Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

no widzę, że jakiś ruch się odnowił…mnie też przez jakiś czas na tym forum nie było…

siedzą 2 dyski 40gb, ustawień skanera nie zmieniałem po instalacji…po ok 20 h[!] skanowania przerwałem…

nie piszę tu tego, żeby szanowne comodo krytykować - chciałbym się przekonać do niego, bo nie ukrywam, że forma free bez ograniczeń mnie interesuje

Złączono Posta : 25.10.2006 (Sro) 13:36

postanowiłem dać comodo ‘2gą szansę’

instaluję av na sprzęcie:

semprom 2800+ [1,61ghz]

512 mb ram

z 1 dyskiem [ok 75 gb] zajętym w ok 45%

Złączono Posta : 25.10.2006 (Sro) 13:37

aha - zapomniałem zapytać o wersję 2.0 - słyszałem, że już jakaś beta powinna wyjść

jakieś plany/daty co do wersji stabilnej?

Złączono Posta : 25.10.2006 (Sro) 13:56

żeby już być całkowicie fair wyjaśnię przyczynę [prawdopodobną] moich problemów z comodo firewall

otóż żaden firewall nie pracował sbyt sprawnie u mnie a to z racji [podejrzewam] podwójnego hardware’owego przepuszczania sygnału - mam routera w domu i routera na wyjście z sieci osiedlowej

to plus firewall software’owy = 3xdłuższa droga wyjścia z mojego kompa na świat

Złączono Posta : 26.10.2006 (Czw) 11:51

kolejny dzień testów [:)]

zastanawia mnie sposób reagowania na podstawowy w sumie test działania av - mianowicie test plikiem eicar

comodo reagował dopiero jak chciałem otworzyć ten plik [a powinien w momencie chęci pobierania pliku]

a druga kwestia - czy ten av filtruje ruch www?

bo na to też jest taki test online i chyba comodo testu tego nie zaliczył

Z programami w wersji beta jest tak że często u jednego bedzie wszystko ok a u innej osoby wręcz przeciwnie co nie znaczy że nie należy używać wersji beta programów. Jeśli chodzi o antywirusa comodo to niestety filtrowania ruchu internetowego jeszcze nie ma (będzie w wersji 2.0)ale to nie jest problem tak samo jak w antywirusie Aviry wystarczy ustawić skanowanie wszystkich plików.

Kiedy bedzie wersji 2.0 hehe no tego niestety nikt opróch Meliha pewnie nie wie miała być 10 pażdziernika ale premiera został przesunięta znowu chyba o 4-5 tygodni.

niestety av zupełnie minął się z moimi zapotrzebowaniami. zwróciłem na niego uwagę, bo szukałem av free nawet dla firm [opiekuję sie kompami w niewielkiej firmie]. no i kapa - kompy, które muszą chodzić 24h są zbyt obciążone pod tym av, mimo dobrych parametrów samych maszyn

może skuszę się na kolejny test jak wyjdzie 2.0

szkoda, że nie ma innego av free dla biznesu z rezydentem

Chwile mnie tu nie było więc trochę co nowego z Comodo AV i CPF.

Dla zainteresowanych pojawiła się pierwsza bardzo wczesna beta wersji 2.0 antywirusa Comodo oznaczona numerem 2.0.0.2 mozna powiedzieć że wreszcie bo trzeba było na nią trochę czekać :slight_smile: tak na gorąco po tygodniu testowania na moim 2 pc mogę powiedzieć jedno zmian jest dużo i to na lepsze min:

• wprowadzono mechanizm HIPS który w wielkim skrócie kontroluje uruchamiane w systemie programy/procesy i ma głównie przeciwdziałać programą typu spyware /malware.

• usprawniono skanowanie

• zminiejszono zużycie pamięci (choć mogło by być jeszcze lepiej)

• zwiększono wykrywalność o ok.30 % teraz powinna oscylować w granicach (70-75 %) wielu powie ze nic szczególnego ale jak spojrzy się na Pande lub AVG które mają o wiele dłuzszą historię i tak jest nieżle.Program wreszcie nie ma problemów z pospolitym robactwem.

