Co myślicie o tym lapku?

JUż złożyłem reklamację. Tylko to jakiś starszy model?

Słabszy. Inny procesor, niższa rozdzielczość ekranu. Przynajmniej tyle można wyczytać w ofertach tego sprzedającego.

Inna obudowa (zwykła plastikowa zamiast magnezowej), gorsza klawiatura. Generalnie model z niższej półki. Są na pierwszy rzut oka podobne, więc mógł się pomylić.

Juz wyjasnione. To jest normalnie 7450 tylko ta ramka która obramowuje klawiaturę jest od 5450. Po za tym wszędzie na dole na naklejkach jest napisane 7450. No i patrzyłem wygląd w necie to 5450 jest całkiem innym.

Ciekawe skąd się tam wzięła… na pewno nie powstała w fabryce.

Sprawdź lepiej parametry lapka. Zwłaszcza procesor i ekran.

Sprawdzałem. To jest polesingowy. Nie jest nowy. Ogólnie wszystko się zgadza. Sami zaproponowali maja mi dosłać ta płytkę i sam sobie wymienię.

wpisz nr service taga (jest gdzieś w biosie) na stronie Della i sprawa się wyjaśni

2 polubienia

Powinien też być na spodzie laptopa.

Laptop powinien być pokryty (z wyjątkiem spodu) materiałem, który w dotyku jest trochę jak bardzo cienka guma. Jeśli tak jest to wszystko jest ok.

Dzięki. Jest ok. A chciałem się jeszcze zapytać jak to jest z baterią w tym modelu. Czy jak go używam stacjonarnie i mam podłączonego do zasilania to musze baterie jakoś wyłączyc programem albo w ustawieniach, wyjąć czy coś w tym stylu? Czy to nie ma znaczenia i normalnie na podłączonym kablu nic nie musze robić? Bo w moim starym samsungu musiałem wyjmować batwrie bo inaczej się rzekomo niszczyła.

Słowo klucz.

Niektóre modele laptopów mają w BIOS/UEFI możliwość ustawienia, żeby bateria ładowała się maksymalnie do 80-90%. Jeśli planujesz używać laptopa przede wszystkim stacjonarnie i masz taką opcję, to ją włącz. Jeśli jednak chcesz czasem zabrać lapka w teren, to lepiej mieć wtedy baterię w pełni naładowaną.

Coś tam pewnie się zużywa, ale nie zawracałbym sobie tym głowy. Jest po to żeby jej używać. Efekt jest minimalny. Firmware pilnuje żeby zużycie nie było zbyt duże. Najwyżej za kilka lat wymienisz (150-200zl). Nie wspominając o tym, że żeby dostać się do baterii trzeba odkręcić obudowę, więc i tak nie ma jak łatwo jej wyjąć.

Ja często używam laptopa jak stacjonarki i jest cały czas podłączony do sieci elektrycznej. Baterii nie wyjmuję bo trzeba by było rozebrać całego laptopa. Dlatego, raz/dwa w tygodniu pozwalam się rozładować baterii do 50% i ładuję ją do pełnego stanu.

Jak by wam się wydawalo, że na darmo piszecie to nie bo z waszych rad tez kupiłam wlasnie tego lapka.

Ja również kupiłem della e7450.Dzieki za dobre rady i jak trochę go poużywam to napiszę jakie wrazenia.