Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

@tomkers

pytań podobnych było wiele odpowiedż jest jedna instalując Firewalla i Antywirusa

Comodo bezpieczeństwo twojego pc jest nie zagrozone (oczywiście dużo zależy też od nas samych :slight_smile: )

===================================================================================================================

Dla tych którzy urzywają Firewalla Comodo pragnę powiadomić iż w najbliższy

wtorek tj 29.08 powinna ukazać sie nowa wersja finalna oznaczona numerem 2.4 od kilku tygodni testuje wersje beta oznaczoną numerem 2.3.3.33 i trzeba przyznać

że zmian jest naprawdę kilka znaczacych (poczynając od zmiany nazwy z Comodo Personal Firewall na Comodo Firewall po zmiany w interfejscie i dodanie nowych funkcji) sami sie przekonacie :slight_smile: Poniżej kilka screenów z wersji 2.3.3.33 beta w wersji

finalnej zmiany bedą raczej już tylko kosmetyczne.

d6ad17822c4ecb53m.jpg79fee3359caf2cc8m.jpg4fb794d7f678b418m.jpg

Natomiast finalna wersja Comodo Antyvirus oznaczona numerem 2.0 jeśli nie będzie

żadnych poślizgów pojawi się 18 września i zmian też bedzie troche obecnie

dostępna jest wersjia 1.1beta :slight_smile:

@Eyeofstrom !

Z tego co piszesz jesteś na biżąco w temacie (czemu sie nie dziwię).

Zastanawiam się tylko dlaczego ja mam nadal wersję firewalla 2.2 .Czyżby program nie aktualizował się automatycznie ? Trochę mnie to dziwi, ale być może problem tkwi po mojej stronie tyle, że nie wiem gdzie. Możesz mi coś podpowiedzieć będę wdzięczny. :slight_smile:

Powód bardzo prosty beta czyli wersja 2.3.3.33 jest dostępna tylko dla wybranych ;). Natomiast wersja finalna prawdopodobnie oznaczona numerem 2.4 która miała ukazać się dziś ujrzy światło dzienne za 2 dni tj 31 sierpnia niestety pojawiły się pewne opóżnienia(czytaj błędy )które należało usunąć.

Złączono Posta : 01.09.2006 (Pią) 19:34

No i jest wreszcie nowa wersja Comodo Firewall 2.3.4.45 :slight_smile: kto urzywał poprzedniej wersji 2.2.0.11 napewno zauważy sporo zmian mam nadzieje że in plus w końcu różne są gusta ludzi.

============================================ Backup ustawień Comodo Firewall===============================================

Tak a teraz coś z innej beczki czyli jak zapisać ustawienia firewalla Comodo na przykład przed planowaną reinstalacją systemu żeby potem mieć problem z głowy i nie męczyć się powtórną konfiguracją :slight_smile: .Niestety program sam w sobie jeszcze nie posiada takiej opcji ale jest na to sposób.

Wchodzimy do rejestru systemu (polecenie regedit w Menu start\Uruchom) odnajdujemy klucz “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Software\Comodo\Personal Firewall” teraz klikamy prawym przyciskiem myszy na wpis Presonal Firewall i dajemy export po czym zapisujemy ustawienia firewalla w pliku*reg. Po reinstalacji systemu wystarczy kliknąc na zapisany wcześniej plik *reg i problem z wprowadzaniem regół i konfiguracją firewalla mamy z głowy. :mrgreen:

Mam nadzieje że sie to komuś kiedyś przyda :slight_smile:

Update 7.09.2006

Najnowszą wersję 2.3.5.62 można pobrać stąd przed instalacją należy odinstalować starszą wersje. :slight_smile:

@Eyeofstrom !

Witam i ponownie pytam bo mam dylemat :slight_smile: .

Dopiero dzisiaj zajrzałem do kompa i po otwarciu COMODUŚ zaczął aktualizację,a raczej trzykrotnie dokonywał updates i zrestartował .Po czym z ciekawości zajrzałem jakie zminay poczynił, a tu nic nadal wersja 2.2. W tej chwili po raz 4 aktualizuje się tylko nie wiem czy skończy z sukcesem (poczekam na zakończenie ).

Jeszcze jedno pytanie jaką wpisać komendę po start\Uruchom, aby dostać się do w\w klucza (nie jestem “biegły” w tym temacie).

Chyba nici z aktualizacji znowu niedokończył. Może następnym razem.

regedit

u mnie tez sciagnal do 80% i potem wyskoczyl blad ja zrobilem tak odinstalowalem sciagnalem nowa wersje i zainstalowalem ponownie nawet nie pytal sie o klucz do aktywacji, mile zaskoczenie, firewall nie jest juz zintegrowany z launch padem (mozna wylaczyc launch pada)

super!

pozdrawiam

Dzięki wszystkim za porady i odpowiedzi :smiley:

Mam świadomość ,że wszystko o co pytałem Eyeofstrom wpisał w swoim poście. Moje niedoczytanie wynikło z pobieżnego przeglądania oraz przemęczenia :wink: Teraz już wszystko gra i Comodo F. jest kompletne.

