CS:GO Spadki fps, brak płynności, przycinki

Witam mam ten problem od zawsze, nawet po wymianie podzespołów, a mówiąc o tym, że czasami mi tak gra jakby się na milisekundy zamraża, czasami też mam drastyczne spadki fps tzn. grałem ostatnio na mapie Train turniejowy, było dużo akcji, smoke flashe, nade, latały i w pewnym momencie mi fpsy spadły jak nigdy dotąd do 50. ktoś mógłby pomóc? Naprawdę nawet specjalnie wymieniłem wszystkie części z kompa poza dyskami bo nie chciałem na nowo instalować gier wszystkich i programów.
I3 8100
Msi Gtx 1050 Ti Gaming 4 Gb
8 Gb ram DDR4
Windows 10 (aktywowany)
Z370M D3H
Dyski
Samsung SSD 650 120GB (SSD)
WDC WD5000AAKX-001CA0
Miejsce :
image
C to SSD D to HDD
Chyba tyle. Raczej nie wina podzespołów, więc ja nie mam pojęcia przez to może być.

masz za słaby procesor i grafikę, Twórcy CSGO optymalizują kod by na graczach wymusić minimum 32 GB RAM i9 i rtx 2080 :slight_smile:
Dużo rzeczy się działo, procek, 4 gołe rdzenie, nie dał rady wyrobić przez DEBILI psujących optymalizację gry po stronie wydawcy, serio poszukaj ile osób na forum o tym pisze. Zgadajcie się, zróbcie jakaś petycje, list otwarty, tydzień bez logowania w ramach protestu…

1 polubienie

Ja rozumiem, że to jest żart. Ale teraz do autora. Już któryś z rzędu temat o spadkach FPS w CS GO. Valve kiedyś dało aktualizację gry, która zepsuła całą optymalizację i do dnia dziś to nie zostało naprawione.
A ten temat to kolejny przykład, że wina leży po stronie Valve, a nie sprzętu gracza.

1 polubienie

Śmiech przez łzy, to powinno chodzić, a nie chodzi, kasę biorą, do gry coraz mocniejszy sprzęt trzeba i niedługo Metro Exodus będzie lżejsze :slight_smile:

1 polubienie

Zgadzam się w zupełności z @anon7248146 optymalizacja jest za przeproszeniem i lekko mówiąc do dupy. Ja chociaż gram od 2013 nie pamiętam kiedy była taka aktualizacja, ale może dlatego że wtedy to zawsze grałem poniżej 80 fps i takiej zmiany nie poczułem, teraz faktycznie trzeba mieć “kombajny” żeby nie mieć lagów w tej grze, co do tej petycji, protestów to byłoby latanie po tysiącach stron, rejestrowanie i klepanie tego samego w kółko (nie mówię tylko o stronach które są w naszym kraju) dalej co do optymalizacji to wydaje mi się, że by musiało spaść chociaż o 25% wszystkich graczy w ciągu tygodnia aby valve coś zaczęło robić, valve też wpadło jakiś pół albo coś takiego roku temu na to żeby vac był bardziej “agresywny” brzmi niby super, ale gdy gracze dowiedzieli się że ma to grzebać w plikach prywatnych to większość zaczęła na to patrzyć już pod negatywnym względem a gdy okazało się, że ma to zmniejszać jeszcze bardziej fpsy to już każdy był przeciwko temu.

A jak myślcie chłopaki co do zmiany sprzętu na takiego trochę już typu rtx, I7/9 lub jakieś amd teraz podobno są na topie to jakbym miał już brać to w miarę wiem jakimi danymi się kierować, tylko pytanie brzmi czy opłaca się szukać czegoś na stronach allegro, olx jako części używane? Teraz temat trochę się przenosi do nieodpowiedniego działu, ale w końcu chodzi o grę. Czy gwarancji szukać najlepiej ponad półrocznej czy jak to wygląda? Jak mam wybór powiedzmy z różnicą 100-200 zł a gwarancja jest o pół roku lub więcej to opłaca się według was takie coś brać, czy może zaoszczędzić?
Ogólnie też pytanie mnie nurtuje, jak już kupuję sobie komputer na takie parę dobrych lat grania czyli takie właśnie rzeczy z topowej półki to zawsze szukać procka z odblokowanym mnożnikiem?

Jak wy myślicie oni to robią z lenistwa, że nie chcą wprowadzić aktualizacji poprawiającej optymalizacje gry czy faktycznie ciągną graczy do sklepów? Mapy są aktualizowane (za jakieś pare dni chyba ma wyjść nowy Cache) czyli nowe detale, prawdopodobniej a raczej na pewno mniej fps u każdego a optymalizacji dalej nie ma, tak samo ludzie domagali się przez parę lat nowego interfejsu w cs:go a kiedy go dostaliśmy? Czas reakcji valve to jakaś porażka. Mi się wydaję, że jakby przysiadli wszyscy a nie każdy się zajmuje swoimi pracą (mówię o pracownikach, którzy zajmują się cs:go) to by mogli to zrobić w parę godzin z naprawą optymalizacji, może to robią w końcu nigdy nie dawali jakiś informacji a jak już to rzadko jak miał być jakiś poważny update, może jakieś 5 osób się tym od lat zajmuje, ale nie mają rąk do pracy.

Prawdopodobnie nie jest to możliwe, to trzeba było rok temu , zaraz po bombie, zacząć szukać problemu i naprawić. Obecnie dosypali tyle poprawek, że… jak w tetrisie ciężko zapełnić puste okienko w pierwszym rządu mając pół ekranu wypełnione, tak i tutaj kopania na tygodnie.

