Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

Co do antywirusa to mam mieszane uczucie ale zaporę wypróbuje na pewno jak tylko będzie spolszczenie. Obecnie jadę na zaporze systemowej więc gorzej raczej nie trafie :slight_smile:

Szukalem dobrego i latwo konfigurowalnego firewalla i mysle, ze w koncu znalazlem. Comodo Firewall przypadl mi do gustu, jednak nie moge sie doczekac na klucz, ktory ma zostac mi przeslany na maila. Poki co mam wersje trialowa. Ale moze ktos powie ile czasu powinno sie czekac na kod odblokowujacy?

Proszę zalogować się na konto email z poziomu przeglądarki i sprawdzić folder Spam bowiem jest bardzo prawdopodobne że wiadomość mogła zostać tak zakwalifikowana :frowning:

============================================================

Pojawiła się nowiutka beta zapory oznaczona numerem 2.4.5.111 wersja oficjalna i stabilna ukaze sie 26 grudnia.

Główna zmiana to zmiana nazwy z Comodo Firewall na Comodo Firewall Pro.

Pewnie zaraz niektórzy sobię pomyślą jest wersja Pro to zaraz zrobią wersje Free i za Pro trzeba będzie płacić, a więc nie ma takiej obawy.

Zmiana nazwy ma raczej charakter marketingowy bowiem wiele osób porównywało możliwości Comodo Firewall do np: darmowej wersji ZoneAlarm zamiast do wersji Pro wybierając zapore sieciową. Firewall był jest i będzie darmowy :slight_smile: Ma to także na celu pokazanie że Comodo Firewall Pro jest już naprawdę świetnym produktem za który nie trzeba wydawać ani złotówki.

Ponadto w nowej wersji Beta wprowadzono animowaną ikonę w trayu coś ala ZoneAlarm i usunięto Ochronę przed Przepełnieniem Buforu (powodowała liczne problemu).

Prawdopodobnie pojawi się jednak ponownie w wersjach beta z serii 2.5.x.x. Ponadto zmieniono trochę wygląd sekcji AKTYWNOŚĆ–>Połączenia upss narazie ACTIVITY–>Connections. I to na tyle :slight_smile:

Aha i jeszcze bym zapomnial wielkie podziękowania dla Sceetera za pomoc i celne uwagi przy tłumaczeniu interfejsu.

Comodo Firewall Pro v.2.4.5.111 BETA

no tak ,ale nie odp na pyt czy CAV pokluci sie z win defender ,bo nie wiem czy moge zostawic czy nie? Nastepnie pamietam ze kiedys Cav i Comodo fire wall były w jednym launch padzie a teraz sa osobno w takim razie jaką funkcje pełni ten pad i czy można ją zdeaktywować ? i czy jest sens Mam obecnie firewall pro v24511 i antywir 1.1.1.0.3

Comodo Firewall w wersji 2.3.6.81 wygrał test i okazało się że chroni komputer skuteczniej niż inne dodajmy komercyjne aplikacje :wink: ale kto uważnie czyta i śledzi losy wszystkich aplikacji od zabezpieczeń wie że nie można powiedziec że to co jest dzisiaj będzie i jutro. Dlatego ważne jest śledzenie testów i dopasowanie aplikacji do swoich potrzeb. Polecam wszystkim naukę angielskiego i lekturę Virus Bulletinu :wink:

@Galeon jeśli chodzi o Win. Defendera i CAV nie powinno być problemów wprawdzie teraz nie urzywam defendera jednak wcześniej nie zauważyłem żadnych konflików. Obecnie jako uzupełnienie ochrony przed spyware używam Spyware Terminatora który bdb współgra z CAV.

Odnośnie Launch Pada - to jego rozwój został zawieszony i program nie będzie już rozwijany. Najlepiej jest go wyłączyć z autostartu (jedna z opcji lp).

Dzięki za pomoc, jednak nie zupełnie tak było.

Otóż w spamie nie miałem żadnej wiadomości, widocznie filtry Wirtualnej Polski juz na samym wstępie nie przepuszczają e-maili od Comodo. Klucza na skrzynke WP sie do tej pory nie doczekałem. Natomiast gdy powtórnie się zarejestrowałem podając adres Onetu, mail zwrotny przyszedł po kilku minutach.

Także mała uwaga do wszystkich, jak będziecie chcieli korzystać z wersji FULL, to proszę się nie rejestrować z kont Wirtualnej Polski, chyba że w przyszłości problem kwalifikowania maili od Comodo zostanie rozwiazany.

Pozdrawiam, no i z niecierpliwością czekam na spolszczoną wersję :slight_smile:

DobryLuk

Czesc

mam Comodo Firewall’a

ale nie moge aktywoac kodu, ciagle mam ten sam problem error 21466972 )dostalem od Comando kod aktywujacy)

Mam przegladarke Explorer, ktora jest domyslna

Prosze o pomoc

Błędy 2146697211 / 2146697208 dotyczą problemów z aktualizacją

Metoda 1:

Ustaw w menu głównym zapory(SUMMARY) poziom zabezbieczenia komputera (Computer Security Level) na Allow All i spróbuj przeprowadzić aktywacje gdy się powiedzie lub też nie przestaw wskażnik z powrotem na Custom.

