Co ważniejsze w karcie grafiki?

Najważniejszy jest procesor karty;d

Widzę że wszyscy super znawcy ale bardzo proszę tylko---------------- 1 SŁOWO -TAK ALBO NIE :

Panowie, a czy będzie różnica odczuwalna jaeżeli założe radeon 9600 128bit 128mb a radeon 9600 128 256mb ??

czy jest to odczuwalne w grach?

Radeon HD4890 to jest to samo co HD4870, ale ma wyższe taktowanie rdzenia i pamięci, dlatego jest wydajniejszy.

To nie jest takie łatwe, by móc odpowiedzieć tak, lub nie. Zależne jest to od gry.

Napisałem to specjalnie, aby jasno widzieć, że nie tylko ROPy są odpowiedzialne za wydajność

No to teraz się załamałem:):slight_smile:

Ilość pamięci graficznej to nie tyle wydajność, co dodatkowe miejsce na wczytywanie tekstur itd.

Nie pamiętam by ktoś napisał że tylko ROPy są odpowiedzialne za wydajność.Była mowa o tym że karta z tej samej rodziny po obcięciu liczy Rops,jest dużo słabsza od karty o porównywalnych zegarach, takiej samej ilości pamięci i rodzaju szyny opartej na tym samym chipie.

Po pierwsze zależy w jakiej rozdzielczości będziesz chciał grać.

Po drugie Radeon 9600 jest tak starą i na dzisiejsze czasy słabą kartą graficzną, że dla niej nawet rozdzielczość 1280x1024 będzie dużym wyzwaniem, co za tym idzie nawet z tych 256MB nie zrobi pożytku bo po prostu jest za słaba i nie nadaje się do gry w wyższej rozdzielczości niż 800x600 lub 1024x768. Oczywiście najnowsze tytuły z ostatnich 3 lat będą praktycznie niegrywalne.

Wracając do pytania… Nie poczujesz różnicy. Nawet gdybyś mierzył wydajność jakimś programem, to ewentualna różnica mogłaby wynikać z błędu pomiaru/statystycznego, czyli tak mała, że pomijalna.

O ,i na taką odpowiedź czekałem ,dzięki Ci.