Od 1 września zaczynam edukacje w technikum informatycznym. Mam pytanie. Nie znam sie na programowaniu. Czy sobie poradzę w tym technikum??? Czy wszystko nauczę sie na lekcji?
To, z czego będziesz sprawdzany będziesz miał na lekcjach, w zakresie podstawowym. Jednak dobry nie będziesz, jeśli interesujesz się informatyką i będziesz się uczył tylko z lekcji
hm. pierwsza klasa to totalny luz. zalezy jakie przedmioty bedziesz mial.
cos z grafika na pewno, cos z systemami operacyjnymi i dadza Ci jakis przedmiot do obslugi pakietu worda ;] ja tak bynajmniej mam.
fajne jest to ze z roku na rok przybedzie Ci informatycznych a “odbedzie” lekcji histori, biologi takich tam
programowanie bedziesz mial dopiero pod koniec 2 lub na poczatku 3 klasy bo taki jest program nauczania. Nie masz sie co martwic jesli chcesz zdac w zakresie podstawowym tak jak napisal boczi ale dla zaawansowanych to juz wysza szkola jazdy polecam sie ttym zainteresowac ;]
A jakie programy polecacie z których będę sie uczył na lekcjach podczas 4 lat??? z góry dzięki
oj tego sie nie da napisac to zalezy od nauczyelow i od sprzetu na jakim pracujecie
u mnie jest kilka pracowni Mac/PC
na Macach no to roznie. Troche iMovie, Mozilla, iPhoto i kilka innych
a na PC glownie Pakiet MSoffice - word, powerpoint, excel.
Czasem powracalismy, tzn nauczyciel powracal do Dosa, troche komed nam podal, trzeba bylo pozakladac katalogi foldery pokopiowac ale wszystko w Dosie.
Duzo bylo tez zajec z projektowania sieci komputerowych, nauka przydzielania IP, maski i takie tam
wiec na prawde nie da sie tego sprecyzowac bo jak wyzej pisalem zalezy od sprzetu i nauczyciela ;]
Szkoła jest dobra i sprzęt też bardzo dobry. ZSŁ w KrK. Mam jeszcze jedno pytanko. Czego moge zacząć się uczyć co przyda mi sie w szkole i nie tylko? Jakieś programy??? z góry dzięki
Podstawy flash
podstawy html
w pierwszej klasie na 90% będziesz to miał
dawid123456789 szkoła na Monte Cassino ?
Jak tak to gratuluję
Ale szczerze powiem - to co w szkole to tylko namiastka.
Reszta w twoich rękach. To z czym wyjdziesz po szkole zależy wyłącznie od Ciebie. Pomimo, iż materiał należy raczej do łatwych, to w kość dają przedmioty pozostałe (chemia, geografia, biologia, historia itd.).
Jeśli będzie przedmiot “programowanie strukturalne i obiektowe” (tak sie przynajmniej u nas nazywa) to dla wagarowiczów na koniec będzie nieciekawie, czego efekty widoczne były już tu na forum
Wielokrotnie ktoś prosił o napisanie programu “na zaliczenie”.
Co możecie powiedzieć o technikum informatycznym??? Czego w takiej w szkole można sie nauczyć??? Chętnie poznam wasze opinie na ten temat???
Ja miałem programowanie od 1 klasy
dawid123456789 Ja tez nic nie umiałem z programowania ale później okazało się że to nie takie trudne wystarczy tylko logicznie myśleć
i trzeba dobrze znać podstawy jak się tego nie nauczysz w pierwszej klasie to mogą być problemy później.
Co do innych przedmiotów to jeżeli interesujesz sie informatyka to nie będzie problemów, oczywiście nie mówimy o innych przedmiotach matematyka,polski itp… :P:P bo z tymi każdy ma problemy :lol:
Teraz idę do 2 klasy i mogę stwierdzić że dużo się nauczyłem to co wiedziałem przed tech inf to było lamerstwo konkretne
Na lekcjach masz taka przyjemność że czasem możesz sobie odpalić quake3, call of duty itp… i pykać z klasą hehe
takie tam z turbo Pascala rzeczy miałem w 1 klasie:):)hehe i algorytmy,trochę z systemów operacyjnych,może takie głupie regułki ale nauczyciel mówił ze tego nie trzeba rozumieć tylko umieć na pamięć hehe:D
To po co się tam zapisałeś?
Ja uczęszczam do Technikum Informatycznego i właśnie jestem w 3 klasie:) U mnie programowanie poszło łatwo W 1 klasie miąłem Turbo Pascal a w 2 miałem C, C++. Programowanie to łatwa rzecz tylko trzeba myśleć logicznie i znać podstawy matematyki aby rozwiązać zadnia najprostsze:)
Wiatj przyjacielu, chodź jestem na wakajach i mam nikły dostęp do kompa postanowaiłem od razu Ci odpisać.
Chodzę dumnie do ZSŁ już przez rok. Klasa informatyczna oczywiście.
Co będziesz miał ?
-
Oprogramowania biurowe (podstawy: Word, Excel, PowerPoint na końcu)
-
Technologi Informacyjna (“skład komputera” wszystko o podzespołach, html, php, flash)
-
UTK (uuu ciężko: podstawy elektorniki - bramki logiczne, układy scalone, programowanie procesorów [assembler] etc.)
-
Systemy Operacyjne i sieci komputerowe (przegląd programów do wszystkiego tzn. odzyskiwanie danych, menadżery plików, programy antyvirusowe, firewalle itd., podstawy sieci komputerowych, omówienie protokołów TCP/IP)
To jest oczywiście u moich nauczycieli. Nie wiem jaki Ty będziesz miał “skład” ale życzę powodzenia
ja teraz idę do drugiej klasy, tyle że w zesp. szkół nr. 1 (tech. komunikacyjne).
Z utk i o.biurowego miałem 5, systemy i tech. inf. - 6 :]
Fakt - i u nas mieli z utk problemy, ale ja tam nic nadzwyczajnego nie widzę… Chyba po coś sie wybierało zawód technika informatyka i wiadome jest to, że nie będzie się tam uczyć jak otworzyć painta ze skrótu w menu start …
L337 Crew jeśli możesz coś na temat tej szkoły coś więcej powiedzieć, ponieważ właśnie od września ide do 1 klasy na kierunek Technik Informatyk
ja też ide do pierwszej klasy technikum informatycznego 8)
i mam 4 przedmioty informatyczne :
1.technologia informacyjna
2.Oprogramowanie biurowe
3.Programowanie strukturalne i obiektowe (programowanie w turbo pascalu ;] )
4.Urządzenia techniki komputerowej
Inox hmm a co konkretnie chcesz wiedzieć?
ja miałem jeszcze w 1 klasie systemy operacyjne
10 godzin tygodniowo w szkole przed kompem
Złączono Posta : 16.08.2007 (Czw) 22:42
- w domu codziennie przed kompem do końca dnia
a nauka to przed lekcją na przerwach
było coś o linuksie i mac’ku czy tylko windows ?? bo narazie jak przeglądałem książke z technologi informacyjnej to wszystko pod windowsa