I tak i nie. Z zakupem razem 650 & 750 za 200 zł przesadzasz, bo po tyle używane chodzą, dodatkowo chyba o 5 lat młodsze i…bezpieczniejsze. Natomiast wydajnościowo masz rację 750TI wygrywa sporo z rx 550. Dodatkowo idąc po kosztach Athlonx4 nie wykorzysta raczej 100%.
Wreszcie pchanie się w poleasingowe nie ma wielkiego sensu znowu, w obecną płytę wejdzie mocniejszy Phenom x4 i z 1050 będzie to dobrze działało. A zakup drugiej obudowy, dysku etc… jaki sens? Już bym wolał kupić płytę z 2200Gi wsadzać w stara budę.
Najtańsza opcja by na tym Skyrim i cos jeszcze sensownie poszło, to AThlonX4+ 4GB RAM i 550- razem 300 zl…
Do tego GTX1050 LP i wszystko udźwignie, z czasem można SSD dołożyć.
Ewentualnie z 1030 i tak wydyma tego phenoma z 550-tką za jedyne 7 stówek, wiem to drożej ale…
W późniejszym okresie zapewnia możliwość podbicia do i7, 32GB ramu i GTX1650 a wszystko przy minimalnie niskim poborze prądu.
Cały czas myślę nad polizingowym sprzętem, ale ma być tanio, więc zdałbym się na zintegrowaną grafikę HD.
Myślę konkretnie o tym:
Sześć rdzeni, SSD 256 GB, 8GB RAM, integra Intel UHD 630 (chyba).
Jak już pisałem, grałem lata temu na Raedonie HD 4850, który nota bene prawdopodobnie umarł, i przeszedłem całą grę.
Wiedźmin nie jest na prawdę priorytetem - by przejść Skyrim, Gothic i mody do niego życia nie starczy
Patrzyłem na yt i widziałem, że ludzie grali na intagrze I3, I5, czy I6, a ja nie jestem mocno wymahający - kilkanaście fpsów myślę, że wystarczy do grania.
Jeżeli rzeczywiście mamy do czynienia z UHD Graphics UHD 630 to otrzymane punkty wynoszą 1235 Average G3D Mark, gdzie RaedonHD 4850 miał 1132 punktów.
EDIT
Nie zauważyłem, ze to licytacja… Szukam dalej…
Fajny mikrus ale szybko zacznie ci brakować grafiki a tam sobie nie dołożysz.
Szukaj raczej czegoś ze slotem PCI-e x16 żeby chociaż niskoprofil wszedł.
No i zakładam że cena nie stanie poniżej tysia, jak masz tyle do wydania to spokojnie znajdziesz kompa z GTX1050 czy 1650 a na tym spokojnie zagrasz we wszystkie nawet najnowsze tytuły.
Od poleasingowa, procesor tak słaby niemal jak Athlon/Phenomx4, lub nawet słabszy.
Tak jak wspomniałem: jeżeli, podkreślam, jeżeli już generować dodatkowe koszty i kupować mobo, to nie ze skupu złomu, a raczej Athlon 200 lub nawet 2200G. Na pierwszym w najniższych Skyrim wyciągnie spokojnie 45 FPS. Na drugim można zaszaleć. O rozbudowie nie wspomnę… No i nie trzeba nawet do Wiedźmina myśleć o karcie, w 30-35 fps pójdzie.
… przy takim podejściu… nie kilkanaście, a kilka fps będziesz miał w zcasie walki, w miescie itp. Wszystko poniżej ~30 lepiej odpuścić, jeżeli idzie o grę…
Owszem, tylko 1: Ty podałeś i3, secundo autor nie potrzebuje całego komputera poleasingowego. 2. Zasilacz, obudowe i dysk ma swój, czyli po co mu dodatkowe…? 3. Na 2200G da się zagrać, na i5… średniawo.
Ile trzeba dopłacić do i5?
5 dyszek?
Na 220g da się pograć, tak samo jak na i5 pod warunkiem zastosowania szybkich pamięci i pod warunkiem że AMD znowu nie spierniczyło sterowników.
Jestem fanem polizingowego sprzętu - od lat kupuję tylko i wyłącznie laptopy Thinkpad (mam teraz drugiego i sobie chwalę używany sprzęt).