Odpal sobie CSGO z menadżerem Windowsa w tle, obstawiam, ze w momentach lagów, kiedy dużod zieje się na ekranie, procek dobija do 100%. Ogólnie zestaw masz OK, jedyne, co można zrobić jeżeli to wina procka, to wsadzić jakąś i5 z 6 rdzeniami. Taki set powinien wystarczyć na długo do wielu gier (ew. Ram + grafika lepsza do jakichś shoterów).

1 polubienie

Ja myślałem o wymianie głównie dysków na sam początek, bo lata swoje mają następnie na raz jakiś zasilacz, procesor kartę, chłodzenie, ewentualnie dokupić ram, co myślisz o takim czymś? Jakbyś mógł to odpowiedz też na inne pytania, które zadałem w poprzednich wypowiedziach. @anon7248146

Tak Amd teraz są b. fajne 2600 Ryzena 6 rdzeni 12 wątków to klasyk do zestawów za około 2000 zł. Niestety na Allegro tego nie dostaniesz, tam może jakieś Stare FX, Buldozery, I7 2xxx, ale to nieopłacalne:) To samo płyty główne, ale nowe AMD, takie przyzwoite, ale bez oc, na B450 za 300zł.
Z używanych na Allegro możesz najwyżej polować na grafikę, z ryzykiem pracy w koparce, możesz tanio dostać rx580. Gwarancja, minimum 6 miesięcy na każdy element, to mus :slight_smile:

Jeżeli chodzi o nowe komputery: morele/xkom, coś tam jeszcze i konfigurator :slight_smile:

1 polubienie

Ja nie mówię, że się rwę do kupowania, ale chciałbym po prostu na przyszłość wiedzieć czym się kierować.

Mi się wydaje, że nie specjalnie się do tego przykładali, w końcu kogo to okienko obchodzi drobny detal graficzny. Może pracują cały czas nad optymalizacją, ale sami nie wiedzą jak to zrobić w końcu popsuć jest najłatwiej, może naprawiając musieliby coś zmienić co mogłoby się nie spodobać graczom, może zbyt krytycznie patrzymy na to wszystko.

Tak jak mówię priorytetem dla mnie są dyski aktualnie, bo 500 w dzisiejszych czasach na HDD to śmiech na sali. Ja myślałem jak już polecieć grubo jak już kupuje takie rzeczy wpływające na wydajność, I9 z najwyższej półki i Rtx 2080 jakiś 8 Gb, co o takim czymś sądzisz? A i ja się tak trochę średnio znam w porównaniu do ogółu na zasilaczach i chłodzeniach, może mógłbyś jakieś polecić które by do Rtx 2080 oraz I9 ew. I7 pasowało?

@anon7248146 aktualnie mam taki, stawiam że nie wystarczy ale będę w szoku jak napiszesz że da radę:
https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-tr2-450w-japan-cap-w0432ne-712960/

@anon7248146, a wiesz o tym, że cs go raz działa dobrze, a raz nie przez tą paskudną optymalizację? Powiedz szczerze, jaki masz sprzęt i jak ci działa CS GO, skoro większość ludzi się skarży na spadki FPS, lagi i ścinki w grze, a co niektórzy na prawdę mają dobre sprzęty.

1 polubienie

@anon25492837 On niekoniecznie musi mieć nie wiadomo jaki sprzęt może mieć nawet gorszy od mojego, na co jest raczej mała szansa on po prostu wie jak to wygląda.

U mnie to akurat zawsze działa źle, wydaje mi się że to jest naprawdę kwestia moich dysków bo wszystko było wymienione, nawet monitor sobie sprawiłem nowy.
Tak czy inaczej ja popieram i zgadzam się, kumpel niedawno kupił komputer za 5000 a mimo to mówi mi, że ma lagi. Oczywiście części ja mu dobierałem, wszystko śmiga tylko czasami zdarzają się lagi i to jest kwestia dnia może uruchamiać grę setki razy, ale i tak gra będzie mu lagować, nawet na botach, ale w sumie na botach to raczej powinny być większe lagi niż zwykle, bo ty jesteś hostem i wszystko idzie na twój sprzęt.

Sprawdź te dyski pod kątem innych gier niż CS GO, czy masz problemy. Wtedy będziesz wiedzieć.

1 polubienie

Właśnie sprawdzałem to się zdarza w większości gier, oczywiście zdarza się w większości pod takim względem, że gra która ma jakieś wymagania i jest grą która chociaż trochę wymaga zasobów, a nie że procek będzie sobie przy grze używał ledwo 30%. Na przykład w Nfs Rivals, gta czy inne tytuły mają podobny problem. Nie wiem jak to do końca wytłumaczyć po prostu gra musi mieć chociaż średnie wymagania żebym miał lagi, gra musi być grą 3d lub po prostu nie saperem czy czymś takim.

To może faktycznie jest problem z dyskami.

Sprawdzałem w różnych programach CrystalDiskInfo, Hd Tune i inne ale wszędzie wszystko jest okej, bad sectorów też brak, może po prostu dyski nie domagają, w końcu nie są jakieś drogie.

Może i tak być. A może też system wymagać oczyszczenia dysków, optymalizacji narzędziem systemowym lub ustawień fabrycznych. Mógłbyś i takie rozwiązania sprawdzić przed kupnem nowych dysków.

Format to ja chyba z parę razy robiłem, defragmentacji i wszystkich cudów próbowałem.