Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

hehe właśnie dlatego ja zupełnie wyłączyłam ten specyfik, generalnie defense ma chronić przed modyfikacją systemowych plików przed niepowołanymi programami, ale jest zupełnie niepotrzebny gdy “rozsądnie korzysta się internetu” - czyli nie ściąganie, nie instalowanie programów niewiadomego pochodzenia, nie wchodzenie na strony o wysokim ryzyku :D, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa itd. - zasady normalne jak w realu “z nieznajomymi się nie rozmawia i nie odpowiada na ich zaczepki”.

Zauważyłam, że właśnie defense abnormalnie obciąża svchost, stąd te dziwne komunikaty wwdc o niby zainfekowaniu.

iwa10018, daruj sobie takie posty.

To ja mam prośbę, aby dał znać ktoś komu uda sie zainstalować (i będzie dobrze działać) comodo 3 z pakietem ArcaVir (aby zastapić firewalla ArcaVira) - w końcu trochę ludzi upolowało tego ArcaVira.

U mnie nic z tego nie wychodzi (na systemie Vista Home Basic), jak zainstaluje Comodo 3 to po załadowaniu systemu nie reaguje na żadne polecenia, mysz chodzi, ale nic nie moge zrobić (uzycie procesora 0%) tylko jak najade na pasek start na dole ekranu to ze strzałki robi sie kręcące kółeczko jakby coś robił i tak jest w nieskończoność, na reszcie całego pulpitu tylko strzałka.

Zainstalowałem Comodo z tymi ustawieniami, które śa domyślnie zaznaczone podczas instalacji. Oczywiście wyłączyłem firewalla Arci i dodatkowo monitor rejestru.

Jeśli komuś Comodo z ArcaVirem 2008 działa zwłaszcza na Viscie to bardzo proszę o info jak zainstalował ( z jakimi opcjami) czy od razu było OK czy musiał coś zmieniać w ustawieniach itp

Czy to w ogóle wina ArcaVira? może z czymś innym sie gryzie (ale raczej wątpię…

Tak oczywiście, tego co poszukujesz znajduje się w zakładce Firewall -> Common Tasks -> Stealth Ports Wizard tam znajdują się 3 możliwości do wyboru:

1.zdefiniuj nową zaufaną sieć - ukrywa wszystkie porty (za wyjątkiem tych które uznasz i określisz jako zaufane) przed wszystkimi;

2.alarmuje za każdym razem o przychodzących nowych połączeniach, pozwala na przyjęcie tego połączenia bądź odrzucenie - opcja użyteczna dla p2p itd.

3.zablokowanie wszystkich połączeń przychodzących bez wyjątków, komputer całkowicie niewidzialny w sieci;

Złączono Posta : 24.11.2007 (Sob) 17:54

Spróbuj najpierw odinstalować całkowicie Arcavir’a, potem zainstalować tylko antywirusa, odrzucając opcję z firewallem, zrobić restart i zainstalować comodo.

to ja mam inne pytanie odnośnie comodo firewall 3.0

Zainstalowałem ostatnio RealPlayera na dysku. Po pierwszym uruchomieniu programu comodo ani razu nie zapytał sie czy go dopuścić czy nie a RealPlayer i tak połączył sie z internetem. Dlaczego??? Pokazuje się tylko komunikat, że defence+ sie uczy że on sie dobiera do sieci ale nie pyta czy dopuścić czy nie. W wersji poprzedniej wszystko było jasne i proste bo nawet po aktualizacji programu pytał sie czy dopuścić czy nie i człowiek wiedział co mu sie łączy a co nie. Trochę mi się to nie podoba. Może mi to ktoś wyjaśnić???

Ustawienie firewalla to: train in safe mode.

Odpowiedź jest bardzo prosta: Comodo posiada w swojej bazie ponad 40 000 rozpoznanych programów z odpowiednimi dla nich regułami. Przy instalacji w pewnym momencie program pyta się czy chcemy korzystać z tej bazy czy samodzielnie ustanawiać reguły dla każdego programu, założę się że zaznaczyłeś odpowiedź defaultową czyli pierwszą :wink:

Wszystko jest O.K.

dzięki za odpowiedź

Przy instalacji jednak wybrałem tryb uczenia się czyli ustawianie reguł dla każdego programu (tak przynajmniej pamiętam).

