Na razie używam chrome ale jutro pobiorę ostatnia wersje opery i przetestuje ją ;]
Opera - “Obecnie popularność tej przeglądarki w skali świata nie zachwyca – jest na ostatnim miejscu spośród „wielkiej piątki przeglądarek.” Ma wiele zbędnych funkcji a Chrome jest lekka co w sumie przekłada się na szybkość. Obecnie Chrome (wersja 4.0.288.1) jest najszybsza w testach w porównaniu np. z Opera 10.50. Chrome 4 może nie ma tylu funkcji co Opera ale poco mieć więcej(jak przysłowie mówi co za dużo to niezdrowo). Chrome 4 ma najważniejsze rzeczy te co potrzebuje do otwierania stron, do zapisywania, do oglądania filmików , do słuchania muzyki itp. itd. kto chcę się “bawić” w jakieś inne dodatkowe opcje to jego sprawa(jeśli chodzi o inne przeglądarki).
djzon , ale i tak doinstalowujesz te “zbędne” funkcje do Firefoksa, a teraz może i do Chrome. Zauważ, że jeśli nie chcesz to nie używasz tych “zbędnych” funkcji. Nie zawadzają nikomu, a i pełny kombajn Opera zajmuje MNIEJ RAM-u niż Firefoks z doinstalowanymi rozszerzeniami. Taki przykład: nie korzystam z Chatu to nie korzystam - proste. Nawet nie wyświetla się menu z Chatem. Nie chce korzystać z poczty - nie korzystam. Tak samo nie wyświetla się menu poczty. Tak jakby jej w ogóle nie było. Najdzie mnie ochota, konfiguruję w minutę i korzystam. Tobie jest coś zbędne, drugiemu już nie. Instalując rozszerzenie do Firefoksa też otrzymujesz kilka rzeczy zbędnych do danego addona.
Wymień chociaż kilka tych zbędnych funkcji…
I bardzo dobrze. Cieszę się z tego powodu. Przynajmniej nie muszę martwić się o exploity itd.
Nie wiem jakie Ty strony odwiedzasz, że instalują Ci się Explolity itp. Ja przykładowo jak wchodze z początku nie wiedząc na podejrzane strony Chrome Informuje mnie o niebezpieczeństwie. ale nie sama przeglądarka jest od ochrony a zważywszy dobry antywirus(“kombajn” z innymi funkcjami do ochrony). Nie miałem , żadnych problemów z wirusami, nigdy przez wiele lat nie miałem takiej sytuacji, że np. wirus zaszkodził moim danym itp.(Odkąd przestałem używać AVASTA Obecnie używam ESS 4 i wirusy mi niestraszne ;P> Nie używam Firefoxa 3.5 , 3,6 itp.) strasznie wolna przeglądarka a nie mówiąc o czasie jej uruchamiania… Chrome testuje już bardzo długo i nie mam z nią problemów… Powiedzcie tylko Operze np. 10.1 dlaczego nie mogę uruchomić niektórych plków muzycznych ;{Opera - Buffering… Buffering…Buffering. Czekam i czekam i nie odtwarza(przynajmniej na niektórych stronach) . A Chrome nie mineło 2 sekundy i muzyczka gra :). Aha i jeszcze chciałem dodać, że od samego początku Opera ma czasem problemy z pobieraniem plików do końca. Mogą się pojawić informacje “błąd pobierania”, trudniej jest wznowić gdy serwer z którego pobieramy nie obsługuje tej funkcji. No ale są przecież oddzielne Downloadery np. Orbit,Jdownloader itp. ale mimo to Opera powinna to w końcu poprawić…Dla tych co ciągle narzekają, że jakaś przeglądarka pobiera im więcej RAM-u to żadne wytłumaczenie. Nie wiem ile Wy macie tego RAM-u pewnie chyba 512 MB albo i mniej, że tak narzekacie. Zakupcie sobie w końcu naprzykład 4 GB RAM-u (dzisiaj pamięci nie są już tak drogie jak kiedyś i na każdego powinno stać).Myślę , że tyle pamięci powinno wystarczyć, żeby w końcu normalnie korzystać z przeglądarki zważywszy ile kto ma kart otwartych. A co do Chrome w poprzednich wersjach zwłaszcza 2 i poczatek wersji 3 były problemy z współpraca np. z Youtube i innymi playerami na stronie ale poprawili w późniejszych w wersjach 3… a Chrome 4 mimo że beta to 0 błedów u mnie Nie korzystam z żadych rozszerzeń . Jedynie to mam oddzielny Flash Player itp. i adMuncher i poco mi jakieś inne rozszerzenia do przeglądarki??? To mi wystarcza spokojnie i nie musze bawić się w jakieś inne rozrzerzenia. A Opera się zachwala że ma Opcje TURBO normalnie hahahaha. Może jest także wiele przeciwników i zwolenników Google Chrome. Ale ja nie zmienie nastawienia na do Chrome. Odkąd zainstalowałem i przetestowałem jestem z niej najbardziej zadowolony niż z innych przeglądarek. Zresztą , każdy sobie wybiera taką przeglądarkę jaką mu pasuje. I uważam , że ten temat powinien zostać zamknięty. Myślę, że wiele tutaj zostało poruszane i nie ma sensu na przekomarzanie się , która przeglądarka jest lepsza. Kto się ze mną zgadza prosze o opinie.
EDIT
Nie doświadczyłem tego jeszcze
Również mi to się nie zdarzyło… A Operą pobieram większość plików. Może pora wyłaczyć wszelkiego rodzaju “updatery” od Java, Google, Adobe itd :-o
Posiadam 1 GB RAM. Nie zamierzam dla mości jegomości Firefoksa dokupować więcej pamięci. Komputer służy mi jedynie do Internetu, komunikacji, radia, oglądania filmów itd. Cenię sobie elastyczność.
Pytanie po co?? Poza tym jestem już za stary, by mama kupowała mi na gwiazdkę dodatkową pamięć…
W takim razie wytłumacz dla mnie, dlaczego GOŁY Firefoks czy tez Chrome pożera więcej pamięci RAM, niż ten “kombajn” Opera z tymi wszystkimi “bezużytecznymi” funkcjami…
Skończ swoje wywoje! Ty mi chcesz wmówić , że używam Firefoxa? Skoro ja używam Chrome. Widzicie jeden(?) taki człowiek nie umie od samego początku kogoś dobrze zrumieć lub źle czyta moje posty. A z ciekawości sprawdzałem Operę. Ale to jest nie do pomyślenia. Moją najlepszą stronę, która często odwiedzam nie obsługuje dobrze. Komunikaty nie można nawiązać połaczenia z tą stroną lub nie pokazuje się okienko playera na tej stronie jest nie do zaakceptowania. Takze mogę już podziękować Operze. Ty jesteś tak bardzo wpatrzony i wykochałeś tak swoją przeglądarkę Operę, że już nie widzisz nic po za tym i również nie widzisz , że czasy się zmieniają i mozliwości. Jeśli uważasz , że Opera jest najlepsza pod każdym względem to dalej tak uważaj… jeśli uważasz, że Opera jest naprawde szybka to dalej tak uważaj… Ale co mnie to obchodzi? Dzisiaj będzie najszybsza a jutro najwolniejsza.
Na pewno nie zauważyłeś, że @djzon porównuje Operę do Chrome, a nie do Firefoxa :?: :o
Też jestem niesamowitym zwolennikiem używania Opery nad alternatywami, no ale… chyba jednak trochę Cię poniosło za bardzo :x
Chyba muszę Cię zmartwić, ale prawdopodobnie masz jakąś wadliwą instalację przeglądarki Opera lub systemu operacyjnego, ponieważ ja podobnych kłopotów nie doświadczyłem, a wierz mi, że eksploatuję Operę na trzech różnych komputerach, łącznie z pobieraniem plików, słuchaniem stacji radiowych itp.
Może pokaż co to za strona to sprawdzimy.
I nie dziw się, że użytkownicy Opery bywają obciachowi, bo przykład idzie z góry. Choćby zamieszanie związane z oknem wyboru przeglądarki. Czy twórcy opery są z tego dumni :?: Tego nie wiem, uważam jednak że powinni się tego wstydzić.
Myślę, że przede wszystkim, że nie pracuje na oddzielnych procesach np. tak jak Chrome czy IE. Ale poczekamy do wersji 3.7 czy faktycznie coś się zmieni tak jak mówili, że już w tej wersji tak będzie. Ale najbardziej chyba rozśmieszyć może informacja ze strony vbeta.pl : “Firefox 3.7 będzie prawie tak szybki jak Chrome.” A przeglądarka Firefox 4 dopiero za rok.
– Dodane 12.01.2010 (Wt) 11:29 –
Z chęcią mógłbym Ci powiedzieć co to za strona ale wolę nie mówić z pewnych tam względów. Ale mogę Ci tylko powiedzieć, że to jest duże forum muzyczne(zagraniczne). No jeśli chodzi o system to nie jest on wadliwy, (niedawno odświeżałem go od podstaw bo zmieniałem komputer). No może ja coś przeoczyłem w konfiguracji Opery bo za każdym razem po odświeżeniu strony muszę włączać (duży znaczek na szaro)Czemuż???. No jak już włączę np. wrzuta.pl , youtube.com itp. itd. działa dobrze ale jak już mówiłem z tamtą stroną są większe problemy , być może Opera nie jest jeszcze kompatybilna z tamtą stroną ???
Ale wierze Tobie na słowo…
Schodzisz z tematu tak jak i ja… Pytałem o Firefoks i Chrome vs. Opera…
. Temat tutaj założony jest jednoznaczny"
Co lepsze - Opera czy Chrome?" Więc nie rozmawiajmy już o Firefoxie. Chcesz porozmawiać o Firefoxie(lub ogólnie o innych przeglądarkach) załóż swój post. Ten post chyba dotyczy Opery i Chrome no chyba że zostanie zmieniony temat na “Co lepsze Opera, Chrome czy Firefox”?
To możliwe - sam znam inną bolączkę Opery. Otóż czasem w ramach rozrywki uruchamiam stronę z grami online na jednym z polskich portali. Jednak gdy usiłuję uruchomić wybraną grę uzyskuję komunikat w rodzaju “FF lub IE” i wtedy zmuszony jestem uruchomić IE (paradoks co nie? Co mi z tego, że Opera zalicza ACID3 w 100%, skoro nie mogę pod jej kontrolą zagrać w Mahjonga :?:).
