Witam. Jestem posiadaczem Nokii N8 przed kupnem jej też miałem dylemat co wybrać spośród tych czterech. Wybrałem Nokię N8 ponieważ
-Można podłączyć do niej pendrive z danymi, muzyką, filmami (przejściówka w komplecie)
-Otworzyć to przez HDMI (przejściówka w komplecie) Oglądanie filmów 720p. to żaden problem, nic nie ścina jest zachowana płynność,
-Najlepszy aparat jaki kiedykolwiek widziałem w telefonie, Bije na głowę ten z galaxy s ii (choć jest nowszy) sprawdzałem to. Filmy kręcone w HD wyglądają rewelacyjnie dobrym świetle, w słabym oświetleniu są szumy, ale większość aparatów tak ma (nawet tych drogich : ) ) Zdjęcia ? Idealne jak na telefon komórkowy, nawet przy słabszym oświetleniu wychodzą dobrze : )
-16GB pamięci wbudowanej + slot kart micro sd do 32GB (ja mam kartę 8GB) Dane z komputera przesyła szybko (przez połączenie kablem USB)
-Co do systemu operacyjnego nie mam zastrzeżeń, udało mi się go zawiesić 2 razy po odpaleniu wielu aplikacji na raz, może nie jest to demon prędkości, ale chodzi na pewno szybciej niż system w galaxy ace (tego telefonu nie polecam !) Dla mnie szybkość działania telefonu jest w porządku : )
-Transmiter FM. Bardzo przydatna rzecz, gdy ma się w samochodzie radio na kasety, a w radiu nie leci nic ciekawego, lub można kogoś nabrać puszczając jakąś piosenkę od siebie przy radiu 
-Radio FM. Działa stabilnie, nie mam zastrzeżeń,
-Słuchawki z zestawu. Są to słuchawki bardzo solidnie wykonane, grają bardzo ładnie i czysto.
-Dużo aplikacji z Nokia Beta Labs np. Nokia Bubbles (ekran odblokowywania) Nokia Play To ( odtwarzanie multimediów przez WI-Fi )
- Aplikacje Edytor wideo i Edytor zdjęć są bardzo przydatne, w edytorze wideo można tworzyć własne filmy ze zdjęć, klipów i podkładać muzykę
-Aplikacja Shazam do wyszukiwania tytułów piosenek np. lecących w radiu
-Gier jest dużo, Zainstalowany już NFS Shift w pamięci telefonu. Ja mam zainstalowane jeszcze Angry Birds, Asphalt 6, Guitar Rock Tour 2, Fruit Ninja, Ic Tower. Oraz jeszcze parę innych, aplikacje chodzą płynnie bez przycięć.
-Odtwarzacz muzyczny jest jak dla mnie intuicyjny i wygodny : ) Odtwarzanie przez głośnik jest bardzo dobre, na słuchawkach również.
Mam zainstalowane jeszcze takie pierdoły jak Pogoda ( szuka lokalizacji przez wi-fi, mi znalazło moją małą miejscowość i podaje dobre temperatury) Społeczności (Facebook, Twitter) World Gaze (kula ziemska ze zdjęć NASA) i Tryb samochodowy, (szybkie wybieranie numeru, odpalanie muzyki, nawigacji) Nawigacja również spisuje się bardzo dobrze, szybko łapie fixa i nie gubi zasięgu,
-Używanie telefonu z danymi mobilnymi (Pakiet danych) Nie pobiera dodatkowych KB dla siebie tyle ile wykorzystamy tyle pobierze ( na androidzie zniknęło mi 50 mb jakiś czas temu a nic nie pobierałem)
-Jakość rozmów w porządku, rozmówca jak i ja słyszymy się doskonale,
Do wad (według mnie zaliczam) : słabą jakość plastików (Tych na górze i na dole), Średnią wbudowaną przeglądarkę (Zacząłem używać Operę Mobile i ją polecam) Problem z Gadu-Gadu nie działa mi żadna inna wersja prócz testowej bety 4.0. Średnie działanie klawiatury dotykowej, czy to w pionie czy poziomie.
Ogólnie telefon mogę polecić, choć sam kupiłem używany, ponieważ trafiła mi się okazja, a na nowego niestety nie miałem funduszy, Myślę że te minusy są do przebolenia, ale i tak są znikome w porównaniu z zaletami tego telefonu. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać do mnie, postaram się powyjaśniać co i jak : ). Pozdrawiam (Jest to moje odczucie względem telefonu, proszę o nie komentowanie tego negatywnie, różni ludzie, różne odczucia)