Cześć,
Szukam cichego czajnika elektrycznego, wiem że nie da się wyeliminować wszystkiego .
Ten co mam kosztował 30zł . Czy do 100zł (może trochę więcej ) znajdzie się jakiś cichy i najlepiej nie z plastiku.
Cześć,
Szukam cichego czajnika elektrycznego, wiem że nie da się wyeliminować wszystkiego .
Ten co mam kosztował 30zł . Czy do 100zł (może trochę więcej ) znajdzie się jakiś cichy i najlepiej nie z plastiku.
Czyli, że ma mniej bulgotać? No to kup taki o mniejszej mocy
Wiem że nie każdy czyta do końca więc:
Tu nie chodzi o “że ma mniej bulgotać” ale “nie strzelać”, mniejszy szum. Kamienia nie ma na dnie jak by co .
Russell Hobbs Buckingham 20460-70-miód dla uszu,nie ta cena,ale od 3 lat jestem posiadaczem,wiele zmieniłem.rozwiązanie ciszy leży na dnie tego czajnika.poczytaj,a się zdecydujesz.
Przetestowałem już chyba z dziesięć różnych od plastikowych, poprzez metalowe do szklanych i wszystkie szumią jak rakiety.
Dopóki nie ma kamienia, to jakoś względnie, kiedy tylko pojawi się nalot na dnie - to startują jak rakiety.
Trzeba co chwilę wsypywać kwasek cytrynowy, żeby usuwać.
Najbardziej strzelały szklane.
Kiedyś u kolegi zdziwiłem się, bo miał jakieś “ruskie” cudo i nigdy nie robił mu się kamień na dnie a samego czajnika, nie było w ogóle słychać.
Na spodzie widniało coś, co przypominało dużą śrubę…brzydkie to było, ale praktyczne:(
Najmniej szumią te z grzałkami na wierzchu…
@ cyngiel,to jest coś o czym mówiłem wcześniej…
https://pl.russellhobbs.com/produkt/czajnik-buckingham-20460-70
rozwiązanie niczym wkładka do mleka,jak ktoś coś takiego pamięta
OK, ma niby to “coś” jednak w napisanych opiniach w sklepie ludzików sporo pisze, że jednak, też dosyć mocno szumi.
Ale skoro go masz i polecasz, to chyba dobry wybór.
ma wady jak każdy,ale jeszcze działa,u mnie twarda woda i mam stację zmiękczania wody,ale rzadko który chodził tak długo,nie mówię tu o plastikach,bo to tandeta i człowiek się sam truje,ale tak jak piszesz,testowałem i ja przeróżne,ten działa.jedyne co mnie osobiście ubodło to filtr po prostu się przedarł(dziobek-ciężko go kupić) a firma Russell Hobbs na pytanie o ew. zakup 3 cm plastiku z siatką zażyczyła sobie 50zł.trzeba to mieć na uwadze,akurat mnie się trafiło.
No to mnie ubawiłeś co do ceny…jaką zawołali.
Ja mam aktualnie szklany (raczej takie wybieram ze względu na zawartość jak najmniejszego świństwa w wodzie), mieszkam sam, więc nie przeszkadza mi, że szumi.
Bierz Xiaomi…
… sam chcę kupić, to przetestujesz i powiesz czy warto
Nie mam kuchenki gazowej .
Bo część tego szumu powstaje w wodzie jako skutek różnicy temperatur w jej objętości (zapadanie się pęcherzyków pary). Żeby nie szumiało cała objętość wody musiałaby równomiernie się ogrzewać i w tym samym czasie osiągać temperaturę wrzenia.
A pozostała część to kamień.
Na dnie czajnika zbiera się osad kamienny.
Po usunięciu, czajnik będzie o wiele ciszej się zachowywał.
Im mniejsza moc czajnika tym cichszy. Te na 3,5 kW… dopiero dają czadu.
W domu jest taki jeden gość, który ma problemy ze snem. Czasami ma ochotę na herbatę i martwi się że obudzi wszystkich w domu (bez wnikania w szczegóły o kogo chodzi ) .
Szum na prawdę jest głośny, nawet gdy nie ma osadu z kamienia a czajnik ma około 1,8kW.
Może to głupie ale jak bym zrobił z “obudowę” dookoła czajnika czy to mało jakiś sens?
Taka ciekawostka. Zagotowałem wodę w garnku na płycie grzejnej…
o wiele ciszej garnek się zachowywał niż czajnik… dlaczego?
Mniejsza moc i większa powierzchnia.
Moc (kuchnia indukcyjna)… bym nie powiedział, średnica dna obu… 24 cm.
Ja mam od Xiaomi czajniczek - kupiłem swego czasu w Rossmanie w promocji podczas “tygodnia Xiaomi”.
Szumi dużo mniej niż szklany, ale dłużej grzeje (1800W).
Podstawowa jednak jego zaleta to, że jest wykonany z jednego kawałka stali w środku (brak łączenia), dzióbek jest węższy niż w innych rozwiązaniach, więc ciepło b. wolno ucieka i ma niezłą izolację termiczną. Dajesz na podtrzymanie temperatury np. na 6 godzin i rzadziej musisz zagrzewać wodę, w każdej chwili możesz sobie zalać.
Można też temperaturę ustawić np. pod herbatę/kawę/yerba mate…
Jedyny minus to docisk od pokrywy z czasem się trochę luzuje i przy wrzeniu słychać drobne stukanie.