Witam dostałem lapka chińskiego. Zainstalowałem win 10nak jednie mam sterów do niego. Trochę windows dociągnął, ale sporo brakuje. Nie mam sterowników pokazujących stan naładowania baterii itd. Problem, jest z dźwiekiem. Czy może być tak, ze lapek nie ma głośników, a posiada kartę dźwiękową. Pytam gdyż nawet jak zainstalowane były sterowniki do dźwięku to dalej przy ikonce jest czerwony krzyżyk i informacja No audio… . Próbowałem już bardzo wielu progrmów do instalacji sterów. Jednak nie znajdują one wszystkich. Proszę może o podanie jakiegoś sprawdzonego programu. Jak nie pomoże to może po identyfikatorze sprzętu ktoś pomoże. Pozdrawiam i czekam na pomoc
Nazwa tego ustrojstwa diable rogaty, nie mamy Twojej szatańskiej wiedzy by zgadywać
Na początek powiem tyle, jeżeliw poprzednim systemie miałeś sterowniki, to skrewiłeś sprawę, trzeba było je zgrać sobie. Może się uda przywrócić. W przypadku wielu chińskich laptopów jest z tym problem, szczególnie jeżeli mówimy o “tabletach z dospawana klawiaturą”. Dlatego model ważny, ogólnie musiałbyś wyszukać producenta i/lub z tego lub podobnego modelu dogrywać je. Programy automatyzujące raczej nie pomoga Ci.
`Nazwa powiadasz. Komp podaje Desktop-Q9UH7R5. Na spodzie lapka trochę chińskich domków - S17
Po identyfikatorze sprzętu:
Kontroler multimediów audio PCI\VEN_8086&DEV_22B8&SUBSYS_72708086&REV_36
Nieznane urządzenie: ACPI\VEN_ESSX&DEV_8316
Nieznane urządzenie: ACPI\VEN_INT&DEV_33FE
Nieznane urządzenie: ACPI\VEN_8086&DEV_22A8
Nieznane urządzenie: ACPI\VEN_OBDA&DEV_8723
to nazwa komputera, nie nazwa handlowa urządzenia.
OK, może z innej strony podaj specyfikację, jaki to ma procesor, ram, dysk, wielkość ekranu i wrzuć zdjęcie obudowy , może się uda ustalić model czy chuwei czy inne kiano i od producenta ściagnac.
Ewentualnie, podobny problem mieli tutaj: https://forums.tomshardware.com/threads/unknown-spreaker-windows-10-driver-issue.3384239/
Specyfikacja
grafa: Intel HD Grafic
Procek: Intel R Atom x5-Z8350 1.44 Ghz 4 rdzenie
Pamięć 4 gb Ram
Dysk 60 Gb
Zdjęcia nie wiem jak wrzucić taki jakby piorun na obudowie
czyli masz tablet w obudowie laptopa, będzie ciężka z takimi kreatywnymi pomysłami
Brakuje mi dźwieku i wskaźnika baterii. Ściągam z chińskiej strony jakieś stery do dźwieku.
Dźwięk ważniejszy, ok.
Spróbować można tak:
zależnie czy masz 14 czy 15 calowy wybierz odpowiedni model ze stroni Kiano https://kiano.pl/sterowniki/ - uprzedzając pytanie, to nie jest dokładnie Twój model, ale “elektronika” tzn. płytka wewnątrz powinna być ta sama. Ewentualnie możemy po różnych stronach poszukać pojedynczych sterowników, ale zacząłbym o tych, które w teorii działać powinny. Zrób przedtem jeszcze punkt przywracania systemu, gdyby się wywaliło cos.
Jest w ogóle sens instalacji windowsa 10(chodzi mi o szybkość działania)?
Nie próbowałeś zainstalować czegoś lżejszego?
Nie jest źle, dzięki 60 GB emmc do przeglądania netu wystarczy, ale zapełnienie dysku i gry odpadają.
Miałem taki, póki obudowa nie rozleciała się, to można było brać w podróż Dodatkowo znalezienie sterowników, żeby to zadziałało z Linuksem, to tablet przypominam, nie laptop, będzie kłopotem
Chodzi nieźle. Instalowalem win 8. Jednak jeszcze gorzej ze sterami. Win 10 sam trochę znajdzie. Jakbym miał stery to od razu win 8 wklepie.
Zobacz te z Kiano, jak nie, to po sprzęcie ręcznie…
o albo tu masz podane rozpisane https://drp.su/en/laptops/jumper/ezbook?os=windows-10-x64
Już sprawdzam dzięki bardzo za pomoc. Już mam wskaźnik baterii. Jednak z dźwiekiem jest taki numer, że stery już zainstalowane, a dalej ikonka głosnika czerwonym krzyżykiem i informacją: Brak zainstalowanego urzadzenia wyjściowego audio
Jezeli nie dam rady uruchomic dzwieku to czy jest mozliwosc ukrycia tej ikonki glosnika z krzyzykiem
Zobacz jeszcze jakie urządzenie (numer) masz nieznane. Bez dźwięku ciężko korzystać, choć zawsze na allegro za 5 zł kupisz kartę na usb, do filmów styknie
Btw co zadziałało snapy driver czy sterowniki z kiano/ezobooka?
Zadziałało Driver pack online. Podaj link na allegro do tej karty dźwiekowej
Co dzinwe wszytskie urzadzenia mam już zainstalowane. Do dźwieku też jednak dalej go nie ma i jest krzyżyk przy głośniku