Co w technikum informatycznym?

Od 1 września zaczynam edukacje w technikum informatycznym. Mam pytanie. Nie znam sie na programowaniu. Czy sobie poradzę w tym technikum??? Czy wszystko nauczę sie na lekcji?

To, z czego będziesz sprawdzany będziesz miał na lekcjach, w zakresie podstawowym. Jednak dobry nie będziesz, jeśli interesujesz się informatyką i będziesz się uczył tylko z lekcji :stuck_out_tongue:

hm. pierwsza klasa to totalny luz. zalezy jakie przedmioty bedziesz mial.

cos z grafika na pewno, cos z systemami operacyjnymi i dadza Ci jakis przedmiot do obslugi pakietu worda ;] ja tak bynajmniej mam.

fajne jest to ze z roku na rok przybedzie Ci informatycznych a “odbedzie” lekcji histori, biologi takich tam :slight_smile:

programowanie bedziesz mial dopiero pod koniec 2 lub na poczatku 3 klasy bo taki jest program nauczania. Nie masz sie co martwic jesli chcesz zdac w zakresie podstawowym tak jak napisal boczi ale dla zaawansowanych to juz wysza szkola jazdy :slight_smile: polecam sie ttym zainteresowac ;]

A jakie programy polecacie z których będę sie uczył na lekcjach podczas 4 lat??? z góry dzięki

oj tego sie nie da napisac :slight_smile: to zalezy od nauczyelow i od sprzetu na jakim pracujecie :slight_smile:

u mnie jest kilka pracowni Mac/PC

na Macach no to roznie. Troche iMovie, Mozilla, iPhoto i kilka innych

a na PC glownie Pakiet MSoffice - word, powerpoint, excel.

Czasem powracalismy, tzn nauczyciel powracal do Dosa, troche komed nam podal, trzeba bylo pozakladac katalogi foldery pokopiowac ale wszystko w Dosie.

Duzo bylo tez zajec z projektowania sieci komputerowych, nauka przydzielania IP, maski i takie tam :slight_smile:

wiec na prawde nie da sie tego sprecyzowac bo jak wyzej pisalem zalezy od sprzetu i nauczyciela ;]

Szkoła jest dobra i sprzęt też bardzo dobry. ZSŁ w KrK. Mam jeszcze jedno pytanko. Czego moge zacząć się uczyć co przyda mi sie w szkole i nie tylko? Jakieś programy??? z góry dzięki

Podstawy flash

podstawy html

w pierwszej klasie na 90% będziesz to miał

dawid123456789 szkoła na Monte Cassino ? :smiley:

Jak tak to gratuluję :wink:

Ale szczerze powiem - to co w szkole to tylko namiastka.

Reszta w twoich rękach. To z czym wyjdziesz po szkole zależy wyłącznie od Ciebie. Pomimo, iż materiał należy raczej do łatwych, to w kość dają przedmioty pozostałe (chemia, geografia, biologia, historia itd.).

Jeśli będzie przedmiot “programowanie strukturalne i obiektowe” (tak sie przynajmniej u nas nazywa) to dla wagarowiczów na koniec będzie nieciekawie, czego efekty widoczne były już tu na forum :stuck_out_tongue:

Wielokrotnie ktoś prosił o napisanie programu “na zaliczenie”.

Co możecie powiedzieć o technikum informatycznym??? Czego w takiej w szkole można sie nauczyć??? Chętnie poznam wasze opinie na ten temat???

Ja miałem programowanie od 1 klasy

dawid123456789 Ja tez nic nie umiałem z programowania ale później okazało się że to nie takie trudne wystarczy tylko logicznie myśleć :slight_smile:

i trzeba dobrze znać podstawy jak się tego nie nauczysz w pierwszej klasie to mogą być problemy później.

Co do innych przedmiotów to jeżeli interesujesz sie informatyka to nie będzie problemów, oczywiście nie mówimy o innych przedmiotach matematyka,polski itp… :P:P bo z tymi każdy ma problemy :lol:

Teraz idę do 2 klasy i mogę stwierdzić że dużo się nauczyłem to co wiedziałem przed tech inf to było lamerstwo konkretne :stuck_out_tongue:

Na lekcjach masz taka przyjemność że czasem możesz sobie odpalić quake3, call of duty itp… i pykać z klasą hehe :smiley:

takie tam z turbo Pascala rzeczy miałem w 1 klasie:):)hehe i algorytmy,trochę z systemów operacyjnych,może takie głupie regułki ale nauczyciel mówił ze tego nie trzeba rozumieć tylko umieć na pamięć hehe:D

To po co się tam zapisałeś?

Ja uczęszczam do Technikum Informatycznego i właśnie jestem w 3 klasie:) U mnie programowanie poszło łatwo :slight_smile: W 1 klasie miąłem Turbo Pascal a w 2 miałem C, C++. Programowanie to łatwa rzecz tylko trzeba myśleć logicznie i znać podstawy matematyki aby rozwiązać zadnia najprostsze:)

Wiatj przyjacielu, chodź jestem na wakajach i mam nikły dostęp do kompa postanowaiłem od razu Ci odpisać.

Chodzę dumnie do ZSŁ już przez rok. Klasa informatyczna oczywiście.

Co będziesz miał ?

• Oprogramowania biurowe (podstawy: Word, Excel, PowerPoint na końcu)

• Technologi Informacyjna (“skład komputera” wszystko o podzespołach, html, php, flash)

• UTK (uuu ciężko: podstawy elektorniki - bramki logiczne, układy scalone, programowanie procesorów [assembler] etc.)

• Systemy Operacyjne i sieci komputerowe (przegląd programów do wszystkiego tzn. odzyskiwanie danych, menadżery plików, programy antyvirusowe, firewalle itd., podstawy sieci komputerowych, omówienie protokołów TCP/IP)

To jest oczywiście u moich nauczycieli. Nie wiem jaki Ty będziesz miał “skład” ale życzę powodzenia !!

ja teraz idę do drugiej klasy, tyle że w zesp. szkół nr. 1 (tech. komunikacyjne).

Z utk i o.biurowego miałem 5, systemy i tech. inf. - 6 :]

Fakt - i u nas mieli z utk problemy, ale ja tam nic nadzwyczajnego nie widzę… Chyba po coś sie wybierało zawód technika informatyka i wiadome jest to, że nie będzie się tam uczyć jak otworzyć painta ze skrótu w menu start …

L337 Crew jeśli możesz coś na temat tej szkoły coś więcej powiedzieć, ponieważ właśnie od września ide do 1 klasy na kierunek Technik Informatyk :wink:

ja też ide do pierwszej klasy technikum informatycznego 8)

i mam 4 przedmioty informatyczne :

1.technologia informacyjna

2.Oprogramowanie biurowe

3.Programowanie strukturalne i obiektowe (programowanie w turbo pascalu ;] )

4.Urządzenia techniki komputerowej

Inox hmm a co konkretnie chcesz wiedzieć?

ja miałem jeszcze w 1 klasie systemy operacyjne :smiley:

10 godzin tygodniowo w szkole przed kompem :smiley:

Złączono Posta : 16.08.2007 (Czw) 22:42

• w domu codziennie przed kompem do końca dnia :smiley: a nauka to przed lekcją na przerwach :smiley:

było coś o linuksie i mac’ku :stuck_out_tongue: czy tylko windows ?? bo narazie jak przeglądałem książke z technologi informacyjnej to wszystko pod windowsa :frowning: