Przeczytałem jeszcze raz temat od początku do końca i dalej uważam, że Opera nie ma obecnie NICZEGO, czego nie da się zastąpić rozszerzeniem do Fx - zwisa mi, czy jest to małpowanie czy nie - tak jak ktoś napisał - jakbym przy wyborze samochodu sugerował się tym, że ten producent pierwszy wprowadził obrotomierz. Dalej dowiedziałem się, że Opera jest wspaniała, bo zużywa tylko 20 MB RAM - mam gdzieś zużycie RAM - po coś mam te 2 GB, a jeśli ktoś ma mało RAM, to ma dwie możliwości - zainstalować Operę, która jednak faktycznie lepiej się sprawi na takim komputerze. , lub po prostu dokupić RAM - gdyby brakowało mi RAM-u nie bawiłbym się w szukanie programów mniej ramożernych, no chyba, że cierpiałbym na chroniczny brak pieniędzy. Jeszcze przewinęło się to, że Opera wspiera Windows 95 - znajdź mi kogoś, kto używa jeszcze tego systemu. Dalej bardzo miłe dla mnie wypowiedzi typu, że nie umiem sobie zmodyfikować pliku .ini to jestem noobkiem - ja i tak uważam, że o wiele wygodniej jest ustawić wszystko w interfejsie AdBlocka, niż bawić się z jakimiś plikami. Dalej teksty typu, że Adblock nie jest w standardzie, a Opera ma to (blokowanie reklam). Tylko, czy po uruchomieniu Opery działa to od razu? Jestem prawie pewien, że dla zwykłego użytkownika edycja plików ini to czarna magia. Dalej wywody o tym, że komuś szkoda kilku sekund na uruchamianie komputera i tego, że okienko będzie otwierać się o sekundę dłużej i (o zgrozo) będzie miał o 50 MB RAM-u mniej. W międzyczasie jeszcze przewijało się zachwalanie Opery Mobile, że jest najlepsza - owszem jest dobra - sam ją mam na swoim PDA, ale moim zdaniem lepsze jest Skyfire - wydaje mi się, że szybciej wczytuje strony (brakuje mi tylko przewijania kinetycznego z Opery) - poza tym Opera Mobile 9.5 powoduje u mnie wyłączanie się klawiatury FingerKeyboard i włącza standardową klawiaturę MS (Pocket IE, Iris Browser, Skyfire tego nie robią). Poza tym nie obsługuje wczytywania tekstu z SPB Full Screen Keyboard (która jest o wiele wygodniejsza, przy choćby logowaniu się). Reszta to wychwalanie Opery oraz wojenka między użytkownikami Opery i Firefoksa.
No i co z tego - luki są załatane, więc to dobrze.
Powiem tak - jeśli jesteś taki mądry to sam napisz dobrą przeglądarkę internetową i nie zrób przy tym żadnego błędu.
czy ja coś “mówię”?? Podałem linka z ciekawym artykułem
Tak, tylko od pojawienia się przeglądarki do załatania był okres, gdzie można było wykorzystać luki.
To akurat dotyczy każdego programu (nawet Opery) - luka sama nie załata się po wykryciu, więc przez jakiś czas jest możliwa do użycia.
Idą tym samym krokiem myślenia. Opera wprowadza nowa funkcję. Patrz innowacyjne funkcje Opery… Użytkownicy Firefoxa modlą się aby ktoś napisał dla nich rozszerzenie które by ja wprowadziło. Kiedyś ono być może powstaje. Oby tylko nie zwalniało/zawieszało/zabugowało zbytnio Firefoxa, lub wprowadzało luki bezpieczeństwa te rozszerzenie pisane przez zazwyczaj amatorskich programistów.
Użytkownicy którzy cenią sobie wydajność mają również “gdzieś” Twoją opinie.
Zapewne kilka milionów to jest mało? Kilka milionów przykładów starczy? Popatrz na statystyki używalności danych systemów operacyjnych.
Czyżby opera nie posiadała interfejsu do blokowania reklam? Czy może nie znasz na tyle Opery żeby o tym wiedzieć? Więc czemu zatem próbujesz wypowiadać się na temat Opery?
Tak blokowanie reklam jest dostępne w Operze zaraz po jej uruchomieniu. W Firefoxie natomiast w ogóle nie ma blokowania reklam.
