Z ciekawości odpaliłem AS SSD Benchmarka na swoich dyskach (oba 256GB, M.2 SATA3, Intel i Micron) i faktycznie coś jest u Ciebie nie tak (moje dyski są co najmniej w 40% zapełnione i używane od ponad roku). U mnie SCORE to 940 (Intel) i 890 (Micron), ale chipsety płyt są intelowskie. Fajnie by było, by ktoś/ktosie od płyt z AMD się wypowiedzieli (tj. czy wyniki ich SSDków odbiegają od publikowanych w sieci “in minus”). Nie odinstalowuj sterowników od AMD - moim zdaniem nic Ci to nie da. Natomiast warto by było przetestować wydajność pod Linuksem (hdparm), choćby jakąś dystrybucją live (nie musisz instalować)
wziąłem jeszcze zrobiłem bencha na UserBechMark i zobaczcie co mi wyszło, tak coś czułem. Do sata 3 nie moge go podłączyć bo on jest na m.2
W bios włączony masz tryb AHCI? Robiłeś TRIM dysku? Jeżeli tego nie zrobiłeś to aktualizuj BIOS płyty głównej. Na tę chwilę przychodzą mi do głowy tylko te dwa rozwiązania, ewentualnie aktualizacja firmware dysku.
ok w sumie mam dosyć stary bios bo F2 a jest już F5. Zobaczymy czy to coś da.
Kiedy zobaczyłem ten szarpany wykres wydajności to też pomyślałem o TRIM, ale dzisiejsze dyski mają to w chipsecie, tak jak testowanie HD Tune też teoretycznie nie powinno mieć sensu, bo system nie ma bezpośredniego dostępu do pamięci flash - adresowaniem zajmuje się sam chipset bez wiedzy systemu.
Jeśli aktualizacja BIOS nic nie pomoże (a wątpię), to moim zdaniem należy dysk reklamować, bo ten właśnie rzeczony chipset się dławi. Co mnie zresztą wcale nie dziwi przy tej cenie.
Zaktualizowałem bios do F40 i nic to nie dało a nawet jest gorzej bo wcześniej transfer w hdtune nie spadal ponizej 70 a teraz nawet do 40 spada ;/
Sprawdzałem czy ma tego trima włączonego i za każdym razem jak próbuje sprawdzić to mi skanuje dysk twardy a nie ssdka bo słyszę rozruch. I mi wyświetla coś takiego na drugim screenie jest skan dysku i mi pokazuje hddka a nie ssdka

Możesz jeszcze przetestować hdparmem (używając choćby dystrybucji live). W ten sposób wykluczysz/potwierdzisz winę sterowników pod Windows. Jeśli tam będzie to samo to wina chyba faktycznie leży w SSDku.
próbuje zrobić Secure Erase dystrybucją Parted Magic 2013.08.10 wybieram internal secure erase coś tam potem dysk ktory chce zerować po czym pokazuje mi że jest frozen wiec klikam opcje uśpienie. Ale gdy to robie to komp wchodzi tryb uspienia i się nie wybudza sam… a jak kilkam sam go wybudzam to komputer wstaje ale monitor sie nie włącza… Co robie nie tak?
Secure erase w celu poprawy/przywrócenia wydajności ma sens w przypadku SSDków, które już trochę były eksploatowane - Twój dysk faktycznie nie jest nowy/prawie nowy?
ma ponad 800 godz przepracowane.
W Erase disk klikam w coś takiego i potem komputer przechodzi w tryb uśpienia i nic sie nie dzieje.
Wypróbuj Alternate Sleep Method. Trochę stary ten Parted Magic - nie udało Ci się znaleźć nowszej wersji?
to najnowsza bezpłatna wersja. Nie zrobie tego przez taką głupią ■■■■■ółkę z uśpieniem…
Tak na marginesie - pełny format z NTFS daje ten sam rezultat co secure erase.
Możesz też użyć “byle” distro Linuksa z hdparmem.
Sekretem jest “Biwin”, kup markowy dysk to zobaczysz różnicę.
BTW, jeżeli system na tym stoi to spadki mogą być związane z użytkowaniem dysku przez system, zrób pomiary co kilkanaście/dziesiąt minut i porównaj czy wykresy spadają w tych samych miejscach, jeżeli tak to wina dysku, jeżeli masz spadki w innych miejscach to system używa.
Ok, sprawdzę to. Jestem po pierwszym skanie hdtunem i odziwo spadek był tylko na początku testu a potem całkiem stabilnie. Być może to zasługa instalacji nowego systemu i sterowników. Dam znać po testach. A co do kupna nowego ssd to nawet jeśli dalej będzie tak działał to nie jest to na tyle tragiczne żeby kupować nowego. Zawsze lepsze to niż HDD ;p
Tryb AHCI w BIOS sprawdził?
nie wiem czy dobrze patrzę w biosie
zrobiłem drugi test i wykres był identyczny jak poprzedni w tych samych momentach załamania wykresu.
Wyłączyłem wcześniej aktualizacje windows na 7 dni
A co do TRIM to nie wiem jak go sprawdzić bo jak robie to samo co w poradnikach na necie to mi wyskakuje co innego niż na screenach
AHCI masz włączone - zwykle tak jest domyślnie. Jeśli używasz W10 (a tak pisałeś wcześniej) to TRIMem nie musisz się przejmować (Windows na 99,99…% go włączył).
Jakbyś chciał się upewnić:
- Uruchom wiersz poleceń jako administrator.
- Wprowadź “fsutil behavior query DisableDeleteNotify”.
Jeżeli zostanie wyświetlone “Disable Delete Notify =0” to funkcja TRIM jest włączona. Poleceniem “fsutil behavior set Disable DeleteNotify 1” może zostać wyłączona.
Dzięki Juliuszu Cezarze.
Wcześniej wstawiałem screena z wierszem poleceń i wynikiem. Mam dwa wiersze i obok obu jest 0 ale w nawiasie napisane jest (disabled)
Mam to samo z tym Disabled, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że ma być “0” i już