Czyli nie ważne i czasu bym testował,5 min czy 5 godzin powinno być 0 utraconych ?
Sprawdz jeszcze jedną rzecz.
W wierszu poleceń (administrator) wpisz:
netsh interface tcp show global
W tym co sie wyswietli znajdz pozycję:
Receive Window Auto-Tuning Level
powinno tam pisać normal
Jesli nie to wpisz:
netsh interface tcp set global autotuninglevel=normal
Jesli wartośc jest ustawiona na normal a mimo to przepustowość sieci będzie taka jak na obrazku to reklamuj u dostawcy.
Ale zanim to zrobisz zrestartuj modem, odłącz zasilanie na minute. Nieraz pomaga gdy zaczyna mulić. To zresztą pierwsza rzecz jaką się robi.
1% w ciągu 5 minut to jeszcze nie tragedia. U mnie (LTE) na 312 wysłanych pakietów (ping co sekundę) nie wrócił jeden (0,3205%). A Ty masz radiówkę (jeśli dobrze zrozumiałem), więc tym jednym procentem nie zawracaj sobie głowy. Problem musi być gdzie indziej.
No to dostawce musisz “kopać”. To on cię ogranicza. Ale zeby już być pewnym że się sprawdziło co można ze swojej strony, to pobierz i przeskanuj komputer kiedy nic przy nim robić nie będziesz.
https://www.kaspersky.com/downloads/thank-you/free-virus-removal-tool
No to niestety musisz poczekać na firmę. Ty sprawdziłeś co mogłeś.
W sytuacji idealnej - tak. I właśnie przez takie utracone pakiety ściągają się uszkodzone archiwa, które ciężko jest rozpakować.
Autorze - kiedy pobierasz archiwum (jest podejrzenie, że się nie wypakuje) lub aktualizujesz grę (też jest problem) uruchom wiersz poleceń (koniecznie z uprawnieniami administratora!) i wpisz:
- netstat -a -b (czy Twoje procesy/programy pobierania korzystają z TCP czy UDP?)
- netstat -s (w sekcji “TCP Statistics for IPv4” policz “Segments Retransmitted/Segments Received * 100” - to jest szacunkowy procent Twoich strat odebranych pakietów TCP; w sekcji “UDP Statistics for IPv4” analogicznie “Receive Errors/Datagrams Received * 100” - to jest szacunkowy procent Twoich strat odebranych pakietów UDP)
Niezależnie od powyższych - ciśnij dostawcę netu.
Nie jest dobrze - masz sporo retransmitowanych pakietów (segmentów - mniejsza o terminologię) TCP. Świadczy to o jakości Twojego łącza, bo pakiety przychodzą albo uszkodzone, albo zbyt późno, albo są gubione, etc…
Generalnie większość programów z których korzystasz używa TCP jako protokołu transportowego i stąd Twoje problemy.
Możesz spróbować autooptymalizacji ustawień protokołu tym programem (program umożliwia backup i przywrócenie oryginalnych ustawień w menu File). Po uruchomieniu programu zrób kopię aktualnych ustawień, wybierz Connection Speed swojego łącza i na dole wybierz Optimal -> Apply changes. Potem sprawdź poleceniem “netstat -s” czy zmalała liczba retransmitowanych segmentów TCP. W razie czego możesz przywrócić poprzednie ustawienia.
Jeśli to nie zda egzaminu to na 99% przyczyna problemu leży poza Twoim komputerem.
Patrzysz na TCP pod IPv6 (poprzedni screen) a to nie to samo co IPv4 (aktualny screen). Testuj ściąganie archiwów i pobieranie łatek do gier. No i nie patrz na liczby bezwzględne tylko na procenty Wzory podałem Ci wcześniej.
Problem rozwiązany. Była to wina mojego internetu. Wymienili antenę i problemu nie ma.
Dziękuje za rady.