@pavel9099 Ten problem znany jest twórcom CFP i zgłaszany od dawna i będzie on usprawniony w nowej wersji v 3.0.14.273
prawdopodobnie w tym lub następnym tygodniu.Więcej informacji uzyskasz na ich forum.
@pavel9099 Ten problem znany jest twórcom CFP i zgłaszany od dawna i będzie on usprawniony w nowej wersji v 3.0.14.273
prawdopodobnie w tym lub następnym tygodniu.Więcej informacji uzyskasz na ich forum.
Dzisiaj miałem ciekawą sytuację z CAF, kilka dni temu zainstalowałem wersję 3.0.14.273 i dziś firewall poinformował mnie, że jest dostępna nowa wersja. Zezwoliłem na aktualizację i po automatycznym uaktualnieniu i resecie sprawdzam bieżącą wersje i co widzę… wersja 3.0.13.268 czyli powrót do starej!?
@KaZa Twój przypadek nie jest odosobniony już wcześniej informowano na forum Comodo, że ci którzy pobrali wersję3.0.14.273 nie powinni jej aktualizować bo właśnie zostanie cofnięta do poprzedniej wersji.Ponieważ wersja 273 jest w stadium testowania i będzie można ją pobrać jak ukarze się już wersja oficjalna.
Właśnie zainstalowałem najnowszą wersję CFP 3.0.14.276 i muszę z uznaniem przyznać, że jestem pod wrażeniem Ustawienia ma intuicyjne i nic nie zmieniałem podczas instalacji.
Póki co działa bez zarzutów i problemów. Nie ma konfliktów z żadnym z zainstalowanych programów na moim kompie.
Jest naprawdę super ogniomórkiem, tylko poczekać należy na najnowsze testy tej wersji. :lol: =D> =D> =D>
Mam mniej entuzjastyczne doznania. Przede wszystkim dalej brak polskiej wersji językowej, po zainstalowaniu bez zmian przy instalacji wszystko pięknie tylko jak jakiś program chce się dostać do netu on go puszcza i trzeba wchodzić do ustawień i zmieniać (choć ustawiony jest tak jak w poprzedniej wersji czyli suwak wysoko w górze . Znowu jak przy instalacji zaznaczy się żeby o wszystko pytał a nie dopuszczał blokuje wszystko włącznie z netem i nie mam dostępu do internetu. Więcej pracy z ustawianiem niż później radości z użytkowania. Chyba zaczne poważnie się zastanawiać nad Online Armor którego też miałem okazję przetestować i wydaje mi się znacznie mniej czsochłonny przy ustawianiu a bardzo dobrze chroni kompa (ostatnie testy).
Czy można wyłączyć Comodo??
Dlaczego pytam? Było tak:
Zainstalowałem Comodo. Restartowałem komputer. Comodo zaczęło działać. Wpuściłem w Comodo: wewnętrzną sieć, aktualizację avasta, explorera itp.
Potem wyłączyłem Comodo (prawy klawisz myszy na ikonie, w menu opcja “Exit”). Dalej działałem na “wyłączonym” Comodo. Po jakimś czasie spróbowałem odpalić gg. Odpalam, a gg stoi czerwonym słoneczkiem i ani drgnie. Próbuję jakiś czas, a ono nic. Uruchomiłem znowu Comodo, a Comodo pyta czy wpuścić gg. Zezwoliłem i gg ruszyło. Znowu wyłączyłem Comodo. Wyłączyłem też proces cmdagent.exe. Po czym odpaliłem skype. I sytuacja taka jak z gg. Stoi i wciąż próbuje się logować. Próbuje i nic. Poczekałem, ale dalej nic. Uruchomiłem znów Comodo, a Comodo oczywiście pyta czy wpuścić skype. Zezwoliłem i skype wreszcie ruszyło.
Dlatego pytam: CZY MOŻNA BEZ ODINSTALOWYWANIA WYŁĄCZYĆ COMODO W SPOSÓB RZECZYWISTY??
Można, tylko nie przez “Exit”. “Exit” wyłącza ikonkę z tray’a i cfp.exe, ale zostawia cmdagent.exe. Jak chcesz mieć zaporę wyłączoną to daj prawoklik na ikonie i dalej: Firewall Security Level Disabled, a przy Defense+: Defense+ Security Level Disabled.
Dzięki
Może to faktycznie jest właściwe rozwiązanie, ale cmdagent.exe w procesach to nie wyłączyło.
Tylko ustawienie w settings - automatically start the application with windows - nie odhaczonego powoduje, że przy starcie nie mam Comodo i nie mam cmdagent.exe w procesach. Tyle, że - czy zapora wtedy nie działa, tego to ja już nie jestem pewien…
PS Ktoś wie jakie są defaultowe ustawienia Firewall Security Level i Defense+ Security Level?!
Owszem, nie wyłączysz w ten sposób procesu cmdagent.exe, ale jest wyłączony, to znaczy nie reaguje na uruchamiane programy. Jeżeli chcesz go wyłączyć na stałe musisz zaznaczyć “Deactivate the Defence+ permanently (Requires a system restart)”. Jest to ostatnia opcja w “General Settings”. Zaznaczasz i robisz restart kompa. Wówczas cmdagent.exe nie powinien się uruchamiać.
