Chłodzenie do q6600 po oc

Witam. Potrzebuje chłodzenie do q6600 po oc na 3.2. Myślałem o ferra 3 porosze o opinie czy da sobie rade

Fera 3 wystarczy :wink:

EDIT

Ewentualnie coś droższego i cichego SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 lub SilentiumPC Grandis 2 XE1436.

Wszystko zależy też od obudowy jaką masz.

Ale rozumiem, że ten procek 3.2 GHz wyciągnie? :wink: Bo to całkiem spore OC. Domyślnie ma 2.4 GHz. Fera może być troszkę za słaba IMO. Jak @anon72825314 polecił, ja bym kierował chociaż w Fortisa a najlepiej Grandisa. Z innych marek - Deepcool Gammaxx GT lub Raijintek Themis.

U mnie Ryzena 5 1600 na 3,85 GHz z 1,35V chłodzi Deepcool Neptwin. Ciężko mu przekroczyć 60 stopni, chyba dopiero Prime95 go tak skatuje. :wink: Ale to już chłodzenie za okrągłe 200 zł (230 zł w wersji białej).

Fera 3 poradzi sobie, szkoda więcej kasy inwestować.

Grandis jest za niski zablokuje mi ram

A jakieś konkretne modele tak do 100_150 czy może jednak ten fortis

Fortis będzie na pewno wystarczający. Spojrzałem na testy Fery 3, to może też da radę, jednak z czasem dobrze by było zamontować drugi wentylator (w zestawie z Ferą mamy dodatkowy komplet haczyków na jego montaż).

1 polubienie

Procek ma 105W, a wyczytałem w sieci, że przy 3GHz daje 145W.
Fera 3 pozwala odprowadzić 180W, a jak ktoś się boi to może podpiąć drugi wentylator :wink:

a wiatraczek 120 czy 140
?

chyba wez
mę tą ferre to mi jeszcze starczy na markową bude

Do 150 zł masz jeszczeXilence Performance A+ M704RGB, które świetnie wygląda + ma niezłą wydajność

Eeee…nigdy bym się nie sugerował TDP. :wink: Raczej po prostu po testach chcę wiedzieć, ile dany CPU będzie miał temperatury z tym coolerem.

Jeżeli Fera 3 osiąga ~65 stopni w najwyższym stresie na i5-6600K na ponad 4 GHz, to łatwo mi sobie wyobrazić, że po paru miesiącach będzie to grubo ponad 70 stopni (degradacja pasty, zużywajace się łożyska wentylatorów, i po prostu kurz między żebrami radiatora). Stąd na swojego Ryzena zamontowałem takie a nie inne monstrum w postaci Neptwina. Na start osiągał max 50 stopni. Teraz jest to już 60 stopni, tym bardziej że w te upały mam prawie 28 stopni w pokoju. :joy:

Ah, no i oczywiście poza samym chłodzeniem CPU, ważne jest też przecież odprowadzanie ciepła i doprowadzanie chłodnego powietrza w obudowie przy pomocy wentylatorów na niej. :slight_smile:

Wygląda jak kalka wspomnianej Fery 3. :wink: Podobna budowa wieży, też 4 rurki heatpipe, które dotykają bezpośrednio CPU, i wentylator 120mm.

Powtórzę

A czy arctic freezer xtreme rev 2.0 da rade…?

Dać da - ale to chłodzenie za prawie 150 zł. W tej cenie masz dużo wydajniejszego i z większymi perspektywami Fortisa (AC ma jeden na stałe wmontowany wentylator, Fortis ma zamienny + możliwość montażu drugiego).

Mam okazje od kolegi bo zmienia swoje za 80 zl, i noe wiem czy brać

Moge jeszcze dostać scytahe ninja 2 to który z tych

Myślę, że najlepiej jednak będzie wziąć nową Ferę 3. :slight_smile: W przyszłości jak sobie zmienisz na nową podstawkę to przynajmniej będziesz miał kompatybilne chłodzenie. Strzelam, że ani Freezer, ani ten Ninja, nie będzie kompatybilny z nowszymi podstawkami Intela, ani tym bardziej AM4.

No tak, ale z drugiej do tego czasu pewbie wyjdą lepsze chłodzenia a jak kupie tego fortisa to nie starczy mi na zalmana z 5 witraczkami a bez nowej budy nic nieda bo ma ona z 10 lat i wogule nie ma wylotu powietrza. Możesz napisać która z tych dwóch będzie lepsza? PROSZE​:laughing::laughing:

Emmm, no właśnie nie. :wink: Co najwyżej mogą właśnie nie być kompatybilne z przyszłymi podstawkami.

To może da się oszczędzić na obudowie, żeby starczyło na Ferę? :slight_smile: Jaką chcesz kupić?

A czekaj ferra też może być myślałem że chodzi o fortisa