Chcesz kupić laptopa? Koniecznie zajrzyj tutaj

chcę kupić komputer do Grania w rozsądnych pieniądzach - co możecie polecić do 3300zł

ja znalazłem http://allegro.pl/samsung-rf711-17-3-i7-2630qm-8gb-500gb-nvgt-gratis-i1740966093.html

czy macie coś o podobnych parametrach, a może coś lepszego

proszę o pomoc

@XXX21 - HP - nie warto, za bardzo się grzeją. Toshiba ma kiepsko dobrane podzespoły (o czym pisałem już też), Acer ma różną renomę (godna polecenia jest seria Time Line X w zasadzie), Lenovo ma raczej dość drogie laptopy, które miałyby podobne parametry, Sony Vaio też w miarę są, ale też drogo, Samsungi jakieś podawałem, chyba 2, ale nie wiem, jak z renomą awaryjności, a reszta to już nawet nie warta wspomnienia chyba :stuck_out_tongue:

Co do wydajności - patrząc na parametry, będzie hulało dobrze, najnowsze gry (Crysis 2, DiRT 3, Mafia 2) śmigają na tej karcie luźno, a procek jest szybki, RAM też niczego sobie.

@pingwinIII - Asus, Dell, Packard Bell - jak widzisz, wszystko tak samo stoi na podobnych parametrach. Chociaż ja brałbym Asusa - gratisa możesz sprzedać i jesteś do przodu :P. Poza tym - Asus ma chyba lepszą renomę o bezawaryjności, niż Samsungi.

Czyli tylko Asus? Wezmę tego Asusa pewnie chyba że do poniedziałku pojawi się coś innego w mediamarkt to będe pytać.

No dla mnie nie ma konkurencji, może ktoś coś innego poleci, zarekomenduje, ale coś nie bardzo się chce widać :wink:

Szukam laptopa już dosyć długo, poprzedni mój post nie odbił się zbytnim echem w temacie. Dlatego ponawiam, ale już z dwoma propozycjami.

http://www.x-kom.pl/p/65988-notebook-la … orton.html

http://www.x-kom.pl/p/69504-notebook-la … vd-rw.html

Ten MSI wygląda znacznie lepiej na pierwszy rzut oka, ale chciałbym się upewnić. Laptop ma służyć do pracy głównie na autocadzie i innych programach. Czasami do gry.

Cena to do 2700zł, z tym że to już jest absolutnie górna granica która nie może być przekroczona. Z góry dzięki wszystkim.

Ten MSI to całkiem niezły jest, gdyby nie to, że nie ma systemu :-).

Rozumiem w X-kom szukać, tak?

Asus K53SV SX045V - mocniejszy od obu tych laptopów, ma 8 GB RAM.

Samsung RF511 - mocniejszy od podanego przez Ciebie, RAM jak wyżej. No i Bluetooth 3.0, 2x USB 3.0 i 2x USB 2.0, więc też dobrze jest.

Lenovo - IBM Z570 - całkiem całkiem, tylko ta karta jakaś średniawa w porównaniu do poprzednich.

Asus X53SV SX200 - procesor nowej generacji i7, 8GB RAM, dobra karta graficzna, bluetooth 3.0, pojemny dysk, osobiście mój faworyt :wink:

System nie jest problemem ponieważ z uczelni dostaję za darmo wersję OEM. Lenovo odpada bo gorsza grafika. W tym MSI co podałem podoba mi się szybkość dysku. Oczywiście USB 3.0 i gt555m jest chyba lepszy od 540?

Ten Asus który jest twoim faworytem wygląda całkiem zacnie, tylko szkoda że nie ma usb 3.0 i trochę wolniejszy dysk. Ciężko się zdecydować. Generalnie 8gb przy autocadzie się przyda i tak silny procesor przy stosunkowo średniej grafice?

Grafika jest jedną z mocniejszych, jak nie najmocniejsza, wrzucana w tej kategorii cenowej (poza tym jednym wyjątkiem z MSI, gdzie jest GF 555, z drugiej strony - nie wiem, jaka jest skala awaryjności w MSI, nie miałem z nimi nigdy do czynienia).

Na tym dysku serio aż tak znacznej różnicy nie odczujesz IMO, nie zauważyłem, żeby jakoś specjalnie te dyski chodziły zauważalnie wolniej.

No właśnie :stuck_out_tongue: i7 + 8GB RAM, a ten USB to w sumie można przymknąć oko, to jeszcze nie jest szeroko rozpowszechniony standard.

Witam.