Dzięki
Jeszcze jedno pytanie. Co oznacza pojęcie “nowa sieć”? Czy chodzi o moje dwa kompy i drukarkę za moim routerem czy też chodzi o całą sieć mojego dostawcy internetu?
Tak, ale może też Twój komputer połączyć się z jakąkolwiek siecią, którą wykryje. Wyłącz wykrywanie nowych sieci w “Miscellaneous” “Settings” “General” odhacz pozycję “Automatically detect new private networks”. Swoją sieć zawsze można wpisać ręcznie. Opisałem instalację i co ważniejsze opcje tutaj. Nie ma tam wszystkiego i zapewne są jakieś błędy, ale pozwoli trochę zrozumieć opcje i funkcje programu.
PS:Wszelkie sugestie dotyczące poprawienia tekstu lub terminologii byłyby mile widziane na PW.
A ja kurde nie odczytam tego xhtml…
Eeekstrrraaa… :shock: =D>
Cóż przetestowałem oba programy (Firewalla w najnowszej wersji) i stwierdzam że ten firewall jest najlepszym z jakiego korzystałem - zostaje…
AV z kolei wyleciał z wielkim hukiem - przepuścił 4 infekcje które od razu prawie po instalacji wykryła darmowa Avira i potwierdzone one zostały przez skaner on-line Kasperskiego… A odinstalowałem go i i zainstalowałem Avirę bo coś mi nagle komp zaczął strasznie mulić a w dodatku pojawiały się czasem różne alerty i chciałem to sprawdzić jeszcze programem do którego mam większe zaufanie czyli Avirę, faktem jest też ze gdyby nie WinPatrol to wirusy opanowałyby pewnie dużą część komputera a tak to wielkich szkód nie wyszkodziły…
Czas na wnioski - krótkie… Połączenie Aviry z Firewallem Comodo i WinPatrol w wersji Plus (opłacało się zainwestować w niego) Pozwala zatrzymać dużą ilość infekcji… Za to AV firmy Comodo czeka jeszcze na prawdę dłuuuuga droga…
To prawda. CAVS nie jest dość skuteczny. Też go testowałem, ale wróciłem do AVASTa. Co do mulenia. Żeby przestał mulić trzeba wyłączyć skanowanie pamięci.
@andgird Należą ci się podziękowania za wskazówki do Comodo jesteś pierwszym, który na tym forum zechciał podzielić się swoimi doświadczeniami i tak obrazowo to przedstawił.
Mam jednak pewien problem podczas sprawdzania plików ( My Pendig Files) przez serwis comodo ( Files Submission) zawiesza się i nie mozna zakonczyć -czy jest na to rada ?
Dzięki za opinię arapo.
Taki przypadek zdarzył mi się raz, zaraz po instalacji. Jako, że problem się nie powtarza, nie mam po prostu możliwości sprawdzenia co powoduje ten problem.
Do pełni szczęścia brakuje jeszcze opisu jednego ważnego okienka “Attack Detection Settings”.
Nie rozumiem w “My Pending Files” opcji “Add”. Do czego dodaje i po co?
A tak poza tym…
Jeżeli mój avast dokonał jakiejś modyfikacji swojego pliku w ramach aktualizacji to jaką opcję tego faktu wybrać wybrać?
-add browse files
-add browse running processess
-move to my own safe files
-remove
-purge
??
Podobnie nie wiem co zrobić z faktem, że jakieś pliki skasowałem
-remove
-purge
??
W “My Pending Files” dzięki opcji “Add” możesz dodać plik lub proces, którego nie znasz, do sprawdzenia na głównym serwerze Comodo przez funkcję “Lookup…”. Jeżeli wyskoczy “safe”, to znaczy, że plik/proces jest dobry, jeżeli będzie nierozpoznany to dzięki “Submit…” wyślesz ten plik do Comodo w celu oceny przez specjalistów z firmy i ewentualnego w prowadzenia go do bazy danych jako bezpiecznego lub nie.
Co do Avasta to nie przemęczaj się. Dwa pliki Avasta nie są, - że się tak wyrażę - strawialne dla “My Pending Files” i pokazują się po każdej aktualizacji. Na spokojnie można użyć “Remove”, bo próba dodania ich przez “Move to…” “My Own Safe Files” nic nie daje. Pokazują się i tak za każdym razem.
Remove czy purge. Prawidłową kolejność podałem w poradniku (obecnie jest trochę zmieniony). Kolejność to: “Purge” (czyści listę z usuniętych plików np w katalogu Temp) “Lookup…” (sprawdza listę z bazą danych znajdującą się na serwerze producenta) “Submit…”(Wysyła nierozpoznane pliki do Comodo). Teraz można wybrać. Jeżeli wiesz, że plik jest bezpieczny to za pomocą “Move Up” możesz go dodać do “My own Safe Files”, a jeżeli nierozpoznany plik może być z tych złych to możesz go dać do “My Quarantined Files”. Na tym, co zostanie użyj “Remove”. Albo od razu po użyciu “Submit…” kliknij na “Remove”.
Dodam, że ani “Purge” ani “Remove” niczego z dysku nie usuwają. Czyszczą tylko listę.
PS:Co do samego poradnika, to powoli jest rozwijany i będzie coraz bardziej dokładniejszy.