Co lepsze - Opera czy Chrome?

sla17

Na razie jest w testach i nie będę się wypowiadał o Dragonfly (0.7 alpha-4). Mi brakuje wersji na moim kompie i dokładniejszego automatu wyszukiwania błędów.

mateuszcedro

Ja mogę sobie edytować. Co często robię, także ze zbędnymi grafikami na stronach. Ale klient końcowy (niezbyt obeznany z kompem) wymaga aktualizacji automatycznych.

keicaM

To udowodnij że te funkcje są naprawdę przełomowe. Dla mnie mogą nie istnieć. I jakoś nie słychać by się ktoś inny się nimi chwalił.

Czyli negujesz istnienie pewnej grupy programów (na razie nielicznej), w/g mnie przełomowej.

Dostajesz platformę i ogólnie mówiąc “Dodatki” - i sam decydujesz jak ma działać (czepiasz się słówek więc doprecyzuję - jak ma reagować, bo nie da się zmienić komunikatora w przeglądarkę) i jak wyglądać dany program.

Drugim przykładem jest wspomniana MirandaIM - według ciebie totalnie do bani bo nie ma w instalce obsługi GG, Tlena.

A nie dość że jest Multikomunikatorem (najlepszym jaki znam) mającym możliwość łączenia się z wieloma sieciami, lanem, i może korzystać z Rss, pop3, smtp, www, to jeszcze jest bardzo dobrze konfigurowalny. Tutaj ja decyduję jakie sieci ma obsługiwać i jakie dodatkowe narzędzia ma mieć.

Pozwala mi to na uruchamianie przeglądarki tylko jak jest niezbędna.

Zacytuj mnie bo nie widzę

Wycofuję?? Zdanie “Dzięki temu używałem “modułu sprawdzania pisowni polskiej” od FF v0.9” jest prawdziwe.

Niech ci będzie: A Adblocka i NoScripta używałem już w FF v0.8. I to zdanie też jest prawdziwe.

Ale różnica jest w “drobiazgu”: wymagania.

Sporo gier u mnie nie pójdzie, jeszcze więcej się przycina - a FF ma zapas.

To może doprecyzujesz kiedy powstał i jak działał program NoAdds??

Najpierw używałem NoAdds do IE (za czasów modemów łączących się z TPSa), który później (w następnej wersji) miał też osobne opcje dla Opery.

Więc przypuszczam że był jednak wcześniej niż blokowanie popupów w O.

A czemu nie napiszesz tego wprost?? Skąd bierze dane do przeszukiwania adresów i całych stron?? Indeksy muszą się gdzieś znajdować :-).

A teraz wyobraź sobie że po dwóch dniach mam skasowane wszystkie dane dotyczące przeglądanych stron. Z czego mam wyszukiwać?? I jaki sens ma czyszczenie danych jeśli zostaje indeks??

Chętnie zobaczę jak je prostujesz.

Już niedługo…

Czy Firefox to zaawansowana aplikacja 3D, że potrzebuje tyle pamięci RAM do pracy???

Coś widocznie jest nie tak.

@pixpix

Z blokowania okien popup i np. kart korzystają obecnie wszystkie nowoczesne przeglądarki, łatwa możliwość wyczyszczenia prywatnych danych - wspomniałeś sam że korzystasz z tego w Firefoxie, też zasługa Opery. Pierwszą przeglądarką która miała wspomniane przeze mnie rzeczy była Opera. Inne rzeczy już wymieniłem więc szkoda żeby się powtarzał - prawda? A zapomniałem że i tak tego nie przeczytasz.

@pixpix

Ty nie decydujesz, tylko autor danego rozszerzenia, to on decyduje jak ma działać jego rozszerzenie i jakie ma posiadać funkcje. Ty co najwyżej możesz używać jego rozszerzenia lub nie.

@pixpix

Przypuszczasz? To jednak nie wiesz tego, zgadujesz jak zwykle? Może byś tak podał łaskawie jakieś dane - daty, a nie wymyślał bzdury? I co ma jakiś program do funkcji blokowania popup która jest na wyposażeniu przeglądarki Opery.

@pixpix

A mi notatnik się tnie, a Opera chodzi OK. Firefox się też tnie bo ma większe wymagania od Opery. Wystarczy porównać minimalne i zalecane wymagania obu przeglądarek podane przez producenta. Zrób to, nie krępuj się! :stuck_out_tongue: Zobacz też na jakich systemach można mieć Operę, a na jakich Firefoxa. Panda (lub jak kto woli lis) wypada przy Operze blado.

@pixpix

Dalej wypisujesz głupoty na temat o którym nie masz zielonego pojęcia? A wyszukanie na ten temat informacji jest szybkie i proste - spróbuj tego, a nie spekulujesz i zgadujesz.