A co do braku alertów to wystarczyło w ustawieniach firewalla zwiększyć poziom na custm policy mode.

Ja chyba czegoś nie rozumiem w tej konfiguracji Comodo. Defense+ mam wyłączone. Używam Total Commandera jako klienta FTP. Zastosowałem dla niego regułę “Trusted Application”, ale firewall go blokuje :confused: Połączenie jest nawiązywane, ale już listowanie plików jest blokowane. A przecież reguła zezwala na połączenia TCP i UDP na wszystkich portach. W wersji RC1 miałem tak samo i wszystko działało, a w wersji finalnej już nie… Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam,

Michał

Spróbuj najpierw odinstalować całkowicie Arcavir'a, potem zainstalować tylko antywirusa, odrzucając opcję z firewallem, zrobić restart i zainstalować comodo.

Poszło ale przy instalacji trzeba wybrać zwykła wersje bez defense+. Jak po minstalacji próbowałem właczyc defense+ (wymaga restartu) to po zalogowaniu od razu zwiech - nawet pulpit sie nie pojawił. Więc albo defense+ gryzie sie z ArcaVirem albo z czymś innym w Viście - nie sprawdzałem już czy to wina ArcaVira - bo nie chciałem go odinstalowywać. Mam jednak pytanie do trybu ukrycie: Czy jesli wybiore opcje 3:

3.zablokowanie wszystkich połączeń przychodzących bez wyjątków, komputer całkowicie niewidzialny w sieci;

to czy bedę mógł normalnie kozystac z przeglądarki internetowej,odbierac pocztą, pobirać pliki i automatyczne aktualizacje? Pytam bo nie za bardzo znam sie na tych oznaczeniach, pojącia pakietów UDP itp sa dla mnie niezrozumiałe, a na dodatek jak na razie jest tylko wersja po angielsku i z tych opisó tez nie wszystko rozumiem

A mi proces cmdagent.exe zabiera 100% zasobów procesora :evil: Dlaczego tak jest? :evil:

Dziękuję za odpowiedź:

Tak oczywiście, tego co poszukujesz znajduje się w zakładce Firewall -> Common Tasks -> Stealth Ports Wizard tam znajdują się 3 możliwości do wyboru: 

1.zdefiniuj nową zaufaną sieć - ukrywa wszystkie porty (za wyjątkiem tych które uznasz i określisz jako zaufane) przed wszystkimi; 

2.alarmuje za każdym razem o przychodzących nowych połączeniach, pozwala na przyjęcie tego połączenia bądź odrzucenie - opcja użyteczna dla p2p itd. 

jednak mam jeszcze jedno pytanie jak przełączę na “zablokowanie wszystkich połączeń przychodzących bez wyjątków, komputer całkowicie niewidzialny w sieci” i kliknę Finish pojawi się okno “Yor Firewall Has Been configured accordingly” i naciskam O’K okno się zamyka i jak wchodzę tam od nowa żeby sprawdzić to zaznaczony jest nadal punkt 1 czyli “zdefiniuj nową zaufaną sieć - ukrywa wszystkie porty (za wyjątkiem tych które uznasz i określisz jako zaufane) przed wszystkimi”. Co to oznacza ??. Czy że nie chce mi się przestawić na całkowicie niewidoczny w sieci, czy też że się przestawia ale tego nie pokazuje ??.

Dokładnie mam to samo co wenazyr, zawsze wraca do pierwszej opcji pomimo zaznaczenia trzeciej opcji.

Ustawienia te są zapamiętywane i nie wracają do ustawień domyślnych, a można je sprawdzić w :arrow: Firerwall :arrow: Advanced :arrow: Network Security Policy :arrow: Global Rules.

Przy ustawionej trzeciej pozycji będzie tam: “Block And Log IP Any Where Protocol Is Any”.

Dzieki “andgird” za odpowiedź. Teraz moge powiedzieć, że wszystko mam O’K :slight_smile: . Czekam tylko na polską wersję tej zapory żeby w razie jakiś zmian nie zadawać znowu głupich pytań.

