monika.wk Moze napisz jakiegos maila do (mail powienien byc na stronie comodo) ze masz taki i taki problem , albo zainstaluj lepszego i darmowego antywirusa Avira AntiVir.
dawidek11 Jak nie wiesz to nie pisz głupot ,darmowej wersji Antivira nie można legalnie używać komercyjnie ( w firmie).
Wyobraź sobie ,że jest tam forum,oczywiście trzeba znać angielski.
monika.wk Masz oczywiście XP SP 2 i najnowszą wersję CAV 2 Beta ?
Tak, mam XP SP2 + pozostałe łatki z Windows Update. Comodo AntiVirus również świeżo ściągnięty ze stronki.
Siedziałam nad tym troche wczoraj i testowałam na innym notku (Asus) - i tam problem ten nie występuje. Żeby uprzedzić pytania o sprawność gniazda karty: jest sprawne, bez Antivira wszystko chodzi ok.
Na forum Comodo byłam i nic na ten temat nie ma.
Pozdrawiam
No to się wyjaśniło
Comodo v3 beta " gryzie się" z Kasperskim .
Można już pobrać :
Ostatnia wersja przestała się kłócić z ochroną WWW Avasta. Nareszcie.
Innych problemów w działaniu na razie nie widzę.
Przystępuję do testów.
Ale zes sie mnie uczepil dzieki za wiesci o kasperskim
Przetestowałem trójkę - dokładniej to chciałem przetestować, - ale nie dało rady, bo pomimo dopuszczenia komputera do sieci, ten ją naprawdę skutecznie zablokował :? . Natomiast wersja 2.4 pożera mi 100% CPU albo czasem, dla urozmaicenia, skokowo od 0 do 90%. Oczywiście żaden z podanych tu sposobów na zmniejszenie użycia procka nie odniósł skutku (dopiero wyłączenie zapory ).
Moje pytanie brzmi: Jak odblokować sieć w tej wersji testowej i sprawdzić jak to jest w tej wersji z użyciem procka?
Na oficjalnym forum Comodo pojawiła się informacja, że stabilna wersja Comodo Firewall Pro 3 ma się ukazać już dzisiaj! Miejmy nadzieję, że tak się właśnie stanie, bo chętnie już bym sobie przetestował tą nową wersję.
No mam Comodo Firewall Pro 3 wszytko w porządku, ale gdzie jest język polski?
U mnie Comodo 3 chyba pogryzło sie arcaVirem. Zainstalowałem Comodo, wyłączyłem przed restartem po jego instalacji firewalla z ArcaVira i po restarcie ciemnośc, widze ciemnośc… Nawet tapeta na pulpicie nie załadowała się. Czekałem ok. 5 minut i nic - czarny ekran (po zalogowaniu się). Zrobiłem jeszcze raz restart i to samo. Skonczyło sie na trybie awaryjnym i przywróceniu systemu do punktu sprzed instalacji. Może ta funkcja defense+ gryzie sie z czymś z ArcaVira, np. monitorem rejestru? Spróbuje w pracu, bo tam mam comodo2 i noda32 - zobacze jak tam pójdzie.
Ad-Aware 2007 znajduje wirusa w plikach najnowszego Comodo Firewall 3:
CriticalObjects(1)
Family: Win32.Backdoor.Agent
Category: Virus
File: C:\ProgramData\comodo\common\DB\DDB\DLL\339_d.sld
Na forum Comodo twierdzą że to tylko “false positive”
Też tak myślicie?
Też tak myślicie? No
mint Przed chwilą zrobiłem skan Ad Aware i AVG antyspyware na najnowszych definicjach i oba te programy nic nie znalazły w C v3 .
AdAware 2007 słynie z fałszywych alarmów, a dodatkowo wszystkie Ulubione/ Zakładki prowadzące do stron Onetu traktuje jako wielkie zagrożenie.
U mnie AD-Aware SE znalazł wirusy w dwóch (!) plikach Comodo 3.0:
Dane aplikacji (D and S) i w rejestrze. Uwierzyłam, usunęłam.
Tu chyba jednak jest coś na rzeczy, nie całkiem do zignorowania.
Mam kłopoty z wersją 3 Comodo. Od roku używałem wersji 2 i wszystko było OK. Po zainstalowaniu wersji 3 wkrótce po uruchomieniu komputera procesor jest obciążony na 100% i ciężko cokolwiek innego uruchomić. Nie mogę dojść z czym to się “gryzie”. Zatrzymywałem antyvirusa (AOL) i niektóre wchodzące autostartem programy ale zupełnie nic to nie daje. System to XP SP2. Może ktoś miał podobne doświadczenia i podpowie o co chodzi jak znalazł przyczynę ?
…wyglada na to, że winny jest Defense+ …po ustawieniu na disable i restarcie wszystko jest OK. Nie wiem o co chodzi ? Czy to obciążenie przy włączonym Defense+ po jakimś czasie ustaje ?
Jestem nowym użytkownikiem Comodo Firewall-a Pro i mam pytanie do starych wyjadaczy w tym temacie. Z uwagi na mój angielski nie mogę tych informacji uzyskać na oficjalnej stronie Comodo. Czy ten Firewall ma funkcję Stealth - czyli jest niewidoczny w sieci i jak w nim zrobić żeby aplikacje np. Przeglądarki internetowe łączące się z netem nie odpowiadały na żadne pingi czy inne takowe sprawy. Wybaczcie moją niewiedzę w tym temacie ale dotychczas używałem Zone Alarm gdzie konfiguracja sprowadzała się tylko do określenia czy dany program ma łączyć się z netem czy nie i czy mam pracować jako serwer czy czy ma przyjmować połączenia z netu do kompa. Jednak po zapoznaniu się z ostatnim testem Firewall-i dałem sobie spokój z tą zaporą a zacząłem się uczyć Comodo. Potrzebuje jednak trochę pomocy.
CFP3 jest przyczyną komunikatu od wwdc “Your system seems to be infected by a virus, your SVCHOST virtual memory usage 23928Ko is beyond usual values. It is strongly advised to check your system with an AntiVirus up to date and an AntiTrojans”.
Czy ktoś może potwierdzić, podobny skutek uboczny tego programu?
U mnie również ad-aware zakwalifikował jeden z plików comodo do wirusów (to o czym już było pisane wcześniej - backdoor agent).
p.s. @Arobert: na oficjalnym forum comodo http://forums.comodo.com/bug_reports/comodo_firewall_v3013268_x32_cmdagentexe_100_cpu_load-t15061.0.html, aż sypie się od postów z cpu 100%, narazie rozwiązaniem jest wyłączenie defense.
…no właśnie wyczytałem, że w Defense+ Settings wyłaczyc opcję Protected Registry Keys i po restarcie obciążenie znika …no i u mnie zadziałało. Zobaczymy czy efekt będzie trwały. Dzięki za info
…odinstalowałem jeszcze pakiet vista-inspirat (również fakt zauważony na tamtym forum comodo) i teraz to obciążenie w ogóle nie występuje pomimo przywrócenia opcji ochrony rejestru. Generalnie upierdliwy ten defense w trakcie instalowania i odinstalowywania programów.