Firefox (wersja stabilna) przy swoich 10s. wypada bardzo blado przy niecałych 3s. Opery. Przez ten czas można już np. sprawdzić pocztę gmail lub otworzyć kilka innych stron.
Opera posiada kompresje stron przez co jest niezastąpiona jeżeli ktoś korzysta z niej na komórce i płaci za ilość przesyłanych danych. Realna oszczędność $. A co do bugów w Operze mobile - chyba zapomniałeś że to wersja BETA?
Czyżbyś do niej dołączył?
Chyba że przed opublikowaniem publicznym informacji o niej zostanie już załatana.
Nie chcę się dalej kłócić, bo każdy będzie bronił swego.
Mi to akurat niepotrzebne, bo i tak używam tylko Wi-Fi, ale jeśli ta kompresja jest, to niech sobie będzie (w sumie nie wiedziałem, że Mobile to ma - może chodziło ci o mini).
Nie dołączam do wojenki, tylko mówię o tym, że niektóre niedopracowania Fx mi nie przeszkadzają - z nawiązką zwraca mi to możliwość dostosowywania.
Jeśli chodzi o czas uruchamiania, to mi z głowy korona nie spadnie, jeśli odczekam te 7 sekund dłużej, jeśli ktoś nie chce czekać, to wtedy ma wybór.
Z mojej strony koniec wypowiadania się w tym temacie.
No widzisz, a mi na tym zależy, jeżeli gdzieś wychodzę i muszę szybki rzut oka zrobić na jakąś stronę - każda sekunda się liczy.
Odnosze się teraz do tematu.
Zdania na ten temat mogą być podzielone. Jeżeli chodzi o szybkość - Chrome. A jeżeli chodzi o funkcje - Opera.
Pytanie do userów, którzy używają Opery od dłuższego czasu. Otóż po wyjściu “dziesiątki” zmieniłem FF na Operę, to też chciałbym korzystać z wbudowanego klienta poczty. Pocztę mam na Gmail, Opera wszystko ładnie skonfigurowała sama. Problem polega na tym, że
-
po usunięciu jakiegoś meila, wraca po jakimś czasie (np. gdy przyjdzie nowa wiadomość i program ją pobiera)
-
w folderze “odebrane” wyświetlają mi się wiadomości wysłane, czy też spam
Łącze się przez IMAP oczywiście. Wie ktoś jak temu zaradzić?
opera najlepsza
Uważam, że z tych dwóch wyszukiwarek, opera jest lepsza.
Wyszukiwarek powiadasz? Mi się jednak wydaje, że to są przeglądarki ;).
Opera ma więcej błędów i jest nieco wolniejsza od Chrome
djzon , opierasz to na jakichś dowodach, czy własnych wywodach?
Opera 10.5 jest niedopracowana, sypie błędami itp. - ale ma prawo, przecież to nie finalna
Więcej błędów? Chyba że w 10.5, wcześniejsze (10.x) działają stabilnie, jeszcze nigdy nie strzeliła focha.
Wolniejsza tzn.? Co, wolniej chodzi, wolniej wczytuje strony, dłużej się włącza o jakieś tam setne sekundy/1 sekundę?
;/
. Pracowałem na przeglądarce Opera i Chrome. Testowałem długo i uważam, że Chrome bardzo żadko się zawiesza i pokazuje jakieś błędy(no chyba że czasem problem z flash playerem ale to żaden problem bo jak znów odświeży się strone i dalej działa dobrze- ten problem dotyczy wszystkich przeglądarek) a Operera (niekoniecznie beta itp.) coraz częściej wywala jakiś błąd. Chrome błyskawicznie się uruchamia (nawet z 50 kartami otwartymi). A testy(NOWE) wykazały że Chrome 4 to obecnie najszybciej otwiera strony. Sam postanowiłem zrobić taki teścik i faktycznie Chrome wypada lepiej. Kiedyś Firefox podobno był najlepszy i najszybszy ale to było kiedys …
Dziwne. U mnie na każdej wersji NIGDY nie było błędów. Sprzęt kręcony? Przeleć memtestem
Sprzęt nie muszę kręcić , mam wydajny komputer. Pamięci nowe ale z ciekawości sprawdzałem GoldMemoryPro i “0 errors”