Coś nie jestem przekonany do ROG-a, a jeszcze dopisek, że “laptopy pochodzą z nadwyżki magazynowej i mogą posiadać ryski” mnie demotywuje. No i karta nie Geforce. Procek 1,73, no i matryca 17", trochę duży… Zastanawiam się teraz pomiędzy MSI, a ASUSEM N53SN. Który byście polecali?
@m.kizielewicz - w życiu. Toshiba ma zintegrowaną kartę graficzną i 4 GB RAM, co blado wypada przy pozostałych modelach. Tośka zauważyłem, że strasznie kiepsko dobiera podzespoły do swoich laptopów i trzeba się nieźle wykosztować, żeby znaleźć coś porządnego od nich. HP za to mocno się grzeją (opinia z wielu for i z życia również), Asus ma najmniej awarii (nie licząc serii F, która była wielką porażką), IBM - Lenovo to w sumie też nie najgorszy sprzęt, jednakże dość drogi, Acery mają w swojej stajni właśnie Packard Bell i eMachines, tyle, że wszyscy wypuszczają laptopy pod swoją marką, ale wszystko i tak leci do jednego serwisu (jak dobrze pamiętam, to Acer ma najbliższy serwis w Czechach, czas naprawy laptopów wynosi do 14 dni), Sony to raczej klasa biznesowa, która nie bardzo nadaje się np. do gier (kiepskie karty graficzne dają zazwyczaj), ale do normalnego użytkowania jak najbardziej, tylko znowu drogo, żeby znaleźć coś dobrego, zostają jeszcze Samsungi, czy MSI, które mają dobrze dobrane podzespoły (u Samsunga modele RF511, i inne z tej serii, w MSI trzeba poszukać, bo nie pamiętam), ale nie wiem, co z ich awaryjnością. Jeśli miałbym teraz wybierać z tych, które podałem, wybrałbym Packard Bell EasyNote TS-11, bo ma dobrą grafikę (troszkę mocniejsza od ATi 6650), 8 GB RAM i nową generację procesorów i5 opartych na Sandy Bridge. A jeśli chciałbyś coś troszkę tańszego, ale też dobrego, to mogę polecić sprzęt, który sam posiadam - Asus K52JT - ten akurat od mojego różni się ilością RAM (ja mam 4 GB). Mam go w sumie 2 tygodnie, ale mogę powiedzieć, że sprawuje się bardzo dobrze, nawet najnowsze tytuły na nim odpalają się (i nie tylko na najniższych detalach, co zaraz ktoś mi zarzuci), jednak no jakby nie patrzeć, grafika jest słabsza, niż GF 540, czy chociażby ATi 6650.
@tomu250 - nie patrz, że karta nie jest GeForce, bo to nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Dużo kart ATi pod względem wykonania i osiągów czy parametrów jest na podobnym poziomie, co te od Nvidii. Ja brałbym Asusa na Twoim miejscu, z tymi MSI nie mam bladego pojęcia, jak wypadają w kwestii awaryjności i temperatur (Tutaj przykład grzania się właśnie MSI, nie wiem, czy to jest poprawna temperatura, dla mnie nie bardzo). Ha, wiedziałem, że spojrzysz na procesor. To jest i7, halo :-). Jak nie potrzebuje, nie pobiera tyle prądu i zwalnia obroty, to jest jego nominalna wartość, która w razie potrzeby wzrasta do dużo wyższych wartości.
@ Hitm3n
Kurde… Ten ASUS mi się podoba i chyba go wezmę
Dzięki
BTW:
Czy pod koniec września może wyjść coś lepszego w tej cenie :?:
Bo zaraz na dniach jadę, wracam na tydzień i wyjeżdżam i będę dopiero pod koniec września
Hej. Mam do was pytanie. Co sądzicie o dwóch poniższych Samsungach (nie mogę się zdecydować)?
Samsung RC520 vs Samsung RF510
Generalnie to szukam laptopa na studia (informatyka) do max 2400 zł. Z ww dwójki jestem skłonny wybrać RC520.
Nie sądzę, abym odpalał na nich nowsze gry, aczkolwiek możliwość uruchomienia Fallout 3/New Vegas była by szczytem moich “growych” wymagań
Jakie jest wasze zdanie co do tych modeli, macie może jakieś lepsze propozycje?
@m.kizielewicz - Wiesz, ten sprzęt ciągle tanieje. Ja swojego laptopa kupiłem za 2599, a teraz jest w tym samym markecie za 2399.
Skoro teraz wyjeżdżasz, a sprzęt nie będzie Ci specjalnie potrzebny, poczekałbym - znajdzie się coś nowego pewnie, a ceny tego spadną zapewne.
@invader92 - samodzielność nie boli - przejrzyj ostatnie kilka stron, są aktualne bardzo (na dniach pisane posty) i są tam modele mocniejsze (ta karta graficzna to pomyłka w RC520, a RF510 źle podany link, chociaż da się znaleźć - również kiepskawa karta graficzna). Moje typy:
Acer TimelineX 5820TG-433G32MN
Asus K52JT-SX438V “Angel” w zestawie z Torbą i Myszką
Asus K52JT-SX438V - 6 GB “Angel”
MSI GE620 (brak systemu na studiach informatycznych raczej problemem nie będzie… )
MSI wygląda ciekawie.
A co do systemu to Linux + Windows z MSDNAA
Aha, no i dziękuję przede wszystkim na pomoc.
Nie jest to w sumie najmocniejszy z podanych tutaj, ale nie jest zły ;-).