Metoda 2: (stosować gdy zawiedzie pierwsza)

a wiec tak włącz Internet Explorera i przejdż do opcji “Narzędzia–>Opcje Internetowe–>Zaawansowane” -->odnajdż “Nie zapisuj zaszyfrowanych stron na dysku” i ją odznacz

potem Zastosuj zmiany i zrestartuj system. Po restarcie spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizacje CFP.

Metoda 3: (gdy poprzednie zawiodą)

Znajdż na dysku plik hosts jego polożenie jest następujące:

Windows XP

C:\Windows\System32\Drivers\Etc

Windows NT/2000

C:\Winnt\System32\Drivers\Etc

Windows 95/98/Me

C:\Windows

otwórz go w notatniku i zobacz czy nie znajdują się tam wpisy z nazwą Comodo coś w stylu (195.62.24.1 secure.comodo.net) jeśli bedą to usuń wyłącznie te dotyczące Comodo ŻADNYCH INNYCH )

zapisz zmiany i zrestartuj system i po ponownym uruchomieniu spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizacje.

Metoda 4: (narazie nie wymyśliłem)

ludzie jak skonfigurować ten durny program, na okrąglo pyta się czy pozwolić programom na dostęp do sieci, zazanaczam żeby zapamiętał ustwienia i się więcej nie pytał a on ciągle swoje, szału można dostąć, po kilkudziesięciu minutach korzystania odcina całkowicie dostęp do sieci musze to /cenzura/ wyłączać żeby windows mógł odnowić połączenie sieciowe

np. taką operę mam ustawioną w opcjach na full dostęp a tymczasem teraz juz wogóle nie działa, nie wyświetla mi stron

No normalnie ręce mi opadają jak czytam cos takiego :evil: , ale tak to jest jak się nie chce poszukać w opcjach programu.

Masz screena poniżej ustaw tak jak na nim i nie powinieneś mięć już problemów z wyskakującymi alertami. Teraz firewall będzie wyświetlał jeden alert dla każdej aplikacji.

thumb_4583172d76afe701800104.jpg

dlaczego ten program nigdy nie pyta sie czy zablokowac/zezwolić na połączenia przychodzące?

Genesis72 , witaj na Forum. Używamy tu polskich znaków w pisowni. Proszę poprawić wiadomość, używając opcji Zmień.

ten program jest jakis nienormalny jak wy mozecie go uzywac?

ustawilem go tak jak radzic Eyeofstorm, ale to nic nie daje, liczba zapytan o polaczenie aplikacj na ktore zezwalalem kilkanascie razy nie zmniejszyla sie ani troche, np wlaczam open office ktory to wedlug tego programu chce polaczyc sie przez przegladarke, blokuje to polaczenie i od tego momentu przegladarka nie wyswietla zadnych stron www, za chwile ow open office probuje cos zrobic przez gadu-gadu, oczywiscie blokuje polaczenie a co za tym idzie gadu-gadu przestaje dzialac,

instaluje sisoftware sandra lite 2007 przy uruchamianiu program prubuje sie polaczyc z serverem blokuje polaczenie za kare program juz sie nie daje uruchomic

mialem wczesniej kilka firewalli, ktorych obsluga nie wymagala wiedzy na poziomie doktora od zabezpieczen sieciowych, wystarczylo raz zezwolic lub zablokowac na polaczenie i mialo sie spokoj a tutaj

czy jest ktos w stanie mi wytlumaczyc jaka jest filozofia uzytkowania tego programu?

Może sobie poczytaj dobry poradnik o konfiguracji firewalli:

http://www.cert.pl/PDF/konf_pers_fw.pdf

A Comodo ustaw najpierw na wartości domyślne, bo chyba nieźle w nim namieszałeś. :slight_smile:

dlaczego ten program nie zapisuje żadnych logów

Activity ->Logs.PS.Ciebie chyba ten program nie lubi.

jednak te dziadostwo zapisuje logi, ale tylko wtedy gdy blokuje mi opere albo internet explorera, o innych atakach nawet wzmianki

to ja podziękuje za taki firewall, pozdrawiam wszystkich

Wesołych Świąt

Niestety tak to jest jak ktoś nie potrafi sobie odpowiednio skonfigurować zapory, komu trudno jest przegladnąć dostępne opcje programy.

No bo jak można się pytać czy program zapisuje logi przecież wystarczą raptem 2 kliknięcia w menu programu.

no i jeszcze nie potrafi czytać logów.

Ok a teraz wracając do tematu pojawiła się nowa BETA zapory oznaczona

numerem 2.4.9.126. Teraz instalując program od razu bedziemy mieć program na licencji Lifetime a nie jak do tej pory było Trial i trzeba było się rejestrować aby otrzymać kod do wersji Lifetime a więc jest to ukłon w stronę użytkowników.

COMODO Firewall Pro v2.4.9.126 BETA

Niestety wydanie finalnej stabilnej wersji zostało przesunietę na 4 stycznia 2007 :frowning:

Życzę wesołych i bezpiecznych świąt wszystkim użytkownikom COMODO Firewall i AntyVirus

Eyeofstorm :smiley:

stary używałem już nie jednego firewalla i umiem się z takim programamai obchodzić, nigdy nie miałem z nimi problemów, w angielskim też się orientuje

zapytałem się czy zapisuje logi bo tam gdzie w tym programie jest sekcja od logów to świeci ona pustkami