@pixpix

Już je wyprostowałem! Czemu kłamiesz, że nie? Ponownie mam zacytować informacje z wikipedii na temat obsługi CSSa przez IE? I innych rzeczy wymyślonych przez Ciebie… :stuck_out_tongue:

master_zonk6

Już wypowiadałem się na ten temat:

“Jest mi wszystko jedno czy mam wolnego 150MB czy 200 MB ramu.”

Zresztą cachowanie stron w RAMie zżera zasoby całkiem nieźle.

MaxDamage

Korzystam bo jest (dwie opcje na osiem) - gdyby nie było też bym sobie poradził.

Aha - ale czy nie zerżnęła tego od kogoś?? cd.

Nie zgaduję, nie muszę. Nie jestem w stanie podać konkretnych dat. Programu używałem (nawet dość długo) - dziś już nie znalazłem o nim konkretnych informacji.

A nie mógł być wcześniej?? I Opera wprowadziła funkcję którą już ktoś używał??

Zresztą dziś istnieje AdMuncher - radzący sobie z problemami przeglądarek.

Tak tylko że mając paręset (parę tysięcy) “dodatków” rozszerzających możliwości programu głównego mogę dowolnie kształtować jego działanie. I “dodatki” pozwalają mi używać programu do celów jakich nie jest przeznaczony.

Pisałem też wcześniej że korzystam z komunikatora gdzie mam dodatkowo: RSS, Powiadamiania o poczcie, Program TV, poszerzoną konfigurację, nie wspominając że mam parę sieci w jednym komunikatorze.

I w FF mogę mieć:

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/8879

Tak. wiem - nikomu niepotrzebny bajer. Ale sporo pobrań - sporo ludzi wypróbowało.

Nie ma to jak odkryć Amerykę. A co pisałem w drugim poście??

Niezależnie co by to nie było i tak musisz mieć dane do przetworzenia. Które muszą gdzieś być umieszczone. Szukanie??? Wychodzą bzdurne strony typu:

http://www.trochetechniki.pl/Wojny-prze … age,3.html

Byłem tutaj i faktycznie dużo się dowiedziałem. :lol:

http://help.opera.com/Windows/9.64/pl/history.html

aaaa… pamiętam

Za 1 błąd (bo pomyliłem Mini od Mobile), 1 literówkę i czepiania się “gołego” FF - zostałem poczęstowany parokrotnie “kłamcą”.

Super sprawa.

To jeszcze raz zrób zestawienie - by wszyscy widzieli.

pixpix,

O ile pamiętam, rozmowa była o wszystkich użytkownikach, a coś czuję, że teraz każdy mówi co mu jest lepsze. Zrozum - inni mają mniej ramu, albo mają wiele aplikacji w tle i zależy im na ramie.

Możliwe, ale to Opera postanowiła zaryzykować z taką technologią, a skoro się przyjęła - wszyscy w swoich przeglądarkach musiało coś takiego mieć. Bo się przyjęło. A to, co kiepskie w innych przeglądarkach nie ma. Opera jest takim “królikiem doświadczalnym”?

Własne doświadczenie najlepsze :wink:

O tak, instalujmy program do poczty, program do reklam, program do ściągania - a co nas to, niech komputer się dłużej uruchamia.

Nie będę instalować AdMunchera, i dodawać sobie sekundy do startu komputera. Lubię, gdy wszystko uruchamia się szybko, pomimo, iż nie mam 2-rdzeniowego czy też 4-rdzeniowego proca, 4GB ramu DDR2/DDR3 - więc muszę dopieścić system i instalować jak najmniej korzystając z funkcji które dany program mi oferuje (te programy co się da, mam w wersji portable (GIMP, 7zip - tylko te mi są potrzebne))

Tak, tylko większość tych dodatków albo się powielają, albo są zbędnymi rzeczami (po co komu Fasterfox, który nic nie daje? po co komu pokazywanie IP, jak można w łatwy sposób sprawdzić, bez instalacji czegokolwiek) Co do komunikatora (mirandy) nic nie mam, przez jakiś czas z niego korzystałem (7-8miesięcy?), tylko później zaczęły się problemy, brakowało mi pionowych opisów (pisałem na różnych forach o wtyczkę do pionowych i otrzymywałem odpowiedź “nie ma”) i tutaj fakt, że miranda za dużo nie jadła u mnie - teraz mam AQQ, ponieważ potrzebne ma to wszystko, z czego ja korzystam (Jabber,GG, parę wtyczek :wink: ) - z komunikatora i tak rzadko korzystam, więc nie potrzeba mi super wypaśnego - ale za to potrzebny mi Jabber :wink: oczywiście jabbera ma miranda :stuck_out_tongue_winking_eye:

FoxTab to już w ogóle bajer, a na skrinie trochę przypomina Szybkie wybieranie z opery :>

A widzisz - mnie boli, że FF nie osiąga w teście ACID3 100/100. Po tym teście wszystkie już stówę osiągają tylko nie FF i IE.