Witam,
takie pytanie może nie konkretnie dotyczące zakupu laptopa, ale z tym urządzeniem związane : czy w cenie do 1500 zł laptop jest w stanie płynnie odtwarzać filmy w 1080p? Kolega przymierza się do zakupu i trochę mu na tym zależy, aby było wszystko ładnie po podpięciu do TV Szukałem ale nic ciekawego nie znalazłem, jakiegoś jasnego potwierdzenia lub zaprzeczenia. A maszynki za więcej kupować nie chce, bo do internetu, obejrzenia filmu, napisania czegoś, komunikowania się i takich innych codziennych rzeczy coś lepszego no potrzebne mu nie jest
Weźmy na przykład Samsung R540-JA07PL - podłączamy i chodzi płynnie, czy widać klatki, ścina się, płynność jest no nie taka, jaka być powinna?
Pozdrawiam!
Jeśli ma niezintegrowaną kartę graficzną, powinien sobie poradzić. Karty Intela mogą mieć problem (chociaż nie wiem, czy na pewno).
@ Hitm3n
I moze wtedy akurat promocja będzie i lepszy się trafi
Tak po ludzku: czym różnią się te dwa laptopy
http://allegro.pl/laptop-asus-k53sv-k53 … 75440.html
http://allegro.pl/hit-2x2-3ghz-8g-640-g … 89059.html
Poza dyskiem i preinstalowanym systemem. Powinienem się obawiać napisiku PB (nie jestem obeznany w temacie ale wcześniej o laptopach packarda nic nie słyszałem a Asus to jednak marka sama w sobie).
@m.kizielewicz - dokładnie
@slepyfx - poza dyskiem i systemem, PB to jedna z najstarszych firm produkujących komputery :lol:, z tym tylko, że w Polsce jest to sprzęt w zasadzie egzotyczny, a dodatkowo należy obecnie do Acera, mają jeden wspólny serwis razem z eMachines, który znajduje się w Czechach (nasza ojczyzna się jeszcze takowego nie doczekała, stąd też czas napraw przeważnie +/- 8 dni). Asus nie ma USB 3.0, nie ma Photoshopa 8 Elements (jakby nie było - trochę kosztuje też), tyle, że z awaryjnością stoi wyżej, tzn. ma na pewno mniej awarii, niż Packard Bell (przynajmniej tak mi się wydaje, nie widziałem statystyk PB odnośnie tego, wnioskuję więc, że Acer + eMachines + Packard Bell na tych ichnich wykresach na aukcjach są razem wzięte), czyli i tak stoją niżej o wiele. Na przykładzie Acera - lubią wypadać z niego klawisze, a dodatkowo mogą być problemy z taśmą ekranu (przy częstym otwieraniu i zamykaniu może się zerwać), ale, jak już pisałem - PB może mieć inne standardy wykonania, a jak przyjrzysz się aukcjom, to przyuważysz pewnie, że taki sam Acer i taki sam Asus i PB będą miały różne ceny z tym, że Asus i PB będzie miał prawie jednakową cenę, a Acer będzie tańszy. No, i przy Asusach często nie zobaczysz systemu, jeśli ma więcej RAM-u albo ogólnie będzie trochę wybajerowany.
A zatem posłucham twojej rady z poprzedniej strony i przypoluję na Packard Bell EasyNote TS-11.
Śliczne dzięki
Witam szukam dobrego laptopa 17 cali najlepiej Asusa co byście mi doradzili ??
Do czego ma być używany ten laptop i jaka cena maksymalna?
Laptop do zastosowań domowych, głównie internet, w gry nie gram cena max 3 000 zł najlepiej Asus z systemem już
Hejka opłaca się brać takie coś? http://www.komputronik.pl/product/122962/Laptopy/Laptopy_notebooki_/Asus_K52JT_SX438V_6_GB_Angel_.html?gclid=CKj-j6zKxaoCFZwz3wodtGBm0g
@Adamsss - znowu pytanie - jakie zastosowania i jaki budżet? Ogólnie dobry jest ten “Angel”.
@nfk - to po co 3 tysiące przeznaczać na laptopa? Jak nie grasz, możesz i 1800 wydać, bo nie jest Ci jakoś specjalnie karta graficzna potrzebna. No chyba, że od czasu do czasu coś odpalasz
Samsung RF711 - ten to tak z czystego porównania podałem, przy nim masz jeszcze 200 zł w suchym, jak drukarkę sprzedasz
To by były moje propozycje.
Witam szukam laptopa do 1000zł(1250zł) może być używka(ale z jakąś gwarancją min 6mies) do filmów hd, streamingów we flashu , i gierek typu menager,COD,no i fify 07,08.
MOJE wmagania
dysk min.250gb
ram min. 2gb
wyjście hdmi
wi-fi
procesor tylko nie atom i celeron (najlepiej intel core i3 albo turion)
dość pilne bo komputer mam naprawdę taki jak w podpisie
Potrzebny laptop. Zastosowanie: praca z programami do tworzenia muzyki (z tytułów które kojarzę to Mozart, Cubase le, MakeMusic, itp.). Laptop ma zastąpić obecnie używanego acer aspire 3002. Jakieś 90% czasu komputer jest wpięty do gniazdka więc nie istotna jest kwestia akumulatora. Grafika - na niej zdecydowanie można oszczędzić. Koniecznie z windowsem 7 (wersja nieistotna). Wielkość ekranu to min. 15" (im więcej tym lepiej). Budżet ok 2000zł. Ważna jest chyba karta dźwiękowa ale na tym to ja się nie znam (komputer dla teścia, z tego co się orientuje to obecnie posiada jakąś kartę na pcmcia ale z jej wykorzystaniem pewnie będzie kłopot).
Dobrze byłoby gdyby matryca była matowa.
W grę wchodzi jakaś sprawdzona używka jeśli miałaby być sporo lepsza (ale dobrze byłoby żeby była jeszcze gwarancja).