Jeszcze jedna podpowiedź jak wyłączyć lauch pada ?

Pozdrowienia dla forumowiczów z “COMODO”

kliknij na ikonce launch pada prawym przyciskiem myszki i wybierz opcje bedziesz mial do wyboru wlaczenei i wylaczenie automatycznej aktualizacji i uruchamianie lub wylaczenie launch pada przy starcie windy

pozdrawiam

Witam !

Już kolejny raz po zainstalowaniu CAVS Comodo występuje ten sam problem, a mianowicie : odcięty dostęp do internetu oraz blokada całego sysetmu. Za pierwszym razem myślałem ,że to wina wersji programu lecz z każdą kolejną prbóą występuje taka sama sytuacja. Ratuję się ustawieniami z przywracania systemu w trybie awaryjnym. Nie mogę dokonać aktywacji CAVS bo brak dostępu do internetu. Zastanawia mnie ten stan rzeczy bo jeszcze nie miałem takich kłopotów z zainstalowaniem programu antywirusowego. Gdzie tkwi problem co mogę uczynić aby przełamać

zaistaniałą sytuację ? W tym temacie jestem jak ten obok :frowning:

Pozdrawiam

Dobra widze @arapo że problem masz dość poważny postaram się pomóc choć trzeba pamiętać że antyvirus jest w fazie beta i mogą pojawiać się takie problemy(mnie jakoś omijają :slight_smile: ).

Najpierw musisz odinstalować Comodo AV a teraz kilku pytań czy oprócz Comodo AV był zainstalowany w systemie inny antywirus jeśli tak to należy go usunąć jak najszybciej.

Po drugie jeśli masz zainstalowany SpywareGuard odinstaluj program gryzie się z silnikiem Comodo AV.

Po trzecie jakiego systemu używasz jesli XP to czy masz zainstalowanego Service Packa 2 (bardzo zalecane) i teraz najważniejsze czy masz zainstalowane najnowsze aktualizacje Microsoftu chodzi głównie o łatke KB887742 POBIERZ (ok 500kb)należy ją bezwzględnie zainstalować a po co już wyjaśniam aktualizacja ta rozwiązuje problem powodujący zawieszanie się systemu, gdy pewne sterowniki filtrów TDI, takie jak na przykład w oprogramowaniu antywirusowym, są zainstalowane. Zainstaluj tę aktualizację aby rozwiązać opisany problem. Po zainstalowaniu tego elementu konieczne może być ponowne uruchomienie komputera.

No i dopiero teraz spróbuj zainstalować jeszcze raz CAV mam nadzieje że problem ustąpi. :slight_smile:

@Eyeofstrom

Używam systemu XP z SP2 nie mam zainstalowanego SpywareGuard. Obecnie nie mam zainstl.żadnego programu antywirusowego. Ostatnio bazowałem na NOD32,ale został odinstalowany z końcem trialu. Później chciałem załadować CAV, ale wystąpiły problemy o których pisałem więc zainstal.EZ Trusta lecz ten(nie wiem dlaczego) wykazywał brak ochrony poczty. CAV nie mogłem odinstalować z przyczyn wyżej opisanych przywróciłem system w trybie awaryjnym do stanu z przed instalacji CAV.

Co do łatki KB887742 brakuje mi jej w aktualizacji i zaraz ją uzupełnie. Oby to pomogło. Dzięki Eyeofstrom za odpowiedź i fachowe doractwo, odezwę się po przeprowadzeniu łatowej"operacji".

Złączono Posta : 07.09.2006 (Czw) 14:07

Niestety łatka też nie pomogła i jestem trochę podłamany bo nie skorzystam z usług CAV. Po zainstalowaniu CAV wystąpiły te same problemy co wcześniej . Nie mogłem odinstalować CAV w trybie normalnej deinstalaji. Dostanie się do panelu sterowania dodaj /usuń programy (trwało to ok.1,5 godz.-bo w żółwim tempie system reagował na polecenia) i poleceniu usuń wywalało error nr…Musiałem ponownie w trybie awaryjnym przywracać system do stanu z przed instal,CAV i ręcznie usuwałem pozostałości po nim. Mam przypuszczenie, że problem jest z plikiem systemowym dll. ponieważ kiedy poraz pierwszy (było to w czerwcu) zainstalowałem nie był usunięty w trybie deinstalacji (z braku reakcji systemu na jakiekolwiek komendy)) lecz z przywracania systemu.Mogę się mylić, ale moja wiedza jest zbyt skromna na diagnozę. Na dodatek po updates Comodo Firewall wyświetla się informacja o treści "Comodo Applocation Agent service is going to be closed. If you are unistalling or upgrading Comodo Firewall press “Yes” Otherwies press “No” Wcześniej tego nie było. Dzisiaj już po raz 4 wykonywał “installing updates” i za każdym razem pyta się o pozwlenie chociaż ma zaznaczone automatyczne updates. :cry:

Tracę wiarę na to że można temu zaradzić.