Fakt, w niektórych kwestiach FF jest lepszy, ale w niektórych gorszy :wink:

Pozatem test do bani, nie podali sprzętu :wink:

Hmmm - do wyzywanek się nie mieszam :wink:

Pozdrawiam!

proponuję zapoznać się z tym “propagandowym” :stuck_out_tongue: artykułem:

http://www.chip.pl/artykuly/porownania/ … :int=2&-C=

Niezałatane/załatane luki bezpieczeństwa: Firefox 0/0 :^o :o

Gesty myszą: Firefox:TAK :^o :o

No jeżeli Chrome jest tak funkcjonalny jak Firefox z dodatkami to ja jestem duch święty.

Dlaczego nie napisano, ze to Opera ze swoją funkcjonalnością może zastąpić Firefoksa na starszych komputerach.

Dlatego na wszystkie testy patrzę z przymrużeniem oka.

Ilość dodatków : brak :^o

A widżety, skiny - to też są dodatki :confused:

Do tego Opera ma mniejsze (niby) możliwości niż Chrome, Firefox i Safari. =D> Czy takie testy powinny uwzględniać przeglądarkę z tysiącem rozszerzeń?? :? U jednego będzie funkcjonalna, u drugie już nie. :expressionless:

Użycie RAM przy jednej karcie :?

W Operze mam 18 MB

najlepszy jest firefox

Jakieś argumenty?

FF jest uniwersalny, a reszta małpuje pomysły

607050 , co niby reszta małpuje od FF? To bardziej FF małpuje Opere. A najbardziej rozwaliło mnie to:

Co chwile są newsy, że znaleziono nową lukę w FF, a o Operze dawno nic nie słyszałem =D> . Widać, że ten test jest przekłamany chociażby gestami myszy gdzie w standardzie Firefox tego nie ma w porównaniu z Operą. Dopiero jeśli zainstalujemy dodatek to otrzymamy gesty, które i tak nie działają tak dobrze jak w Operze.

@pixpix

I to kolejny przykład, że lisek, a raczej programiści robiący dodatki, ździerają od innych w tym wypadku z Safari. Miałem chwile Safari i przy starcie było coś jak SpeedDial w Operze wyglądający identycznie jak ten dodatek :smiley:

Tłumaczenie, że FF ma dodatki jakoś mnie nie przekonuje. Brat używa lisa i z jedynego dodatku jakiego używa to AdBlock którego sam mu instalowałem, bo miał dość wyskakujących okienek :? To samo mam w standardzie w Operze. Niepotrzebne mi jakieś mixtabs, ściąganie filmików z Youtube, noscript i masa innych dodatków. Opera ma w standardzie to czego potrzebuję i nie musze się bawić w instalację dodatków. I tak każdy wybierze co mu pasuje. Przecież każda przeglądarka ma swoje zalety i wady :wink: .

sla17

Mam lapka z P4 i 512M ramu - poświęciłem 2 miesiące na dobór i konfigurację programów.

Opera okazała się za słaba (głównie zaważyło słabe wsparcie webdevloperów). Nero za duży. TotalCommander rewelacyjny (tak bardzo że kupiłem licencję).

I okazało się że mam jeszcze miejsce na Ubuntu.

Ale ciągle zostaje pytanie - kto wymyślił?? I nie było to żadne ryzyko jeśli NoAdds był popularny.

Ale przynajmniej kilkadziesiąt dodatków przypasuje każdemu. I zależy co będzie potrzebował. Mi bardzo się przydają.

Bo każde sprawdzenie na jakim jestem IP wymaga działań i czasu.

Filtr antypishigowy jest skuteczny tylko wtedy jak dana strona jest w bazie danych (na serwerach Opera, Google, …)

A mi wystarczą 2 zerknięcia w dwa miejsca i wiem że jestem na właściwym serwerze.

Następnym problemem jest FirewallIP który używam. Z pełnym zestawem filtrów obejmujących koncerny i firmy internetowe.

Znacznie bardziej mnie boli IE8 z wynikiem 20/100 - i to że jest ciągle 3-4 lata za innymi przeglądarkami.

Ma ktoś oficjalną Operę (9.6x)?? Wiki podaje “Opera 9.63 - 85/100”

Powtórzę się: “Wychodzą bzdurne strony typu: http://www.trochetechniki.pl/Wojny-prze … age,3.html”

Zauważ że najbardziej konkretne zdanie wcale nie zawiera żadnego twierdzenia - jest niejednoznaczne.

