Witam. Potrzebuje chłodzenie do q6600 po oc na 3.2. Myślałem o ferra 3 porosze o opinie czy da sobie rade
Fera 3 wystarczy
EDIT
Ewentualnie coś droższego i cichego SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 lub SilentiumPC Grandis 2 XE1436.
Wszystko zależy też od obudowy jaką masz.
Ale rozumiem, że ten procek 3.2 GHz wyciągnie? Bo to całkiem spore OC. Domyślnie ma 2.4 GHz. Fera może być troszkę za słaba IMO. Jak @anon72825314 polecił, ja bym kierował chociaż w Fortisa a najlepiej Grandisa. Z innych marek - Deepcool Gammaxx GT lub Raijintek Themis.
U mnie Ryzena 5 1600 na 3,85 GHz z 1,35V chłodzi Deepcool Neptwin. Ciężko mu przekroczyć 60 stopni, chyba dopiero Prime95 go tak skatuje. Ale to już chłodzenie za okrągłe 200 zł (230 zł w wersji białej).
Fera 3 poradzi sobie, szkoda więcej kasy inwestować.
Grandis jest za niski zablokuje mi ram
A jakieś konkretne modele tak do 100_150 czy może jednak ten fortis
Fortis będzie na pewno wystarczający. Spojrzałem na testy Fery 3, to może też da radę, jednak z czasem dobrze by było zamontować drugi wentylator (w zestawie z Ferą mamy dodatkowy komplet haczyków na jego montaż).
Procek ma 105W, a wyczytałem w sieci, że przy 3GHz daje 145W.
Fera 3 pozwala odprowadzić 180W, a jak ktoś się boi to może podpiąć drugi wentylator
a wiatraczek 120 czy 140
?
chyba wez
mę tą ferre to mi jeszcze starczy na markową bude
Eeee…nigdy bym się nie sugerował TDP. Raczej po prostu po testach chcę wiedzieć, ile dany CPU będzie miał temperatury z tym coolerem.
Jeżeli Fera 3 osiąga ~65 stopni w najwyższym stresie na i5-6600K na ponad 4 GHz, to łatwo mi sobie wyobrazić, że po paru miesiącach będzie to grubo ponad 70 stopni (degradacja pasty, zużywajace się łożyska wentylatorów, i po prostu kurz między żebrami radiatora). Stąd na swojego Ryzena zamontowałem takie a nie inne monstrum w postaci Neptwina. Na start osiągał max 50 stopni. Teraz jest to już 60 stopni, tym bardziej że w te upały mam prawie 28 stopni w pokoju.
Ah, no i oczywiście poza samym chłodzeniem CPU, ważne jest też przecież odprowadzanie ciepła i doprowadzanie chłodnego powietrza w obudowie przy pomocy wentylatorów na niej.
Wygląda jak kalka wspomnianej Fery 3. Podobna budowa wieży, też 4 rurki heatpipe, które dotykają bezpośrednio CPU, i wentylator 120mm.
Powtórzę
A czy arctic freezer xtreme rev 2.0 da rade…?
Dać da - ale to chłodzenie za prawie 150 zł. W tej cenie masz dużo wydajniejszego i z większymi perspektywami Fortisa (AC ma jeden na stałe wmontowany wentylator, Fortis ma zamienny + możliwość montażu drugiego).
Mam okazje od kolegi bo zmienia swoje za 80 zl, i noe wiem czy brać
Moge jeszcze dostać scytahe ninja 2 to który z tych
Myślę, że najlepiej jednak będzie wziąć nową Ferę 3. W przyszłości jak sobie zmienisz na nową podstawkę to przynajmniej będziesz miał kompatybilne chłodzenie. Strzelam, że ani Freezer, ani ten Ninja, nie będzie kompatybilny z nowszymi podstawkami Intela, ani tym bardziej AM4.
No tak, ale z drugiej do tego czasu pewbie wyjdą lepsze chłodzenia a jak kupie tego fortisa to nie starczy mi na zalmana z 5 witraczkami a bez nowej budy nic nieda bo ma ona z 10 lat i wogule nie ma wylotu powietrza. Możesz napisać która z tych dwóch będzie lepsza? PROSZE:laughing:
Emmm, no właśnie nie. Co najwyżej mogą właśnie nie być kompatybilne z przyszłymi podstawkami.
To może da się oszczędzić na obudowie, żeby starczyło na Ferę? Jaką chcesz kupić?
A czekaj ferra też może być myślałem że chodzi o fortisa