No to niestety nie widze innej opcji jak cierpliwie czekać na stabilną wersje 2.0 która powinna ukazać się ok. 18 września :?

witam

mam pytanie a propos cf - czy muszę każdą aplikację potraktować w podobny sposób - mianowicie w ‘aplication monitor’ zezwalac na wszytko dla tej aplikacji i pomijać ją w przyszłości?

bo inaczej aplikacje, mimo zaznaczenia odpowiednich opcji w wyskakujących okienkach nie chcą działać [np. komunikator]

a jesli tak - czy to nie rozmija się gruntownie z ideą firewalla?

pozdrawiam

Złączono Posta : 14.09.2006 (Czw) 7:20

i jeszcze odnoścnie cav - czy to normalne, że skanowanie zajmuje AŻ tak dużo czasu? po ponad 16 godzinach nie zdołał przeskanować całego dysku [niezbyt wielkiego]

Złączono Posta : 19.09.2006 (Wto) 10:31

i cisza…

chyba ten szeptany marketing się skończył

Hehe naprawdę niezłe :mrgreen: szeptany marketing.

Odpowiedziałbym szybciej ale tak się składa że nie miałem dostepu do komputera :frowning:

już odpowiadam na zarzuty:

nie nie ma takiej potrzeby ale w przypadku zaufanych aplikacji można tak zrobić .Co do niedziałajacego komunikatora to ja sam mam w systemie chyba z 5 róznej masci poczynajac od gg przez konnekta do skypa i wszystko działa bez najmnejszego zająknięcia.Prawdopodobnie zostało coś żle skonfigurowane.

To chyba nie miałeś do czynienia z takimi firewallem jak Zone Alarm lub o ile się nie mylę Sygate Personal Firewall .

W jednym i drugim gdy jakaś aplikacja próbuje połaczyć sie z internetem

pojawia się komunikat czy dopuścić dajemy tak i żeby zapamiętał i nasz wybór na tym się kończy a potem dana aplikacja moze łaczyć się przez obojetnie jakie porty(i tym sie różnii Comodo Firewall który wyswietla monit gdy aplikacja łaczy się z internetem przez inny port niż uprzednio) a my nawet czasami nie wiemy jakie. :smiley:

Odnośnie CAV jeśli się ustawi agresywną heurystyke ,skanowanie archiwów, instalatorów i jesli ma sie troche wszystkiego na dysku to moze to chwile zając u mnie pełny skan 120 Gb pełnego dysku to około 1h.30min

Witam !

Proszę o poradę jak mam ustawić w Comodo Firewall aplikacje systemu dotyczące protokołu UDP/TCP In/Out dla takich Portów 137,138,139 i 445.

Czy mam je blokować czy też nie gdyż obecnie w Aplikacjach Monitora mam ustawione na Allow. Nie wiem czy jest to własciwe.

Ja osobiscie polecałbym je zablokować. Porty te nie są wykorzystywane w przypadku usług internetowych, dlatego ruch przechodzący przez nie mozna zablokować nie powinno być problemów. A trzeba zwrócic uwagę że często te porty wykorzystują wirusy :mrgreen:

Ja zainstaluje w momencie gdy przestanei to być zabawką…

A z ciekawości ile zajmuje to ramu ?

Jest to skuteczniejsze od Jetico ?

Zainstaluj i sam się przekonaj .Trudno jest doradzać komuś kto nie przejawia zainteresowania i jest sceptycznie natawiony. :?

Złączono Posta : 30.09.2006 (Sob) 15:29

Cześć !

Zwracam się o poradę.

Po ostatniej aktualizacji Comodo Firewall przy każdorazowym uruchomieniu systemu przy ikonie CF jest informacja “Comodo Firewall is being initialized”.

Ten komunikat poprzednio nie występował tak często. Mam wrażenie ,że ogniomurek nie jest wpełni aktywny. :cry: Może się mylę, albo to wynika z ustawienia firewalla.

Proszę o odpowiedź .

Jeśli w głównym menu w panelu Security Monitoring wszystkie 4 opcje a wiec Application Monitor i 3 nastepne są właczone czyli ON to znaczy że raczej wszystko jest ok. :slight_smile:

@Eyeofstrom

Dzięki za odpowiedź. Wszystkie opcje w panelu monitorowania są otwarte i goniomurek funkcjonuje stabilnie i poprawnie (wspomniany komunikat nie miał na to wpływu i juz się nie ukazuje).

Mam dodatkowe pytanie czy w opcji SUMMARY- konfiguracja “Advanced Attack Detection” w zakładce -Miscellaneous należałoby zaznaczyć wszystkie punkty,czy pozostawić tak jak w programie są już ustawione ? :wink: