Mam koło domu wkopany światłowód, tj. 27 maja 2021 skończyli wkopywać. Nadal nie mogę zamówić bo żaden operator nie wie, ze go mam…
Dowiedziałem się od Inea, że firma FibeHost w tej miejscowości robiła… Na dole ich strony jest sprawdź zasięg. Jak wpisuje miejscowość Kalinówka (moja to powiat lubelski) to nie widzi w powiecie lubelskim. Ile trzeba czekać na to uruchomienie światłowodu i czemu on nie działa jak wkopany?
Na samym dole jest sprawdź zasięg. Wpisuje się Kalinówka i brak jest pow. lubelski gm. Głusk więc co mi powiedzą na infolinii, która mówi, ze jest dla mediów?
Do Inea dziś jeszcze zadzwoniłem to jakiś „pan” twierdzi, ze są 3 etapy oddania światłowodu i mój adres jest 9 czerwca, potem lipiec i sierpień gdyby coś poszło nie tak 9 czerwca. Tylko czy to prawda to nie wiadomo. UPC na stronie po wpisaniu adresu pokazuje takie coś
Na innych stronach jak T-Mobile, Orange, Netia, ze nie dostępny światłowód, lokalni odpowiadają, ze oni w mojej lokalizacji nie kładą światłowodów i dowidzenia.
Kto jest właścicielem działki, żeby mogli prowadzić światłowód wymagana jest zgoda właściciela. Komu podpisywał zgodę. I tam uderzaj. Zazwyczaj ten kto kładzie ten sam udostępnia internet, a nie Orange itp.
PS.
U mnie najpierw wkopali przewód prowadzący, a dopiero po 2 tygodniach wstrzelili pod ciśnieniem światłowód ze skrzynki i wtedy montowali router.
To ile upłynie do uruchomienia też powinien wiedzieć, ale zawsze mogą pojawić się opóźnienia, prace przy instalacji takich kabli wykonują zwykle zewnętrzne firmy.
W moim przypadku od zainstalowania kabli do uruchomienia świadczenia usług minęło chyba ponad rok.
Mama jest właścicielem działki, podpisała w listopadzie 2020 roku projekt budowy pani Sołtys. Teraz nikt nic nie kazał podpisywać. Wkopali kabel jak na zdjęciu niżej i sobie poszli.
Kierownik tych co wkopywali powiedział „już pan może zamawiać”. Tylko gdzie?
Ja chce porady czy czekać aż jakiś operator zadzwoni czy sprawdzać na stronach operatorów∑, czy gdzie ewentualnie pytać bo nie było tego w projekcie budowy napisane. W projekcie, który wtedy sobie zeskanowałam była firma Fobee, a pod spodem podpis pani Kowalskiej z Data Center sp.z .o.o.
Serio? Wszystkie portale w internecie nawet jak login to e-mail umożliwiają jego zmianę tylko nie tutaj. To moja wina? Pretensje miej do WP, ze chcesz zmienić e-mail/login musisz zakładać nowe konto.
Światłowód mógł zostać wkopany tak na wszelki wypadek, bo była okazja, ale nikt nie planuje dalszych inwetsycji. Wygląda to, tak jakby tam miała być skrzynka i podejrzewam, że dopóki kabel nie zostanie zakończony, nie zostanie naniesiony na mapę zasięgu. Chociaż z drugiej strony, jeśli to pod Twoim domem, widocznie czeka na zakończenie go już bezpośrednio w domu. Może zastanawiają się co zrobić z mufą. Gdzieś ją muszą zamocować. Kabel może też czekać na dzierżawe, a może być inwetsycją firmy, która go położyła.
Zadzwoniłbym do firmy FiberHost i poprosił z kimś kto będzie w stanie udzielić mi takiej informacji. Jeżeli nie telefon to napisać e-mail i czekać aż odpowiedzą.
Na ulicy powinny być białe skrzynki, takie jat dla przyłączy energetycznych. Firmy montujące umieszczają na nich zazwyczaj swoje dane - logo. Może tam coś jest. A to jest kabel osłonowy. Jak już zdecydujecie gdzie ma być robiony otwór w murze i umieszczony będzie router wtedy wstrzelą światłowód, właśnie od skrzynki zbiorczej do domu.
Czyli nie wkopali światłowodu według ciebie tylko jakby rurkę, w która dopiero wsadza światłowód?? To po co zostawili ten napis filmowy skoro kabla w tym nie ma??
Jak źle zrozumiałem to wytłumacz mniej fachowo bo nie każdy się na tym zna.
Zadzwoniłem do tego Fiberhost i powiedzieli „Planowane uruchomienie światłowodu 9 sierpnia, ale już w lipcu dostawcy bedą mogli dzwonić i proponować oferty, żeby wcześniej dokończyć instalacje w budynku"
Słuchajcie bo dalej nie rozumiem. To oni wkopali mi rurkę na światłowód, a nie światłowód?? Druga kwestia czy skrzynka musi być koło mojej drogi dojazdowej do domu, przy domu czy może być gdzieś indziej, do której mnie podłączą??