Przepraszam, że się wbijam w dyskusję, ale może ktoś przy okazji pomógłby mi w wyborze między 2 lapkami :slight_smile:

http://www.primakomp.pl/p/79/61533/dell … booki.html

http://www.alsen.pl/notebooki,k19/lapto … 38104.html

Na cenę proszę nie patrzeć bo oba mam w takiej samej, z góry dzięki :wink:

Witam, planuje zakupić laptopa, tylko nie wiem tak naprawdę co wybrać. Budżet do 3,5- 3,7 tys. Brałem pod uwagę 3 modele:

Mój faworyt: MSI,Asus również b.dobry: ASUS i zostaje na końcu ASUS N73SV: ASUS. Jeżeli by ktoś miał coś lepszego to oczywiście proszę o podpowiedź i dziękuję z góry.

@tacyer - w Dell-u słabsza grafika, ale mocny procesor, w Acerze mocniejsza grafika, ale słabszy procesor. Do czego laptop będzie używany?

@tomu250:

MSI GT683 - taki, jak podany przez Ciebie, ale z 8GB RAM.

Lenovo - IBM Y570 - mocniejszy procesor, 8 GB RAM, karta trochę słabsza niż w tym MSI, ale procek mocniejszy (nowa generacja i7), no i system od razu na pokładzie.

Asus N53SN SX228-12 - mocniejszy procek, o wieeele więcej RAM, karta niewiele słabsza. Dodam jeszcze, że Asusy mają technologię swoją chłodzenia autorską, dzięki której raz, że laptopa prawie nie słychać, dwa - jest chłodny nawet przy większym stresie (nie wiem, jak to np. jest w MSI z ich technologią tam, ogólnie o MSI nie mam opinii). No i też pytanie - do czego będzie używany laptop (chociaż, jak widzę taką cenę, to sądzę, że albo gry, albo grafika, albo projektowanie jakieś).

Asus N53SN SX128 - nowa generacja i7, 12 GB RAM, też grafa niewiele słabsza, to ten sam prawie model, co wyżej widzę, ale jakieś inne oznaczenie.

Asus G73JH-BST7 - jak dobrze widzę, to z serii ROG Asusa jest, więc - mocny procesor, grafika prawie tak sama, jak w MSI, większy, 17,1" monitor, 6GB RAM.

Acer AS7750 - i7 nowe, 8GB RAM, grafika na poziomie, system na pokładzie.

Przeważnie gry, wirtualizacja systemów (Windows Server 2003, 2008), czasami grafika, pomoc koledze w CAD-zie. Hitm3n, który byś wybrał? I czy gry nie będą miały problemu z procem i7? Dzięki wielkie za pomoc. Rozmyślam nad MSI a Asusem. Aha, systemu nie potrzebuje, mam oryginalny z MSDNAA.

Dodałem jeszcze kilka modeli z Allegro. I wziąłbym Asusa z ROG, którego właśnie podałem.

Nie wiem, czemu miałyby mieć problem ;-).

Do wszystkiego, do gier, na studia informatyczne :slight_smile: Chce mieć uniwersala w tej cenie i sądzę, że ten acer nie będzie zły, procek też jeden z mocniejszych z seri i5 więc mam nadzieję, żę nie będzie problemów, jeszcze sobie dokupie 4gb ram i powinno hulać :slight_smile: Co o tym sądzisz?

Podejrzewam, że ten Acer ma 2x 2 GB, czyli musiałbyś wymienić obie kości, żeby mieć 8 GB.

Podaj w sumie budżet, jaki możesz przeznaczyć, może jakieś inne propozycje się znajdzie :-).

Właśnie ma w jednym banku te 4Gb :slight_smile: Jutro go zamawiam, potrzebowałem tylko potwierdzenia, że nie kupuję byle tandety :slight_smile:

As you wish :wink:

Co powiecie o tym lapku:

http://allegro.pl/msi-ge620-i5-2410m-4g … 32002.html

Czy do 2400 da coś się lepszego kupić :stuck_out_tongue:

Owszem:

Asus K53SV

Acer Aspire 7741G

Acer Aspire 7551

Packard Bell EasyNote TS11

Packard Bell LM86

A ten Twój nie jest najgorszy w sumie :wink: Ale te wyżej są mocniejsze (chociażby dlatego, że mają więcej RAM, a niektóre już na pokładzie system).

Chyba brałbym ASUSa :slight_smile:

Bo Acer to tak jakoś nie za bardzo mi sie ta firma widzi :slight_smile:

A tych 2 ostatnich to nie znam :slight_smile:

A jakis z systemem do 2300/2400 :?:

Dodane 08.08.2011 (Pn) 15:53

A ta toshiba :?: :stuck_out_tongue:

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo … w7hp.bhtml