiedyś w Tczewie to stawiam Tobie piwo :slight_smile:

Hitm3n co o nim myślisz?

http://www.mediamarkt.pl/nowy-sacz/prod … 2jt-sx124v

(wiem ze media, ale musze tam wziac z wzgledu na raty, w komputroniku za wysokie odsetki)

jest za 2600

witam

jakiego laptopapolecacie w cenie do około 2000zł. laptop powinien być jak najbardziej uniwersalny: internet, pakiet biurowy, obróbka grafiki, czasem(dość rzadko) jakaś gra(nie koniecznie najnowsza wersja). nie wiem jaka byłaby najlepsza wielkość matrycy ponieważ zamierzam nosić laptopa w plecaku, 15,6" będzie chyba za duży? preferowane(ewentualnie: mogą być inne) procesor intel, karta graficzna nvidia, rozdziałka brak konkretnych wymagań, matryca raczej matowa, system win7, marka dowolna(no może nie licząc Acera i Fujitsu-Siemens), wytrzymała bateria! solidne wykonanie(ale to wiadomo) i dobrze by było gdyby się za bardzo nie nagrzewał.

http://www.mediamarkt.pl/nowy-sacz/prod … hr-2414g50

ten chyba lepszy niz ten asus powyzej?

jak z solidnością tej firmy?

@XXX21 - mam identycznego Asusa i sprawuje się bardzo dobrze :P. Ten PB jest lepszy - wyższa generacja i5, mocniejsza karta graficzna, ale jak z Packardami jest, nie wiem, wiem, że serwis mają w Czechach, a ogólnie to jest z nimi problem z częściami, bo trudno coś do nich dostać. Stajnia Acera (wszystko Acer robi, tylko pod 3 markami wypuszcza, o czym już pisałem), więc wykonanie może być (ale nie musi) podobne.

Poczytaj:

tu, tu, tutaj (na ostatniej jest dłuższa gadka na temat jednego modelu w prawdzie, ale i o samej firmie też się dowiesz co nieco), tutaj coś o serwisie - ogólnie na nhl.pl jest sporo informacji o nim, jak widzę.

@Eject - trzymam za słowo :stuck_out_tongue:

@rad_kk - kolega czytaty, pisaty, kumaty? To zapraszam na dwie-trzy strony wcześniej i przejrzenie tego, co już zostało napisane. Laptopa w tej cenie z matową matrycą to jak szukanie igły w stogu siana, żeby jeszcze miał parametry “godne” naszych czasów. Co do wielkości matrycy - plecak, a plecak, są plecaki przystosowane do noszenia notebooków, więc nie powinno być problemów, jeśli masz np. taki, który mieści do 15,4", te 0,2" nie robi dużej różnicy.

Obróbka grafiki - czyli w czym konkretnie? Wiadomo, że różne programy graficzne różnie zużywają zasoby komputera (taki Photoshop będzie zżerał mniej, niż GIMP lub chociażby Paint.NET, ale mniej, niż jakiś CAD). Gry - nie najnowsze to pojęcie względne, np. takie GTA IV już nie jest najnowsze, a swoje wymaga :P. Jest już tutaj podane kilka laptopów, Eject miał podobne dylematy, z 12 modeli wskazałem, wystarczy przeczytać 2-3 strony ostatnie.

Hitm3n a powiedz mi jak z wydajnością gier na tym Asusie? np. gta, mafia itd

Dodane 02.08.2011 (Wt) 21:19

a oprócz asusa na jacy producenci sa jeszcze godni polecenia? Toshiba, HP ?