to te które nawineły mi sie pod palce. Czytałem gdzies ze jakis monitor LCD potrawi odwzorować całą pzestrzen Adobe RGB, ten drugi potrai zrobic to w 98%, ale to pewnie kupa pieniędzy. Ktoś musi zarabiac na tym, wtedy sobie taki kupi
co do tego odświeżania o którym wszyscy tak piszą… 7 lat pracowałem na 15’’ CRT LG z odświeżaniem przeważnie 65Hz, nie raz spędzając przed monitorem przynajmniej 12h dziennie, kilka miesięcy temu przesiadłem się na 19’’ LCD i prawdę powiedziawszy nie odczuwam żadnej różnicy wpływającej na zmęczenie oczu. jakość obrazu? jednak na CRT lepsza, i czarny jest zdecydowanie bardziej podobny do czarnego… kolorystyka, wiele zależy od ustawień, ale chyba jednak preferuję tę na CRT, LCD z dodatkową szklaną powłoką już w ogóle mi się nie podoba, pracowałem na laptopie z czymś takim i stwierdzam, że praktycznie nic nie widać.
Ja mam monitor CRT 19 Belinea, odświeżanie 100Hz, rozdzielczość 1280*960 i też nie mam zamiaru przechodzić na LCD. Chociaż ostatnio zauważyłem że trochę mi się męczą oczy jak posiedzę przy kompie. Jak myślicie, czym to może być spowodowane? Może trzeba ustawić mniejszą jasność, kontrast itp.? A ustawienie wobec okna też ma jakieś znaczenie? Jak powinno być prawidłowo?