Sądziłem, że pod względem technologicznym na rynku niepodzielnie króluje Intel, a AMD jest daleko w tyle. Jeśli tak by było, to chętnie bym wszedł w takie coś:
gdzie te procesory pod względem stosunku cena/jakość/prądożerność są bardzo chwalone i mimo że prezentują średnią półkę, to można na nich pograć praktycznie we wszystko, ale potrzeba dodatkowej karty graficznej.
Gdyby tylko na zintegrowanej grafice dało się pograć w Skyrim, choćby na low detalach…
Ale to niepotrzebna dygresja, wszak mnie interesuje na tę chwilę tylko Skyrim, Gothici z modami, a na zintegrowanej karcie pograć się przecież nie da.
Pozostaje mi kupić kartę, może za kilka dni RAM i procek x4 z chłodzeniem dokupię. Przecież dokładnie na tym sprzęcie, który mam, grałem wcześniej w Skyrim. I grałbym od biedy znowu, niestety ten mój Radeon HD 4850 X2, najwyraźniej dokonał żywota.
Kupiłbym RX 550 za 200zł, ale się boję, że taka karta byłaby regenerowana… Może poproszę o propozycje innych kart, z kategorii słabszych, jednak takich nieregenerowanych. Czy może jednak zaryzykować… Ehh, jak ja nie lubię podejmować takich decyzji
Dzięki za cierpliowść i za wyrozumiałość
A może zadłużyć się na resztę życia i wziąć jednak tę https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-550-pulse-2gb-gddr5-11268-21-20g-6517105/
?
Jak szacowałbyś ryzyko, że kupując używanego RX 550 zakupiłbym regenerowany w piekarniku sprzęt?
Ty tak na poważnie…? Bo na podstawie faktów, nawet nowsze integry intela vedze3 do piet nie dorastają, a porównywanie 10 letniej integry niebieskich do vegi 8 jest kiepskim żartem na 1 kwietnia.
Jeżeli lubisz, to kup kolejny “poleasingowy”, tylko nie rozumiem po co Ci kupić drugi komputer o wydajności obecnego? Lepiej albo wsadzić mocniejszy procesor i karte w Twój obecny, albo Ryzena z vega na nowej płycie.
… a nie boisz się kupować takich komputerów? to 2010 r data produkcji, dysk masz praktycznie od ręki do wymiany, a zasilacz gorszy od Twojego obecnego… jest sens brać sprzęt do utylizacji?
Zrobisz jak uznasz za stosowne, już Ciebie nie przekonuje, ale pomyśl co chcesz: czy tanio grać (athlon/phenom X4 +rx550), czy mieć coś do rozbudowy (Athlon200/Ryzen2200g), bo obecnie kombinujesz coraz bardziej zawiłe pomysły, a efekty wyjdą tego gorsze.
Bo mam taką naturę, że trudno mi podejmować decyzje Całe życie kupuję używki i jeszcze się na tym nie przejechałem, choć akurat przy kartach graficznych, ale tylko i wyłącznie przy nich, ryzyko jakieś zauważam, że trafi się na regenerowany sprzęt - łatwo wtopić pieniądze wtedy. Tak mi się wydaje przynajmniej.
Ależ przekonuj mnie, proszę. Ja się na prawdę nie znam, dlatego tutaj pytam i polegam na Twojej i innych opiniach.
Co byś zrobił na moim miejscu? Oczywiście dokupiłbyś RAM i lepszy procesor do tej płyty, ale to później. A co z kartą? Kupowałbyś tę z morele, nową, co linkowałeś, czy też ryzykowałbyś z używką? Jest też jeszcze GT 1030 w zbliżonej cenie i o zbliżonych parametrach (podobno).
I jeszcze jedno pytanie niezwiązane z kartą: czy rozważałeś może kiedyś kwestię zużycia energii elektrycznej przez Intel i przez AMD? Przyznam, że powodem przejścia z PC-ta na laptopa była chęć zaoszczędzenia na rachunkach. I rzeczywiście, laptop znacznie mniej prądu pożera. Intel chyba wypada pod tym względem lepiej, co?