I jeszcze mam się męczyć domysłami: co autor miał na myśli?? I gdzie są zapisywane jeśli “to niemożliwe”??

No i wcześniej wspominane - w czym mam szukać jeśli “skasuję prywatne dane”?

Bo: Jeśli zostawię “historię” to co co kasować dane, jeśli skasuję historię to w czym wyszukiwać? (wygoda czy bezpieczeństwo?)

I gdzie włączyć “Czyść historię podczas zamykania programu”??

master_zonk6

Gdybyś chociaż zainteresował się co piszę…

…wiedział byś że jest to ten sam artykuł.

I nie zamierzam się zniżać do waszego poziomu - komentując go. Bo co o nim sądzę - napisałem.

dawidos

Właśnie czytam maila od koleżanki - kilkanaście osób przesiadło się na FF jak zobaczyło jak łatwe i przyjemne może być “ściąganie filmików z Youtube”

I to przez ten “nikomu niepotrzebny” dodatek. :lol:

pixpix , ja nie pisze, że ten dodatek jest niepotrzebny. Ja po prostu nie mam zwyczaju ściągania filmów z Youtube. Inni może i ściągają, dla mnie to zbędny bajer :stuck_out_tongue: .

Nowa Opera 10 RC :slight_smile:

Oczywiście to koleżanki koleżanki koleżanki? Wszystkie ubierają się na różowo?

I tylko dla jednej jedynej drobnej funkcji ktoś zmienia dany program na inny? :o

To pokaż tej blondynce widżet do Opery :

VideoDownloader

http://widgets.opera.com/widget/4398/ lub inny który też szybko pobiera filmiki. A zapomniałem, że przecież wymyśliłeś sobie tylko tą koleżankę…

A ze mnie się śmiali, że mówię o jakich widżecikach…

Czytając to stwierdzam, że odeszliśmy od meritum tematu i zaczęła się “wojenka” przeglądarkowa i zachwalanie Opery jaka to ona wspaniała, wszystkomająca i po prostu zaj******. Po co się tak kłócić? Każdy używa co mu odpowiada. Ja od dawna używam Firefoksa, bo spełnia on moje oczekiwania. Dla mnie jego “brak funkcji” na początku jest największą zaletą - po co mi klient poczty (mam Pocztę Windows Live), po co mi klient Torrent (mam uTorrent), po co mi widżety (które i tak są niewygodne) - mam pasek boczny Windowsa, po co mi jakieś super zaawansowane gesty, skoro używam tylko “wstecz”, “dalej”, “Odśwież”. Do Firefoksa doinstalowuję wszystko to, co jest mi potrzebne i mam w pełni funkcjonalną przeglądarkę dostosowaną do siebie. Opera nie daje takiej możliwości - tam jest tylko to, co dali i zrobili łaskę, że można zmieniać wygląd. Owszem zgodzę się, że Fx lubi zabierać pamięć operacyjną, ale mi to nie przeszkadza - mam 2 GB RAM. Jeśli ktoś ma mało RAM-u (lub jest maniakiem niskich wartości zużycia RAM przy 3 GB pamięci) to wtedy zgodzę się - Opera jest lepsza, bo mniej zasobożerna. Mi tam szybkość uruchamiania nie przeszkadza - stracę najwyżej parę sekund.

Najbardziej jednak śmieszą mnie teksty typu: “Opera ma blokowanie reklam - wystarczy wpisać tekst X do pliku Y.ini”. Tak - powiedz to niedoświadczonemu użytkownikowi komputera, który nie chce nic grzebać w plikach programu, bo boi się, że popsuje - na pewno to ustawi. Adblock jest dziecinnie prosty w konfiguracji.

Co do ACID3 - faktycznie okropność - Fx nie ma 7 punktów (a IE nie ma 80 :slight_smile: ). Tylko tak naprawdę kto korzysta ze standardów, które testuje ACID3? Nieliczni. Kolejna kwestia kto pierwszy wprowadził funkcję X. Mi to szczerze mówiąc wisi - ważne, że jest i działa. Co mnie obchodzi, że Opera pierwsza wprowadziła blokowanie pop-upów - teraz wszystkie przeglądarki to mają. Dla mnie po prostu Opera nie wyróżnia się Niczym, co uzasadniałoby aż takie “czczenie” jej przez niektórych. Chcę wiedzieć - co ta Opera ma takiego “świetnego”, że przebija wszystkie przeglądarki i jest taka doskonała.

Wracając do tematu. Z tych dwóch lepsza będzie Opera, a z innych - dostosowany Firefox. :stuck_out_tongue:

Przeczytaj ze zrozumieniem poprzednie strony to się DOWIESZ! :stuck_out_tongue: Cały czas o tym pisaliśmy, a podobno przeczytałeś wątek:

Proponuje zamknąć temat…