• skrócono czas skanowania niektórych typów plików.

• usunięto błąd powodujący “zamrożenie” systemu.

Dla tych którzy nie mogą doczekać się oficjalnej bety która ujrzy światło dzienne pewnie za 1-2 tygodnie zamieszczam link do tej bety CAV Beta ale z góry mówie że jest ona tylko przeznaczona dla testerów :smiley:

Kilka funkcji jeszcze nie działa min: mechanizm aktualizacji baz wirusów .

Teraz słów kilka o firewallu kolejna wersja oznaczona numerem 2.4.0.0 planowana jest na 17 listopada bedzie to beta której celem bedzie sprawdzenie działania tłumaczeń tak tak wreszcie będą dostępne inne wersje językowe (ok. 11 ) niestety jeszcze bez polskiej wersji ale tak to jest jak się walczy samemu :frowning: a do przetłumaczenia jest ponad 800 linii róznego rodzaju zwrotów które trzeba jakoś przystępnie przetłumaczyć i co chwię jeszcze coś dokładają albo zmienia w tekscie żródłowym. Jakby ktoś chciał pomóc to proszę o sygnał podrzucę trochę do tłumaczenia :slight_smile:

W jednym z wcześniejszych postów pisałem jak zapisać ustawienia Comodo Firewall teraz daję dla tych którzy nie lubią się bawić rejestrem prosty skrypcik który zrobi wszystko automatycznie za nas :slight_smile: Pobierz CPFBackup

Ważne:

Aby przywrócić ustawienia należy wcześniej odznaczyć w programie następującą opcję: CF\Security\Advanced\Miscellneous —>Protect own regitry keys and files [należy odznaczyć]

Witam, Eyeofstorm, zainteresowales mnie tym antywirkien, bo juz od dawna szukam dobrego, darmowego antywirka. Sciagnolem comodo, zainstalowalem, ale nie moge sie zarejestrowac, aby otrzymac kod aktywujacy pelna wersje :frowning: Kiedy wpisuje imie i adres, to strona sie nie otwiera i zaden mail od firmy do mnie nie dociera. Moze wiesz jak temu zaradzic. Ewentualnie jesli ktos moglby dla mnie wygenerowac kod i mi go podac bede niezmiernie wdzieczny.

Eyeofstorm zrób polski support programu :stuck_out_tongue:

chaotyk mam nadzieję że pomogłem w razie problemów pisz śmiało.

szakal175 zrobie tak jak zrobiłem do Ashampoo Firewall i kilku innych pomniejszych programów. Prace są już można powiedzieć bardzo zaawansowane przetłumaczyłem już ponad 76 % tekstu (711 z 935 linii). Do natępnej bety nie zdąrze. Ale jak wszystko dobrze pójdzie to od stycznia 2007 Comodo Firewall będzie posiadać polski interfejs. :stuck_out_tongue:

=============================================

=== 21.11.2006 Postęp tłumaczenia CF – 803/935 (85.8%) ===

=============================================

Widzisz ja przetłumaczyłem avire i była pl ale tylko do pierwszej aktualizacji… :frowning:

Eyeofstorm !

Należą Ci się podziękowania za podjęty trud spolszczenia tego programu. :slight_smile:

Rzekłbym,że już jesteś Global Modertor Comodo’s. To dzięki takim jak TY społecznikom wielu z nas będzie mogło skorzystać z fachowych porad na tym forum i nie tylko :wink:

Gdybym potrafił to zapewne zaproponował bym swoją pomoc ,ale niestety mogę jedynie złożyć ukłony w Twoją stronę .

A ja się zastanawiam skąd można ściągnąć wersję Beta do testowania. Na stronach Comodo raczej jej nie ma. :frowning: Na forum Comodo też nie dojrzałem.