Olej rx550 z niestabilnymi i probematycznymi sterownikami AMD jak za te same grosze kupisz wydajniejszą gt1030.
Ale zapomnij o graniu, te grafiki nie nadają się do tego, taką samą wydajność uzyskasz na integrze AMD gdzie dalej pozostaje problem sterowników, hdzie czasem wszystko działa a czasem nie.
Najrozsądniejszy będzie Intel + NVIDIA.
Ile kasy masz do dyspozycji?
Nie wiem, z 300 - 400zł max, ale bardziej 300zł. Jak już pisałem, kiedyś już grałem na tym sprzęcie w Skyrim, na grafice AMD Radeon HD 4850 X2 (R700 PRO) [AMD] PCIe v1.1 x16 (2.5 GT/s) @ x16 (2.5 GT/s) 512 MB GDDR3 SDRAM 256-bit.
Było zadowalająco, choć, jak też już pisałem, nie jestem wymagającym graczem - bardziej mnie cieszy fabuła niż ładna grafika.
NVIDIA GeForce 6800 GS PCIe v1.1 x16 (2.5 GT/s) @ x16 (2.5 GT/s) 256 MB GDDR3 SDRAM 256-bit na tę grę jest już za słaba.
AMD Radeon HD 4850 X2 ma 1132 punktów, a RX 550 ma 2460 punktów.
Może zaproponuj coś konkretnego, jakąś tanią alternatywę dla RX 550 i dla GT1030 (bo tych drugich jakoś mało). Może być nawet coś słabszego. Ważne żeby Skyrim i Gothic poszły.
EDIT
Pomyliło mi się. GT1030 trochę jednak jest. Teraz sięzastanawiam, czy wziąć RX 550 z morele za 293zł, z gwarancją, czy też GT1030 z allegro, też z gwarancją: https://allegrolokalnie.pl/oferta/gigabyte-geforce-gt-1030-oc-2gb-gwarancja-32-mies
Pierwsza ma 2460 punktów, a druga 2607.
Jeszcze się nie zdecydowałem na procesor. Skupiam się na karcie graficznej.
Dlaczego RX 550? Karty są porównywalnej jakośc, GT 10300 nieznacznie lepsza na passmarku i trochę bardziej oszczędna jeśli chodzi o pobór prądu.
Cały czas się zastanawiam, choć już dziś chciałbym kupić.
No to teraz nie wiem… Jeden kolega mówi, że GT 1030, a dwóch innych, że RX 550. Chyba jutro dopiero zdecyduję. Fajnie by było jakby jeszcze ktoś tu napisał, bo mnie ten filmik porównawczy niewiele mówi. FPSów mniej więcej po tyle sam.
A Ty jaki procesor byś kupił? Ceny są różne - od 40 stu do 500zł. No i jeszcze pewnie chłodzenie musiałbym kupić…
Rada: z Procków postaraj się trafić Phenoma 925+, chłodzenie za grosze znajdziesz, może nawet ktoś ma. Zaoszczędź nawet na karcie używanej.
Efekt powinien być mniej więcej taki, może mniejsze detale bo 550 minimalnie słabsza od tej. 900p + medium.
Wcześniej sam napomknąłeś, może w żartach, by uważać na koparki kryptowalut Z jednej strony kusi zaoszczędzenie stówki, ale z drugiej…
Nikt się raczej nie będzie chwalił, co z kartą wyprawiał
Jeżeli miałbym ryzykować zakup używanej, to wybrałbym chyba tę:
Bo niby mało używana. Tylko pytanie, co oznacza XFX, no czy podejmować ryzyko? Bo za 90zł więcej miałbym dwuletnią gwarancję.
Rozglądałem się pobieżnie za procesorem i 925 z plusem nie potrafię upolować. Są tylko 925, bez plusa.
Poważniej za zakup procka wezmę się jak już będę miał kartę. Wcześniej popróbuję podkręcić tego mojego Athlona 5000+. Procesory x4, czy to Athlony, czy Phenomy, te o wyższych częstotliwościach, są dosyć drogie.
Może pójść na kompromis i rozglądać się za X3?
Ten jest wart zainteresowania, chyba:
Trzeba obejrzeć opis. Tylko, że to jest licytacja i nie wiadomo jaką osiągnie cenę.