Co zrobić, by BIOS w wyborze systemu uznał Windows XP i 7?

Witam!

Zainstalowałem system Windows 7 Ultimate x64 na swoim komputerze. Potrzebowałem uruchomić pewien program, ale okazało się, że z winy nowego systemu nie będzie on działął. Chciałem więc wgrać chwilowo Windows XP, zrobiłem to, ale teraz nie pokazuje mi się wybór systemu i nie mogę uruchomić Windows 7, bo BOOTuje się automatycznie XP. Wyczytałem, że to, co się wyświetla podczas wyboru systemu można zmodyfikować w ukrytym plik na dysku C “boot.ini”. Jednak okazuje się, że to nie jest takie proste, bo po dodaniu nowego wpisu jest kolejna opcja w wyborze systemu, ale nie chce się zBOOTować (czarny ekran i tyle). Później wyczytałem, że Windows Vista/7 korzysta z jakiegoś innego pliku, który można zmodyfikować w panelu sterowania Windows-a Vista/7. Jednak nie mogę go uruchomić, więc jak mogę dodać do tej listy Windowsa 7? Myśle, że problem bym rozwiązał, gdybym wiedział w jakim pliku znajduje się lista systemów do wyboru Windowsa 7, bo mógłbym ją zmodyfikować i po kłopocie. Trochę namąciłem, ale myśle, że zrozumiecie.

PS: A jakbym tak usunął plik “BOOT.ini”, to co by się stało? W Windows 7 nie ma przecież tego pliku. Pomocy!

http://www.dobreprogramy.pl/EasyBCD,Program,Windows,12231.html

Nie jest dobrze. W tym programie pokazuje mi, że mam Windows 7, tylko Windows 7, a XP nie wykrywa. Pliku BOOT.ini nie da się usunąć, ani dodać nowego wpisu, by w wyborze systemu pokazywało mi Windows 7. Ponawiam pytanie, co zrobić, bym mógł uruchomić Windowsa 7? Jak usunąć plik BOOT.ini (teraz nawet jak ustawiłem, by pokazywały się ukryte pliki i foldery nie ma tego pliku)? Gdzie jest i jak się nazywa plik odpowiadający za bootowanie systemu w Windows 7? Myśle, że jak znałbym odpowiedź, to bym wiedział jak naprawić sobie system.

Zapomnij o pliku boot.ini jeżeli chcesz używać windowsa 7 bo on tylko służy do uruchamiania windowsa XP. Jeżeli instalujemy Windows 7 czy Vistę, to pliki startowe tych systemów znajdują się na partycji systemowej nawet gdy same systemy znajdują się na innych partycjach. Jeżeli formatujesz partycję systemową, to automatycznie tracisz dostęp do 7 czy Visty. Pliki startowe do 7 to nie jest jakiś tam pliczek tekstowy jak boot.ini i nie da się go modyfikować ręcznie, taki np. plik bootmgr ma ponad 300kb i nie jest to plik tekstowy.

Najprościej jest instalować różne wersje Windowsa od wersji najstarszej do najmłodszej i w międzyczasie nie formatować partycji systemowej, to wówczas wybór systemów utworzony zostanie automatycznie. Jeżeli nie potrafisz uzyskać dostępu do Windowsa 7 przy pomocy programu EasyBCD, to raczej w ogóle go nie uzyskasz.

Krotock , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978

Czyli muszę instalować Windows 7 od nowa, tak?

A jak chcesz mieć też XP, to najpierw instalka XP, a potem 7 bo Windows 7 rozpoznaje XP natomiast XP nie rozpoznaje Windows 7 bo gdy powstawał, to o Windows 7 jeszcze się nie śniło…

Nawet Ci się poszukać nie chce a poradę masz przed nosem :wink:

naprawa-mbr-win-t359229.html

http://forum.pclab.pl/topic/560776-Naprawa-MBR/

Wielkie THX! Wszystko się dobrze skoczyło. Temat do zamknięcia.