Złączono Posta : 04.12.2007 (Wto) 11:46

Dzieki “andgird” za odpowiedź. Teraz moge powiedzieć, że wszystko mam O’K :slight_smile: . Czekam tylko na polską wersję tej zapory żeby w razie jakiś zmian nie zadawać znowu głupich pytań.

Witam

Jeśli chodzi o tą zapore to jest naprawdę świetna i nie miałem jak dotąd żadnych problemów ani z v2 i v3.obecnie siedze na wersji 3.naprawde zapora godna polecenia.lekka, bardzo duzo ustawień i opcji ale z drugiej strony o wiele bardziej automatyczna niz poprzednia wersja.dzieki temu jest latwiejsza dla poczatkujacych osob ale moze tez sprawic troche klopotow jak sie nie czyta tego co alarmuje i do tego ważna jest instalacja,żeby zaznaczyć prawidłowe funkcje…ja mam mała sprawę…jedna rzecz mnie troszke irytuje,a mianowicie defense+ i i pytania podczas każdego uruchomienia lub instalacji programu…więc probowalem przejsc na “installation mode” i plusem tego było że comodo już się tak nie pytał,ale co jakąś minutę wysyłał mi komunikat czy zostawić ten installation mode, czy wrócić do poprzedniego i za chiny nie wiedziałem jak się pozbyć tych wyskakujących co chwile okienek więc wróciłem do normalności…Jak ktoś wię jak załatwić tą sprawę to niech da znać…

I jeszcze mam pytanko o ustawienie czułoście firewalla i defense +.W obydwóch opcjach mam “train with safe mode” i wydaje mi się takie ustawienie jest w porzadku???do tego mam tez wlączoną opcje “protect registry keys” gdzie wiele osób ma z tym problem(zuzycie procka 100%),ale ja na szczescie nie…jeszcze jak tylko wyjdzie spolszczenie to bedzie to ideał wsród firewalli…polecam ten program! !!

I czekam na jakieś sugestie,jesli ktos bedzie wiedzial

pozdrawiam

Po roku spróbowałem znów Comodo ale tym razem w wersji 3. Sam firewall działa spoko ale dziś pojawił się problem z podglądami blokowanych połączeń. Otóż “View Firewall Events” żadnego z nich nie pokazuje a po włączeniu “Log Viewera” ten moduł się od razu wiesza…

Dodam, że na podglądzie w oknie głównym próby połączeń są zliczane a reguła je odpalająca ma włączoną opcję zapisu do logu. Poza tym w opcjach Comodo jest włączone wpisywanie do logów zdarzeń z firewalla i Defence+.

Wyłącz sobie Defence+ na stałe i po krzyku!

hehe.wiem ze to zalatwi sprawę :slight_smile: ,ale jak chce się mieć na maxa ochrone… :slight_smile: ,a poza tym nie mam z defence problemów tylko to co napisałem wiec narazie zostane…

A to dziwne że tak masz, u mnie w podglądzie sporo tego jest zawsze…moze cos masz z regułami pomieszane…moze comodo nie blokuje,ale to juz by bylo bardzo dziwne i raczej niemozliwe.sprawdz czy masz w global rules-BLOCK ICMP…bo ja mam ale tylko ta regule.tak chyba było w default bo nic nie zmienialem,jedynie w application rules…

pozdrawiam

Przeinstalowalem nawet Comodo ale dalej to samo. Ten Log Viewer nie wiesza się całkowicie tylko na pewien okres czasu tak, jakby coś przetwarzał a potem się budzi lecz nic w logu nie pokazuje.

Nie wiecie może gdzie Comodo trzyma na dysku plik z logami??

Może ktoś zna linki do stron opisem konfiguracji nowego Comodo.

Oczywiście po polsku bo z opisu po angielsku nie łatwo dojść do ładu.

Głównie o ustawienia podstawowe, bo nie wiem czy program ma intuicyjne ustawienia jak w wersji poprzedniej. Nowa wersja jest trochę rozbudowana co dla mnie stanowi trochę problemów, a może poczekać na wersję z tłumaczeniem na pl., ale kiedy się ukaże tego nie wie nikt.

Ja mam taki problem z Comodo Firewall Pro 3, że jak ściągam aktualizacje do Windowsa XP to mi proces cmdagent.exe zaczyna zżerać 100% zasobów procesora ;/