No tak to jest z wersjami BETA że nie zawsze są ogólnie dostępne ale jak chcesz to masz Comodo Firewall Wersja 2.4.0.89 BETA jeśli chodzi o zmiany w porównaniu do ostatniej stabilnej wersji to chyba najważniejszą z nich jest mechanizm zapobiegający przepełnieniu bufora (Buffer Overflow Protect ). Miłego testowania. :slight_smile:

Dziękuje. Zaczynam testować i czekam na polską wersję. :slight_smile: Niestety nie pomogę, bo po angielsku wszystkiego się doczytam, ale z tłumaczeniem mogłyby być problemy.

Z tego co czytałem na wielu forach dyskusyjnych to comodo zapewnia dość standardową ochronę, chyba nawet bez możliwości blokowania niektórych aplikacji systemowych.

Oferuje standardową ochronę a to ciekawe pewnie nigdy nie miałes zainstalowanego Comodo Firewall . Już ci mówię co potrafi ta zapora na chwilę obecną:

• automatyczne kreowanie reguł dla nowych aplikacji (wystarczy tylko jedno potwierdzenie),

• informacja o potencjalnym poziomie niebezpieczeństwa na podstawie zachowania aplikacji jak też własnej bazy danych o programach,

• możliwość blokowania adresu IP na określony czas dla ataków typu DOS,

• kontrola komponentów DLL,

• blokowanie floodowania (po TCP, UDP jak też ICMP),

• monitorowanie zapytań DNS,

• monitorowanie żądań COM/OLE,

• możliwość blokowania pofragmentowanych datagramów IP,

• możliwość automatycznego dodania regułek dla znanych aplikacji,

• mechanizm HIPS który ma wykrywać szkodliwe kody zanim uzyskają możliwość poczynienia szkód gdziekolwiek w sieci.

Jeśli to jest twoim zdaniem standardowa ochrona to nie wiem co można rozumieć pod zaawansowaną ochroną w przypadku programu typu firewall.

Co do twojej sugestii że nieblokuje niektórych aplikacji systemowych to Comodo Firewall posiada własną bazą danych o programach (ok 18500 tys różnych aplikacji) dla których potrafii utworzyć reguły dostępu do sieci (bardzo przydatne w przypadku mało zaawansowanych użytkowników ).

A teraz coś dla tych którzy chcieliby potestować najnowsze Bety produktów Comodo.

Najnowsza BETA Comodo AVS wreszcie uaktywniono mechanizm automatycznej aktualizacji bazy wirusów usunięto błąd który przynajmniej u mnie powodował “zamrożenie” systemu. Silnik Antywirusa wreszcie działa tak jak powinien. Chociaż dalej przynajmniej u mnie strasznie długo “mieli” skompresowane archiwa o dużych rozmiarach np:700 MB archiwum RAR u mnie mielił aż 35 min :frowning: i używał ponad 200 MB RAM pozostaje mieć nadzięję że kolejna wersja rozwiąże ten problem.

A jak narazie jeśli ktoś chce to zamieszczam link do ostatniej bety.

CAVS Wersja 2.0.4.3 BETA

Pojawiła się też nowa wersja Beta Comodo Firewall. W porównaniu do poprzedniej jakiś wielkich zmian jest niewiele skupiono się na wyeliminowaniu głównie błędów.

Comodo Firewall Wersja 2.4.1.96 BETA

Cały czas mam problem z odblokowaniem multi komunikatora AQQ dla połączeń bezpośrednich. :frowning: Z tego co wiem, to pracuje on na portach 443 i 7543. Pod systemową zaporą Windows wszystko działa poprawnie. Tam jest ustawione - Zezwalaj programowi AQQ na połączenia ze wszystkimi komuterami, łącznie z tymi w Internecie. Niby ustawiłem żeby Comodo na wszystko zezwalał dla tego programu, ale nic to nie daje. Jako komunikator program działa poprawnie, ale nie da się np. przesyłać plików. Połączony jestem z Internetem za pomocą Chello, czyli publiczne / zewnętrzne IP.