Jak zatem widzisz, Opera miewa problemy z niektórymi witrynami, być może Twoje forum do takich się zalicza
Natomiast najważniejsze jest to, że teraz masz już problem tylko z jedną witryną, a nie tak jak twierdziłeś wcześniej: Ogólnie z słuchaniem radia, pobieraniem plików itd. - To znacząca różnica
Ja nie pisałem, że słucham radia z przeglądarki . Nie wiem skąd Ci się wzięło słowo radio z moich poprzednich postach. Mam nie tylko problem z tą stroną , nie wiem czy zauważyłeś ale pisałem wcześniej jak się pozbyć ciągłemu wyskakiwaniu szarego obrazka. Nie mam bezpośredniej możliwości odtwarzania multimediów na stronie poprzez Operę. Na innych popularnych przeglądarkach tego nie miewam. No więc słucham porady tych co ja mówili 3 lata korzystają z Opery. Co zrobić aby w zwyczajny sposób oglądać, słuchać (mulimedia) na stronie. Plugin jest zainstalowany(nie pokazuje się informacja, że go nie posiadam)…
Stąd skojarzyłem z radiem, ale faktycznie niesłusznie
A tu już nieścisłość z Twojej strony, lub potwierdzenie, że problem dotyczy tylko jednej witryny
Takie pytanie to raczej do autorów przeglądarki/witryny, albo to co stosujesz - użycie alternatywnej przeglądarki
Działa ale za każdym razem muszę uruchamić “szary przycisk” a na tamtej stronie tylko 1 raz pokazała się ikonka playera , uruchomiłem ją i ciągle tylko buforowało plik ale nie odtworzyło , a gdy odświeżyłem stronę już się nic nie pokazało(nie pokazał się przycisk aby przesłuchać plik muzyczny)…. Chyba jednak porzuce Opere(którą testowałem) i nadal będę używał Chrome ;D
– Dodane 12.01.2010 (Wt) 13:12 –
– Dodane 12.01.2010 (Wt) 13:19 –
Znalazłem rozwiązanie. Przyczyną tej dysfunkcji jest włączenie Opcja Turbo w Operze. Wyłaczenie tej funkcji poprawiło działanie multimediów na stronie! Na jak długo zobaczymy! ;D
Skoro temat powinien być zamknięty, to po… wtrącasz swoje 3 grosze?
djzon, nie kazdy ma taki “super sprzęcior” jak ty, i nie każdemu opłaca się dokupować RAM, a jeszcze inni nie będą wydawać pieniędzy na dodatkowy ram, gdy im wszystko normalnie chodzi, aby klikać na FF by być pro.
Inni odpowiedzieli na twoje zarzuty, problemy, pytania itp…
Dodam tylko jedno od siebie :
Pouruchamiacie jakieś funkcje, które nie wiecie po co są a potem się skarżycie. Też sobie zainstaluję jakąś przeglądarkę, poklikam byle co i powiem “zxzx to szajs”
Opera ma Operę Link! Bardzo przydatne, no chyba że się nie wie co to…
I co się chwalisz tak tą swoją przeglądarką i to co ma… Ja wiem co to czego służy, jestem już zaawansowanym komputerowcem. I nie jestem taki człowiek co potrafi zepsuć łatwo, więc prosze mi tu nie wcinać takich rzeczy. Zamknąć temat i koniec. Ileż można ciągle gadać o tych przeglądarkach? Nalepiej napiszcie konkretny akrtykuł a nie maglować 1 temat bez końca.
– Dodane 13.01.2010 (Śr) 0:53 –
Właśnie widziałem, włączyłeś opere turbo i rozpowiadasz, że to kicz bo nie otwiera ci stron. Jakoś taki pewny nie jestem, że wiesz do czego służą funkcję w przeglądarce którą pierwszy raz na oczy widze…
Opera nie jest idealną przeglądarką i ma taki sam “głupi” błąd co Firefox. Otworzy się wiele kart w Operze i nagle się zamknie Operę. Później gdy chcę się z powrotem uruchomić Operę. Informacja, że nie można uruchomić bo jest używana(proces nadal jest w menedżerze zadań i przeglądarką informuje, że należy zamknąć ten proces). Nie mówię, że mam wadliwą instalcję bo nie tylko na moim komputerze jest ten problem. Sprawdzałem na innych komputerach ale także z opini innych tez mozna się o tym dowiedzieć. Następny problem z Operą jest taki. Jesli się otworzy dużo kart: strony wymagające( mnóstwo grafiki, flash, video itp.), przeglądarka potrafi odmówić posłuszeństwa lub się zawiesić. Trzeba od nowa uruchomić przeglądarkę(a to nie jest wygodne gdy przed tym było wiele otwartych kart, które muszą się od nowa ładować). Po trzecie Opera nie pracuje chyba na oddzielnych procesach przezco jest mniej stabilna(to nie tylko moja opinia ale także opinie Expertów…).
Ps. No cóż nie chcę na nikogo wskazywać ale niektórzy potrafią być przemądrzali i stawiają twardo na swoim. Uważają, że oni wiedzą lepiej, wmawiają, że nie umie sie obsługiwać przeglądarki a co mówić komputera. Ja Opere kiedyś używałem, nie wiem jakie było jej wtedy oznaczenie 8 ale napewno i 9… wiem, że z czasem funkci przeglądarek przybywają i nie muszę wiedzieć wszystkiego. Trzeba zimnej wody, żeby pomału dojść do wszystkiego. Np. w 10 była ta nowa opcja w których poprzednich wersjach chyba jej nie było. Ja niedawno zainstalowałem najnowszą wersję, więc jeszcze mogę wszystkiego nie wiedzieć. Staram się pogłebiać swoją wiedzę. Nie wolno komuś czegoś zarzucać. Owszem ktos może wiedzieć tego czego ja nie wiem, ale również i druga osoba może NIE wiedzieć tego co ja wiem…
Pytam się kto składa wam te komputery?
A tak na poważnie. Gdybyś pogłówkował, zauważył byś, że Opera domyślnie opróżnia cache przy zamykaniu, stąd ten proces w menadżerze zadań. Odhacz czyszczenie cache, to problem powinien zniknąć.
Jest jedna różnica: Opera po zamknięciu czyści cache, potem proces znika. Firefoks zostaje w procesach przez błąd programowy…
Masz jakiś problem, to staraj się go rozwiązać na forum DP lub Opery, a nie opluwać program, bo nie potrafisz z niego korzystać.
Tata, a Marcin powiedział… :^o
Chrome, Safari, Firefoks, IE nie zawieszają się, przy takiej ilości kart z mnóstwem grafiki, flash, video… :lol:
I znowu piszesz BZDURY. Po zawieszeniu Opera PRZYWRACA ostatnią sesję za każdym razem… =D>
Nie bardziej niż Firefoks, Chrome, Safari, IE itd. Poza tym u mnie (z ręką na sercu) raz na miesiąc się przywiesi przy
:^o
Dlatego pytac, pytać i jeszcze raz pytać na forum Opery lub DP.
master_zonk6 - Ja swoje, Ty swoje tracę już cierpliwość. Po prostu prowokujesz mnie i tyle. Chrome napewno nie zawiesza się co chwile. Pracuje na tylu otwartych kart na Operze - teraz i co kilka minut muszę kończyć proces bo się zawiesza. Wystarczy, że otworzę 12 kart chomikuj.pl (obrazki, dużo obrazków, animowane gify(przy komentarzach) itp., 3 strony allegro, 10 stron nk.pl , google.pl(image), forum dobreprogramy, inne forum muzyczne (dużo na nim flasha, reklam itp. na głównej stronie)… no i Opera już wysiada. Otworzyłem to samo na Chrome 4 leciutko zwolniła przeglądarka (ale działa i się nie zawiesza tak poprostu, że nie można korzystać). I co Ty na to? Wiem pewnie nie wierzysz w to ale wszystko jest możliwe(naprawde). Druga sprawa wiem , że przywraca karty ale mi chodziło o to , że podczas przywracania karty się łądują(otwierają) chyba wiadomo o co chodzi… W sumie Opera nie jest taka zła ale jednak ma pewne niedociągnięcia. No i obecnie w teście słabiej wypada niż Chrome. Można przyczytać w newsie Opera kontra Chrome. Więcej punktów zdobył Chrome. Nie rajcuje mnie to, że Opera jest rozbudowana… I tak wiele opcji jak dla mnie jest zupełnie nie potrzebnych. Ty pewnie powiesz, że mi NIe ale komuś TAK…Ale co mnie to obchodzi, że komuś ??? Po trzecie uważasz się Ty potrafisz najlepiej składać kompy lub ktoś z Twych znajomych??? A po czwarte szkoda słów na Ciebie i nie musisz mi nic tłumaczyć