Tyle mi pokazuje jak na zrzucie ekranu miejsca, komputer był kupowany z myślą o dużej przestrzeni dyskowej, a tu niestety nie ma miejsca, bo pokazuje czerwony pasek, dlaczego tak jest? Czy to jest według was mało?
Wielkość dysku to kwestia względna. Dla mnie tyle by było mało, ale są tacy, którym wystarcza. Sprawdź co zajmuje dużo miejsca i usuń, jeśli nie jest ci potrzebne.
A jak mam sprawdzić?
spróbuj wywalić pliki tymczasowe, przez to menu też zobaczyć co ile zajmuje (aplikacje, foldery itp)
Ustawienia → Pamięć
Można rozważyć wymianę dysku na 1 TB i sklonować stary na niego. Stary potem można schować jako backup.
Jak masz ten komputer na panelu po lewej, kliknij na nim prawym przyciskiem myszy>Pokaż więcej opcji>Zarządzaj.
Otworzy się nowe okno i w nim w panelu po lewej wybierz zarządzanie dyskami i wklej nam zrzut.
Fajnym programem do graficznego przedstawiania co zajmuje miejsce, ile i gdzie jest WinDirStat.
Ja do czyszczenia dysku że śmieci i różnych plików tymczasowych używam programu CCleaner z dodatkiem CCebhancer już od wielu lat i jest ok
500 GB dysk na wszystko? Świetny żart
Nadal nie wiemy co tak zajmuje miejsce, gry, filmy, fotki, niepotrzebne miejsce, pliki tymczasowe, zadaj sobie trochę trudu i pokarz nam co tam masz.
Albo „pokaż”, albo „nas”.
Niektóre dyski SSD bardzo nie lubią jak jest mało wolnego miejsca (poniżej 10%)
Niektóre jak jest zajęte 60-70% tracą drastycznie transfer przy zapisie. Czasami są to spadki bardzo duże, rzędu 300 i więcej procent.
Tak,teraz 3 nowe gry potrafią około 200 GB zająć.Red Dead Redemption,GTA 5,AC Odyssey.Dlatego na komputerach nie ma już gier na płytach.Dużo zajmują punkty przywracania.
10 i 11 nie ma domyślne włączonych i raczej z 475 GiB jest zarezerwowane maksymalnie 10% (≈ 48 GiB) jak ktoś ręcznie włączył.
Jeżeli prędkość zapisu na SSD wynosi (przykładowo) 5000 MB/s i spadnie o 300%, to ile będzie wtedy wynosić?
-10000MB/s