Witam, posiadam dysk ssd Biwin 240GB na m.2 sata . Niby powinien być bardzo szybki jednak czuje niezadowolenie bo nie jest tak szybki jak bym chciał tzn windows 10 wlacza sie w 26-28 sekund, ale odczuwam, że jest coś nie tak bo dysk hdd chodzi prawie tak samo szybko… Wszystko niby jest dobrze, program HDTune nie wykrywa błędów, ogladam testy na necie to ludzie mają znacznie większe osiągi.
Poniżej zamieszczam screeny z programów być może mam coś nie skonfigurowanego albo wyłączyłem coś przez przypadek co wpływa na wydajność dysku. W HDtune widać ogromne spadki transferu. Dałem dwa screeny z crystaldiskmarka starej i nowej wersji programu.
Może macie jakieś pomysły?
Komputer:
Płyta: Gigabyte B450m DS3H
Procesor: Ryzen 5 1500x
Ram: Corsair Ve. LPX 3000mhz
System: Windows 10 Pro ver. 1903
Bardzo trafne spostrzeżenie - standard M.2 SATA, i to by potwierdzał zrzut ekranu z:
AS SSD - amd_sata
oraz
CrystalDiskInfo: Interfejs- Seria ATA i Tryb Transferu SATA/600.
uwaga ze strony producenta:
2. Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD Athlon™ 200-series/ 7th Generation A-series or Athlon™ APU.
Tobie to nie grozi - masz procesor który nie będzie się ‘gryzł’ z NVMe
chłopie ,odłącz stary dysk, bo tak będzie zwalniał. Oczywiście system na nowym trzeba zainstalować na nowo. W crystal disk masz stan dysku zły i on pewnie ciągle próbuje z niego czytać a że nie może więc zwalnia
nie dałem ciała bo wiedziałem co kupuję, jednak działa prawie tak szybko jak zwykły HDD z 64MB cache. Ma ogromne spadki transferu do 75MB/s co widać w HDtune. Dysk HDD przy nim był nietknięty i iał prawie równą linie.
Popatrz na spadki transferu i wynik w AS SSD raptem 240 score a powinien być co najmniej chociaż 2 razy wyższy. Skanowałem kilka razy i raz nawet mi pokazalo ponizej 190 score Normalnie z tego co widziałem to na tym dysku ludzie osiągali co najmniej ponad 500 score.
Dysk SDD jest dyskiem systemowym, programy diagnostyczne są instalowane na nim a dysk D to dysk magazyn.
Dzięki widzę, że nawet ten chłopak na sata 2 ma lepszy wynik ode mnie Może sterowniki pokręciłem bo zainstalowałem najpierw stery od Gigabyte do chipsetu a potem od amd też do chipsetu?
Firmware SSDka masz aktualny? Jedna rzecz mnie zastanawia - przy teście AS SSD za każdym razem szybkość odczytu < szybkość zapisu (nawet dla operacji sekwencyjnych).
Uboga ta strona producenta. Firmware są wiekowe (2013), więc raczej z nich nie skorzystasz. Sterowniki w Windows wyglądają OK. Kiedyś słyszałem, że płyty oparte na chipsetach Intela mają wydajniejsze kontrolery SATA niż te od AMD - może tu leży przyczyna? W Twoich wynikach dziwią mnie prędkości odczytu niż zapisu.
mnie właśnie też dziwią. Czasami odczuwam dyskomfort podczas użytkowania komputera. Czuje jakby ten dysk spowalniał czasem system mysli jak klikam w ikonkę jakiejś aplikacji. Z dyskiem Hdd takiego dyskomfortu nie odczułem. No i access time ma 3 razy wiekszy niż na testach u innych na dyskach tej firmy. A może odinstaluje te stery od AMD i zobacze jak pójdą testy?