Może ktoś coś poradzi ?

EDIT 1:

Tymczasowo sobie poradziłem wyłączając Regułę IP In / Out, która była ustawiona na Block, ale to nie jest rozwiązanie. :frowning:

EDIT 2:

Już wszystko działa poprawnie. :slight_smile: Po prostu regułę zezwalającą dopisałem dobrze, a nie przesunąłem jej przed regułę blokującą wszystko. :frowning:

Dla osób które lubią testować wersje beta najnowsza wersja jeszcze gorąca :mrgreen:

Comodo Firewall Wersja 2.4.4.107 BETA

Natomiast jeśli chodzi o spolszczenie Comodo Firewall to już praca prawie ukończona postęp wynosi 96,6 % i pewnie w tym tygodniu jak znajde chwilkę to dokończę resztę :slight_smile:

cześć ścianka podobno dobra http://www.itbsoftware.com/pr/11520 a tu są najnowsze testy http://www.matousec.com/projects/window … ls-ratings ,ale jestem sceptyczny co do antywirusa ,mam obecnie Avira free classic ,warto zmieniać na tego od comodo ?? bądzcie obiektywni rzućcie jakieś testy tego sprzetu bo nie chce instalować w ciemno pozdrawiam .

A jeszcze tak zapytam -skąd comodo czerpie pieniążki na pensje dla siebie i ogólny rozwój \

Mam zainstalowanego windows defender który sobie dziala w tle czy jak zainstaluje CAV to sie z nim nie pokluci skoro jeden i drugi filtruje spyware ??

mam pytanie ,czy finalna wersja Comodo Firewall automatycznie się zaktualizuje ,czy trzeba będzie ją na nowo instalować ? :roll:

Jednak narazie zostaje przy duecie Jetico i Avira ,a to z jednego prostego powodu : windows defender robi świetnie swoją robote,comodo by sie pewnie z nim klucił Avira też niczego sobie tylko szalenie brakuje mi takich drobiazgów jak skanowanie poczty ,no cóż poczekamy jak comodo wyjdzie z bety to zobaczymy .Tak czy siak troche boje sie o swoje dane więc zostane przy starym i sparwdzonym .

Pozdrawiam

@arapo Ostatnia oficjalna stabilna wersja Comodo Firewall to v2.3.81.

Natomiast wszystkie wersje wyższe oznaczone jako BETA mają wyłaczony moduł automatycznej aktualizacji. Ponadto przy instalacji wersji BETA zaleca się też usunięcie poprzedniej wersji.

@Galeon Pytasz skąd Comodo czerpie pieniądze no cóż może firma nie jest u nasz tak bardzo znana i mogłoby się wydawać że jest to jakaś mała firma a tu wręcz przeciwnie.Comodo posiada przedstawicielstwa w kliku krajach na świecie min na Ukrainie,Indiach,Turcji,Wielka Brytania i kilku innych jeszcze. Czym się zajmują w wielkim skrócie są chyba drógą pod względem liczby klientów po Verisign firmą wydającą certyfikaty cyfrowe posiadają około jeśli dobrze pamiętam około 500 tyś klientów biznesowych .U nas min korzystach z ich usług np duży sklep internetowy 1Klik ( http://1klik.pl/ ).

Jeśli chodzi o Comodo AVS to jeszcze jakieś 2-3 dni temu też bym się zastanowił przed zamianą np Avasta lub Aviry na CAVS bo wersja 2.0.4.3 miała kilka bugów o których wspominałem we wcześniejszych postach ale… No właśnie pojawiła się nowa BETA oznaczona 2.0.5.7 i muszę powiedzieć że jest o wiele lepiej skanowanie działa bardzo dobrze program nie ma już problemów z dużymi archiwami i naprawdę i nie odczuwa się żadnych uciążliwości z jego obecności w systemie .Ale jak mówię jest to dalej BETA choć już naprawdę bardzo blisko do oficjalnej stabilnej wersji.