Wiesz badania mówią że przy odświeżaniu 100hz++ ludzie oko nie odpiera monitora jako obraz zmienny, po prostu jakby oczy go nie widziały więc nie możliwe że pogarszał ci się wzrok … Chyba że miałeś niższe odświeżanie ale to już twoja wina
CRT OK. 50 CM, LCD ok 10-15 cm - odległóść głowy jest większa a to juz dużo daje
jasne, że LCD tylko dobre LCD (PVA/MVA/S-PVA) bo jak miałbym mieć na matrycy TN to już wolę dobrego CRT’ka…
Ja mam mojego dobrego CRT 21 Cali i odświeżanie 100Hz więc choćbym nie wiem ile siedział na kompie to oczy mnie i tak nie bolą.
Dokładnie to jest o czym mówię =]
Ja niestety mam odświeżanie 60HZ ze względu na rozdzielczość.
Kiedy dawno temu korzystałem z 1024*768 to miałem 85Hz ale teraz już korzystam z 1280*1024 i max to 60Hz kombinowałem żęby to jakoś ominąć ale cieżko i obraz się psuł…
Zakupywać kolejny CTR to tez głupota jak dla mnie szczególnie że za jakieś 1500zł można mieć dwadzieścia pare cali LCD z nie najgorszymi parametrami
CRT kupować to tylko używany. Tanio a dobrze
CRT ma lepszą jakość obrazu.
Dobra jakość obrazu mniej męczy wzrok bo nie trzeba go wytężać.
Miałem LCD to oddałem do sklepu.
Grzesiek1 , wybacz nie chce Cię obrazić ale to co robisz to szczyt głupoty. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak BARDZO niszczysz sobie wzrok już lepiej te 85Hz a najlepiej 100Hz+.
Grzesiek1 natychmiast zmień odświeżanie !
Niestety ma rację.
Wolisz gorszą jakość obrazu czy pogorszony wzrok…
Ja preferuję CRT, dla mnie jest to wyższa jakość obrazu, choć i LCD bym nie pogardził.
Ale jak na razie poczciwy flatron f700b spisuje się świetnie ;]
Mam CRT, ale LCD lepszy.
Jakieś uzasadnienie ?
Wolę lcd bo zajmuje mało miejsca i oczy tak szybko się nie męczą jak przy crt
Czytałeś to co staram się objaśnić ?
zmień na 1024x768 i ustaw 85Hz nie pracuj przy komputerze przy takim niskim odświeżaniu nawet nie wiesz jak sobie niszczysz wzrok.
Kiedyś dawno jak jeszcze linuxa miałem to nie miałem sterów do karty graficznej i też musiałem siedzieć na 60 Hz po 2 godzinach tak mnie oczy bolały że masakra.
Dreambrain mamy takie same monitory :D:D
ja wolę CRT, przynajmniej widać pod kątem normalnie, lepszy dla oczu i ogólnie lepiej się sprawuje
CRT i nie przekona mnie zadna inna technologia
ja tam wole LCD zajmuje mniej miejsce oczy nie bolą
i nawet lepiej mi się gra na LCD
mam LCD i robie grfike na kompie czasem… i nie jestem zadowolony…
LCD - mniej miejsca, do pracy biurowej, gier
CRT - lepsza jakość dla grafików komputerowych