Co wolicie lcd czy crt?

LCD CZY CRT?

patrząc na jakość obrazu to CRT, choć nie można powiedzieć tego o droższych modelach z pewnością.

nie korzystałem jeszcze z monitora LCD ale słyszałem że mniej psują oczy

No raczej CRT :slight_smile: Btw. zrób ankiete :slight_smile:

witam od nie dawna jestem posiadaczem lcd 19’ i jestem zadowolny bardzo, ruznica jest ogromna :slight_smile:

CRT ma lepszą jakość. Lecz LCD (Lepiej Czekać Dalej :lol:) wygląda estetyczniej. Ale LCD cechują się szybkim czasem reakcji. Werdykt? LCD!!

To może wyśil się i napisz na czym ta ‘ruznica’ polega…

LCD zdecydowanie.

Przede wszystkim zajmuje mniej miejsca :mrgreen:

po za tym nie grzeje sie tak jak crt, pobiera mniej prądu i lepiej wyglada na biurku :smiley: :smiley: :smiley:

CRT do gier. Wieksze odświerzanie obrazu (Hz) przy wyższej rozdziałce niż lcd. Lepszy obraz, wyraźniejszy.

…“Profesjonalny grafik nie wybierze LCD”…

LCD i tylko LCD . Wcześniej jak miałem CRT to wszyscy powtarzali mi że nie odczuję nowego kompa na starym monitorze. W końcu kupiłem LCD i powiem tak :

W GRACH RÓŻNICA KOLOSALNA :!: :mrgreen:

“A czy monitor służy do przewożenia/magazynowania/zajmowania miejsca czy do wyświetlania obrazu” ?

Słowa nie moje, ale dobrze oddają istotę sprawy. Sprzedawcom opłaca się sprzedawać monitory LCD, są tańsze w magazynowaniu i przewożeniu, ale mimo tych paru lat od wprowadzenia LCD jakościowo nie zbliżyły się do CRT.

LCD nadal nie ma startu do CRT, niestety dobrej jakości CRT to dziś bardzo duży wydatek. Ja jak długo się da z dala będę się trzymał od LCD.

no jeżeli kolega jakąś starą 15’ zamienił na lcd 17’ lub 19’ to na pewno poczuł różnicę :stuck_out_tongue:

jakbym miał kasę to brałbym lcd głównie ze względu na dużo mniejsze wymiary

a ty pewnie takim jesteś … ?

ano …

i

i jescze zapewne więcej zalet by się uzbierało za LCD …

jak ktoś ma miejsce to niech sobie siedzi na CRT ja tam wole LCD :smiley:

a grafikiem nie jestem by zauważyć różnice w kolorach między LCD a CRT bo w życiu codziennym tej różnicy nie widać .

Ostatnio do firmy przyjechały nowe monitory LCD muszę przyznać, że jakość obrazu była rewalacyjna, ale … CRT a LCD to przepaść jeśli chodzi o bardziej zawansowane parametry. Jako przykład photoshop / 3D studio na CRT a LCD to jak porównanie telewizora 21 cali do ekranu kinowego =]. Polecam stare dobre CRT (kupujcie tylko samsunga, wszystko inne to starta kasy, na te temat mogę więcej powiedzieć na PW).

Pozdrawiam.

Zależy czy LCD na matrycy TN czy MVA/PVA :stuck_out_tongue:

Wole LCD bo na CRT z dnia na dzien wzrok mi się pogarszał, a gdy zakupiłem LCD i szkła kontaktowe to wada wzroku powoli się koryguje i ino czekać aż sie wyleczy :lol: LCD mniej męczy oczy i nie ‘obciąża’ biurka że te mi sie uginało :mrgreen: i wygląda estetycznie

Wada wzroku koryguje Ci się przez szkła kontaktowe nie przez LCD.

Jeśli na CRT siedziałeś na odswieżaniu poniżej 85Hz to się nie dziwie… Ja od około 13 lat mam CRT i staram się wyciągać 100-150Hz odświeżania i nie mam żadnej wady wzroku.

na crt tez mailem szkla i z dnia na dzien bylo gorzej, a teraz sie zastopowalo