Witam.
Szukam czegoś w stylu chromebook, sporo ich obejrzałem, ale jakoś nie znalazłem niczego co by mnie “porwało”.
Ma to być sprzęt względnie tani, jak najbardziej może być używany.
Potrzebuje jedynie pod synchronizację z iTunes.
Najważniejsze żeby była możliwość wstawienia dysku SSD.
Może, któryś z forumowiczów korzysta z takiego rozwiązania lub jest w stańie mi pomóc w wyborze?
Chromebook z założenia nie przechowuje plików na dysku(wbudowana pamięć to najczęściej 16GB). Przez Google sugerowane jest magazynowanie wszystkiego w chmurze. Ja dziadkowi jako prezent zakupiłem Acer - 15.6" Chromebook - uważam, że jest po prosta zabawka do przeglądania www, wysłania maila, pogadania przez komunikator - i właściwie tylko do tego się nadaje. Dla osoby starszej lub takiej co styczność z komputerem kończy się na Facebook’u rozwiązanie idealne.
Dlatego właśnie zależy mi żeby była możliwość zamontować “tradycyjnego” dysku SSD.
Z tych co widziałem miały pamięć flash M.2.
Do tego zależy mi by był możliwie jak najmniejszy.
Znalazłem tez Lenovo x131e i z tego co wy googlowałem to ma tradycyjny dysk.
Z tym że to Lenovo… miałem już wcześniej do czynienia z tą marką i jakoś takoś…
To nie jest Chromebook.
Skoro już celujesz w tę stronę to raczej Lenovo x201.
Wykonanie 131 pozostawia wiele do życzenia, w x201 nie ma się do czego czepić.
Miałem Lenovo Y50-70 i jakość wykonania nie zachwycała. Glosniki padły po jakichś 3 miesiącach. Dysk twardy jakiś miesiąc później.
A seria ThinkPad to faktycznie inna bajka.
Taki niespełna 12" laptop to w sumie dobra opcja jeśli chodzi o moje potrzeby.
Oczywiście bo to tanie ścierwo z marketu.
ThinkPad nawet 10-cio letni trzyma się lepiej niż taki marketowiec nowy.
Sam od dwóch lat katuję X201(w kwietniu skończy 8 lat), dołożyłem ramu do 8GB i dysk 1TB, dokupiłem 2-gą baterię bo czasami potrzebuję jej trochę więcej.
Lapek jeździ ze mną wszędzie, w plecaku na rowerze niezależnie od pogody, na motorze, na żaglach, raz go nawet utopiłem, jest po tym wszystkim ciągle 100% sprawny a obecnie kupisz takiego za około 500-600 złociszy z roczną gwarancją i legalnym Windowsem.
Jeżeli planujesz rozwijać do SSD + HDD to myśl o X220 - tam zmieścisz już SSD w mSATA i normalny HDD.
X220 mają lepsze matryce, tam już IPSy montowali, są bardziej energooszczędne ale i droższe.
Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o obudowie prawie w całości z magnezu, tytanowe zawiasy, i magnezowa rama w środku, lampka ThinkLight oświetlająca klawiaturę, APS- system chroniący dysk przed urazami spowodowanymi wstrząsami czy upadkiem…
Właśnie zacząłem oglądać i czytać o x220 i chyba się przekonuję.
Posiadam dysk SSD 240GB, moze faktycznie dołożyć do 8GB chociaż wyczytałem ze i do 16 pociągnie.
Pytanie czy wykorzystasz te 16GB.
Ja dołożyłem do 8 bo miałem okazję barterem wziąć.
Co do SSD to możesz x220 bardzo fajnie rozbudować bo wspiera dyski mSATA w przeciwieństwie do x201 i do tego dołożyć HDD w SATA co da naprawdę fajny rezultat w postaci szybkości pojemności w jednym małym lapku…
To są naprawdę świetne maszyny, nie myśl czy kupić a raczej od kogo kupić.
Ofert na allegro jest sporo, patrz żeby dali ci legalny Win10 i gwarancję na rok lub więcej.
Można się zmieścić w sześciu stówkach, za tyle nic lepszego nie dostaniesz.
Dysk 240GB mi spokojnie wystarczy, z resztą długo takiego używałem, z pomocą przychodziły tradycyjne dyski pod usb.
Może faktycznie to 4 ramu wystarczy, zobaczę jak się będzie spisywał.
Kwestia jeszcze tego czy zostać przy win 7 pro czy pakować win 10, posiadam oryginalnego do wykorzystania.
Wyczytałem tez na jednym z forum ze mają problem właśnie z dyskami pod usb, nie chciały zbyt hulać.
Te laptopy są z fabrycznym Win7.
Ciągle do końca grudnia można aktualizować do dyszki.
Nie wiem w czym problem z dyskami USB, na 2,0 prędkość będzie mała ale każdy powinien śmigać bez problemu.
Patrz, faktycznie idzie dostać bez problemu ładne sztuki z roczną gwarancją do 7-miu stówek.
Przewagą na pewno jest USB3,0.
Jeżeli dostaniesz QWERTY US to obejdzie się bez nalepek a co za tym idzie będziesz mógł normalnie używać podświetlania klawiatury, w przeciwnym razie zostaje tylko lampka (wbudowana nad ekranem).
Dzięki za podesłanie linka do recenzji, ale już na nią trafiłem i przeczytałem
Rzuć okiem na coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=6984854468
Niezłe wyglada, rynek polski, w poniedziałek maja podesłać zdjęcia w wyższej rozdzielczości.
No i poza tym to firma, ilość pozytywów tez przemawia na “+”.
Kurde faktycznie, a oglądałem zdjęcia z każdej strony, pewnie na tych z wyższa rozdzielczością bym się dopatrzył
Zależy mi na układzie U.S. oczywiście, nie lubię jakiś ściem z naklejkami…
Te co podesłałeś całkiem rozsądne. W pierwszej podobno BT niema, ale to da radę ogarnąć.